Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malé pivovary

Příspěvky

Vítkov - pivovar Vikštejn

První zmínky o vaření piva ve Vítkově pocházejí již z doby kolem roku 1301, kdy pěnivý mok dle práva várečného produkovaly měšťanské domy. Klasický pivovar ve slezském městě vznikl zároveň s humnovou sladovnou roku 1650 a svému čelu sloužil více jak 300 let. V roce 1975 byl však uzavřen, provoz ukončen a od této doby budova pivovaru sloužila jako sklad zeleniny a nakonec jen chátrala. V roce 2018 se v hlavě Miloslava Večeři zrodila myšlenka obnovit ve Vítkově tradici vaření piva a tak se začal o výrobu oblíbeného nápoje více zajímat. Udělal si rekvalifikační kurz na sládka a protože oprava starého pivovaru kvůli vysokým nákladům nebyla reálná, začal jej budovat ve vlastních prostorách. V roce 2020 úspěšně ukončil veškeré práce a pivovar Vikštejn začal sloužit všem milovníkům lahodného moku.

 
20. 1. 2024 | Rubrika: Malé pivovary | Komentářů: 0

Velké Karlovice - pivovar Pod pralesem

Historicky první pivovar na území Velkých Karlovic vznikl roku 2014 ve stylové roubené chalupě, která byla postavena v 19. století pod pralesem Razula. Majitelé nového pivovaru tento fakt přenesli do názvu objektu a protože patrně měli rádi pohádky, svá piva pojmenovali podle místních čarovných skřítků. Nejvýchodnější český minipivovar tak začal vařit pohádková piva Skřítek, Šibal, Diblík, Drdlík, Mazel, Tátoš a další, které můžete ochutnat přímo ve Velkých Karlovicích a třeba si objednat ještě exkurzi. Varna je sice umístěna vedle výčepního pultu, ale spilku a ležácké tanky uvidíte až během exkurze a to včetně ochutnávky piva. Exkurzi lze objednat buď telefonicky na čísle 571 444 747 nebo přes e-mail info@karlovskyminipivovar.cz. Exkurze probíhají od pondělí do soboty a jejich délka exkurze podle počtu osob trvá 90 – 120 minut.

 
10. 1. 2024 | Rubrika: Malé pivovary | Komentářů: 0

Valašské Meziříčí - pivovar Holendr

Holendr je minipivovar se sídlem v bývalém Dělnickém domě zvaném Dělňák v Krásně nad Bečvou, místní části Valašského Meziříčí. Vznikl v roce 2015 a produkuje svrchně i spodně kvašená nefiltrovaná piva v širokém spektru od výčepní desítky přes ležáky až po speciály. Není to sice nejstarší hospoda ve městě, ovšem pivo se tu čepuje od počátku až dodnes. Stavební, spotřební a úsporné družstvo Dělnický dům ve Valašském Meziříčí požádalo v roce 1934 o povolení k výstavbě Spolkového domu, ve kterém by kromě restaurační místnosti byl i divadelní a tělocvičný sál a zároveň i o hostinskou koncesi. Přes protesty Společenstva hostinských, kteří se evidentně báli konkurence, Dělňák povolení i koncesi získal ještě tentýž rok.

 
24. 8. 2021 | Rubrika: Malé pivovary | Komentářů: 0

Valašské Meziříčí - Krásenský pivovar

Historie budovy, v níž se nyní nachází Krásenský pivovar, zasahuje již do minulého století. Název Krásenský pivovar je odvozen z umístění budovy na pravém břehu řeky Rožnovská Bečva, která dříve dělila dvě samostatná města, Valašské Meziříčí a Krásno nad Bečvou. Most, který se nachází v těsné blízkosti, tato dvě města v minulosti naopak spojoval. V průběhu let minulých budova velmi zchátrala a proto byla nutná rozsáhlá rekonstrukce, takže byl objekt do základu zbourán a na jeho půdorysu byla vybudovaná nová, zděná budova, jejíž umístění je velkou předností nynějšího Krásenského pivovaru.

 
28. 4. 2021 | Rubrika: Malé pivovary | Komentářů: 0

Hlučín - pivovar Avar

V Hlučíně byl první pivovar založen již roku 1526, bohužel v roce 1904 se přestalo pivo vařit. V roce 1993 vznikl minipivovar Hlučínský starý pivovar a nabízel světlý ležák Leovar a tmavý ležák Radovar. Minipivovar byl vybaven novou technologií v nerezovém provedení a měl kapacitu 10 000 hl ročně. Stará budova byla kompletně zrekonstruována na moderní objekt, jehož interiér byl stylově zařízen.

 
26. 1. 2020 | Rubrika: Malé pivovary | Komentářů: 0

Vsetín - pivovar Valášek

Tradice vaření piva ve Vsetíně začala již roku 1610, kdy je zmiňován jako součást panství, které patřilo Albrechtovi z Valdštejna a Lukrecii Nekešové. Ovšem majitelé panství vaření piva přímo neprovozovali, ale dle dobových zvyklostí pivovar pronajímali za pevně určený finanční obnos. Stejně tomu bylo i ve Vsetíně, kde se v průběhu staletí vystřídalo několik nájemců.

 
9. 5. 2019 | Rubrika: Malé pivovary | Komentářů: 0

Slavkov u Brna - pivovar a bývalý mlýn

Pivo se ve Slavkově vařilo již od středověku a to v jednotlivých měšťanských domech. Až v 17. století tyto varny nahradil jeden pivovar obecní, který město využívalo do roku 1660, kdy jej postoupilo zpátky šlechtě. Dům, kde se tehdy zlatavý mok vařil, dodnes stojí na rohu Palackého náměstí a Brněnské ulice s č.p. 89.

 
8. 4. 2019 | Rubrika: Malé pivovary | Komentářů: 0

Kyjov - Kyjovský pivovar

Historie pivovarnictví v Kyjově se započala roku 1548, kdy zde nedaleko náměstí byla postavena sladovna a zřízen pivovar. V roce 1948 byl pivovar znárodněn a jedenáct let patřil do národního podniku Slovácké pivovary. Od roku 1960 si jej převzaly Jihomoravské pivovary, ale již po šesti letech byl provoz zastaven a pivo se v Kyjově přestalo vařit na dlouhých 48 let. Až roku 2014 bylo vaření zlatavého moku obnoveno a to na jiném místě, v hotelu Kyjovský pivovar.

 
13. 1. 2019 | Rubrika: Malé pivovary | Komentářů: 0
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 437720
Měsíc: 16260
Den: 713