Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhledny na Moravě

Příspěvky

Brno - rozhledna Komec v Komárově

Areál v místní části Brna Komárově dlouhá léta sloužil jako zahradnická plocha. V roce 2007 začali zdejší radní areál zahrad přebudovávat na sportovně relaxační centrum, přičemž nejprve vznikl baseballový stadion, později pak fotbalové hřiště mládeže Sparty Brno, prodejna a servis in-line bruslí, cyklistická stezka a roku 2010 BMX dětská dráha. V letech 2013 a 2014 došlo k vybudování tenisové hřiště, skateparku, přírodního koupaliště a šedesát metrů dlouhé lávky přes řeku Svratku. 

 
12. 8. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Tetřev - rozhledna

Původní rozhledna Tetřev byla postavena nedaleko Kamenné chaty v roce 1924 díky snaze KČT Orlová. Byla pojmenována podle bývalého horského hotelu Tetřev, který stával v sousedství dnešní Kamenné chaty. Vedle vznikla stavba obdobného vzhledu jako současná rozhledna s funkcí vodojemu. Když Tetřev v dubnu 1960 vyhořel, byl na jeho místě postaven nový horský hotel Tetřev. Své slávy dosáhl především v 60. a 70. letech minulého století, ale po roce 1990 se stal předmětem nezdařilých privatizačních pokusů a majetkových sporů, chátral a na počátku tisíciletí byl nabízen v dražbě. 

 
7. 8. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Nová Ves - rozhledna

Rozhledna Nová Ves byla postavena roku 2014 pár desítek metrů od chaty Na vyhlídce. Vyhlídková věž měří 31 metrů a vyhlídková plošina se nachází o čtyři metry níže. Náklady na výstavbu činily celkem 8,5 milionu korun a dostala podobu osmiboké vyhlídkové věže s muzeem, dětským koutkem, úschovnou kol a lyží, sociálním zařízením a informačním centrem. Zároveň bylo upraveno menší přilehlé parkoviště. Věž má šest pater v tubusu obloženém modřínovým dřevem s ocelovým schodištěm.

 
6. 8. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Soběšice - rozhledna Ostrá Horka

Kovová rozhledna Ostrá horka se nachází na plochém zalesněném návrší jižně od obce Soběšice na severním okraji jihomoravské metropole Brno. Její projekt se začal rodit teprve v roce 2005, kdy byla vybudována betonová základna o půdorysu 4,8 × 4,8 m. Kovová konstrukce byla montována v zimních měsících roku 2007 a rozhledna byla slavnostně otevřena až v květnu 2008. Celkové náklady na stavbu rozhledny na Ostré horce dosáhly asi 1,6 mil. Kč.

 
4. 8. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Hlína - rozhledna Vladimíra Menšíka

U obce Hlína stávala na jiném místě Hlínského kopce z podnětu ivančického turistického spolku již v roce 1910 trámová rozhledna na kamenné podezdívce. Byla vysoká sedmnáct metrů a její návštěvníci se mohli osvěžit v nedalekém občerstvení. Postupem času se stav dřevěné věže zhoršoval a nakonec byla roku 1938 zbořena. Stavební materiál byl ještě v dražbě prodán a o rok později byla jako vyhlídková stavba využita nedaleká dřevěná triangulační věž. Ta tedy sloužila nejen k měření, ale i rozhledu do kraje. Jenže její osud se naplnil v roce 1944, kdy byla zbořena.

 
25. 7. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Bratčice - rozhledna na vodojemu

Nad obcí Bratčice v osmdesátých letech 20.století vznikl samotný vodojem, který dlouhá léta sloužil pouze jednomu účelu. V roce 2003 se zastupitelé Bratčic rozhodli stavbu opravit a při té příležitosti na ní nechali vybudovat vyhlídkovou plošinu se schodištěm za necelých 3,5 milionu korun.

 
11. 7. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Kramolín - rozhledna Babylon

Rozhlednu Babylon na Zeleném kopci u Kramolína dal postavit k zeměměřickým účelům v roce 1831 majitel zdejšího panství hrabě Jindřich Vilém Haugwitz v souvislosti s vyměřováním stabilního katastru Moravy. Osvícený šlechtic dal vystavět čtyřicet metrů vysokou rozhlednu, která zároveň sloužila jako zdaleka viditelná ozdoba parku, jenž náležel k loveckému zámečku Vlčí kopec.

 
3. 7. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Drnholec - rozhledna U křížku

Dřevěná rozhledna s ocelovými prvky v nadmořské výšce 217 metrů byla postavena roku 2012 na viniční trati U Křížku, kde stojí od roku 1899 kříž, který zde nechala vztyčit rodina Scherak. Rozhlednu nechal vystavět MÚ Drnholec, projekt vypracovali Ing. Antonín Olšina a Ing. Martin Novák. Přístupná od června 2012.

 
10. 6. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch

Rozhledna na vodojemu u Bohdalic vznikla spontánně při rekonstrukci oblastního vodovodu v roce 2004 a celou stavbu z roštu z pozinkovaného plechu vybudovali pracovníci podniku Vodovody a kanalizace, kteří s tímto nápadem přišli. Vstup na vodojem je volný a pokud se od rozhledny vydáte ke stožárům vysokého napětí v polích, narazíte na dobře ukrytý smírčí kříž.

 
16. 4. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0

Slavkov u Brna - rozhledna na golfovém hřišti

Devítimetrová rozhledna vznikla přestavbou bývalé trafostanice na vyhlídkovou věž a na ochoz vede pouhých 25 schodů. Těsně pod ochozem lze spatřit drážky, ve kterých byly nainstalovány izolátory. Z výšky šesti metrů je zajímavý pohled na golfový areál a okolní kopce. Rozhledna se nachází cca 100 metrů od parkoviště golfového hřiště. Přístup je možný pouze pokud se jedná o individuální návštěvy.

 
29. 3. 2019 | Rubrika: Rozhledny na Moravě | Komentářů: 0


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 15
Celkem: 441787
Měsíc: 16960
Den: 847