Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naučné stezky

Příspěvky

Brno - naučná stezka Akátky v Židenicích

Naučnou stezku Akátky vybudovaly v roce 2018 Lesy města Brna na kopci se smíšenou listnatou i jehličnatou vegetací mezi brněnskými městskými částmi Vinohrady a Židenice. Putování začíná u výletní restaurace s poněkud divokým jménem Sherwood. Robina Hooda nečekejte, místo toho informace o lesnictví a hospodaření v lese, a to na jednom kilometru s deseti stanovišti. Trasa naučné stezky dlouhé 1,3 km je nenáročná, vhodná i pro kočárky a tematicky pojednává srozumitelnou formou o základním koloběhu vývoje lesního ekosystému. Celou naučnou stezku provází maskot společnosti Lesy města Brna mravenec Lesík. V rámci naučné stezky však nečekejte žádné interaktivní prvky, jde čistě o informační tabule. Proto děti určitě potěší, když je v Akátkách vypustíte na velké dětské hřiště, které je velmi dobře vybavené. 

 
9. 2. 2024 | Rubrika: Naučné stezky | Komentářů: 0

Moravany - naučná stezka Po hranici

Vzdálenost od panelu číslo jedna k poslednímu sedmému zastavení naučné stezky Po hranici je přibližně 3,6 km, ale zpět k výchozímu bodu u Kamenické myslivny tento okruh měří 5,8 km. Z Čeložnic je stezka přístupná po žluté turistické značce ve směru Zavadilka. Naučná stezka vás zavede na úsek historické hranice milotického a buchlovského panství, kde se dochovaly na dvě desítky hraničních kamenů převážně z 18. století. Všechny hraniční kameny byly odborně očištěny a postaveny na místa, kde byly nalezeny. Cílem nebylo umístění kamenů do původních poloh podle historických katastrálních map, ale pokusit se zachovat co nejvíce stav in natura. Na informačních panelech naučné stezky se může návštěvník seznámit s historií, historickými mapami, pověstmi a zajímavostmi z Čeložnicka a Moravanska. Vypravte se s námi po jejich stopách, mnoho jich v krajině nezbylo.....

 
11. 12. 2022 | Rubrika: Naučné stezky | Komentářů: 0

Kouřim - naučná stezka Stará Kouřim

Stará Kouřim o rozloze 44 ha je jedno z nejrozlehlejších opevněných míst od pravěku až do raně středověkých Čech. Rozkládá se na mohutném terénním bloku rulového návrší nad ohybem Kouřimky, nad kterou vystupují skalnaté svahy až do výšky 60 metrů. Hradiště je na severovýchodní straně opevněno třemi pásy valů, z nichž ten vnější, nejníže položený val, má délku 1320 m, střední val 820 m a vnitřní val 400 m. Nejstarší osídlení bylo zaznamenáno v prostoru Libušina jezírka, kde byly odkryty nálezy z eneolitu. První Slované se na ostrožně usídlili již v 6. století a postupně osídlili a opevnili celý areál s využitím starších, neolitických prvků opevnění. V 1. polovině 9. století vzniklo v nejjižnější části areálu hradiště Zličanů, z něhož zlická knížata udělala jedno z nejmocnějších hrazených center střední Evropy, které dosáhlo největšího rozkvětu ve 2. pol. 9. století.

 
20. 10. 2022 | Rubrika: Naučné stezky | Komentářů: 0

Svitavy - naučná stezka Vodárenský les

Vodárenský les se dříve označoval jako Bažantnice a díky vydatnému průtoku Ostrého potoka se v lese vyskytují podmáčená a bažinatá místa se svým svébytným bio společenstvem. Vydatnost zdejších pramenů byla v minulosti dostačující pro zásobování města pitnou vodou a až intenzivní zemědělská produkce na okolních polích způsobila překročení normy koncentrace dusičnanů pro pitnou vodu a zdroj musel být odstaven. Oplocení lesa bylo odstraněno a Vodárenský les se tak stal přístupným veřejnosti, přičemž procházku po něm zpestřuje 8 tabulí naučné stezky z roku 2013 o délce 1,5 km. V areálu Vodárenského lesa se lze bezpečně pohybovat díky dřevěným chodníkům, mostkům, lávkám a šotolinovým cestám.

 
13. 7. 2022 | Rubrika: Naučné stezky | Komentářů: 0

Nedošín - naučná stezka Nedošínský háj

Nedošínský háj u Litomyšle se na počátku 19. století zcela proměnil, když jej hrabě Jiří Josef Valdštejn-Vartenberk nechal upravit do podoby parku, který zaplnil drobnými romantickými stavbami, pavilony a chrámky. Nedošínský háj se pak stal vyhledávaným výletním místem s restaurací a tanečním sálem. Konaly se zde studentské majálesy, jenž ve svých knihách s názvem Filozofská historie popisoval Alois Jirásek. Nacházela se zde také zelinářská zahrada se skleníkem, kde se pěstovaly fíky, chmelnice a ovocný sad. Většina staveb však již v druhé polovině 19. století zanikla. 

 
11. 2. 2022 | Rubrika: Naučné stezky | Komentářů: 0

Choryně - naučná stezka Choryně

Naučná stezka s jednoduchým názvem Choryně byla v obci stejného jména vybudována roku 2017 a měří pouze 1,5 kilometru. Nachází se na ní 8 zastavení, které návštěvníky informují o historii obce, okolní přírodě a místních spolcích. Nejzajímavějším zastavením je číslo tři u kapličky svatého Jana Nepomuckého a dřevěná lávka u řeky Bečvy, kde se nachází poslední osmé zastavení. 

 
22. 7. 2021 | Rubrika: Naučné stezky | Komentářů: 0

Choryně - naučná stezka Choryňská stráž

U Choryně nedaleko Valašského Meziříčí vznikla roku 2015 naučná stezka, která návštěvníky provede přírodní památkou Choryňská stráž, chránící nádherné louky i listnaté lesy, které jsou domovem celé řady druhů teplomilných rostlin i hmyzu. Naučná stezka v jižním svahu stejnojmenného vrchu s nadmořskou výškou 375 metrů je dlouhá 3 kilometry a má celkem 7 zastavení s informačními tabulemi, jež seznamují třeba také s hodnotnými geologickými a paleontologickými nálezy v oblasti. Zájemci se na ní podívají až k řece Juhyni a Bečvě, kde byla vystavěna ptačí pozorovatelna. Z té je možné sledovat nejen elegantní ledňáčky, ale také vydry nebo bobry. Naučná stezka má podobu uzavřeného okruhu a začíná v Choryni, kam je možné dojet autem a kde je k dispozici parkoviště.

 
12. 7. 2021 | Rubrika: Naučné stezky | Komentářů: 0
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 434505
Měsíc: 15490
Den: 808