Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rokle a propasti

Příspěvky

Mezina - Venušina sopka

U Bruntálu na severní Moravě najdete pozoruhodnou přírodní zajímavost. Jedná se o kopec (643 m.n.m.) nad obcí Mezina, čtvrtohorní Venušinu sopku. Vrchol sopky je pokryt červenohnědou struskou a sopečným pískem. Je obtížné si představit obrovské časové rozpětí uvedených horských útvarů: podkladem Nízkého Jeseníku jsou horniny utvořené v nejstarším období planety Země v prvohorách, asi před 320 miliony let, síly, které utvořily kužely Jesenických sopek zde působily jen před asi jeden a půl milionem let, na přelomu třetihor a čtvrtohor. Žhavá hmota země, magma, se prorvala nejmladším zlomem zemské kůry v České republice a jakoby odpočívala a znovu nabývala výbušné energie, proto jsou Jesenické sopky vrstevnaté, tvořené z materiálu eruptivního- tufu (vyvrženého výbuchem) a výlevného - lávy. Proto se sopky nazývají stratovulkány.

 
15. 7. 2019 | Rubrika: Rokle a propasti | Komentářů: 0

Mezina - lávový proud

Lávový proud se nachází na severovýchodním úbočí Venušiny sopky u obce Mezina na břehu známé vodní nádrže Slezská Harta a je jedním z tří lávových proudů, které byly zjištěny na této sopce. Ta spolu se sousedními sopkami Velký Roudný, Malý Roudný a Uhlířský vrch představuje jednu z nejmladších sopek v ČR. Lávový proud u Meziny. Délka tohoto lávového proudu činila asi 1 kilometr, šířka až 700 m a celková mocnost okolo 14 metrů. Čedič leží na starších štěrcích staropleistocenního stáří. Venušina sopka byla aktivní někdy na přelomu třetihor a čtvrtohor. Geologové zařazují vrchol činnosti tohoto stratovulkánu před 1,8 mil. lety. Radiometrická měření udávají stáří Venušiny sopky na 1,94 + 0,22 miliónů let. 

 
15. 7. 2019 | Rubrika: Rokle a propasti | Komentářů: 2

Brandýs nad Orlicí - Čertova rokle a lávka

Čertova lávka i rokle je pochopitelně spojena s pověstí o rohatém z pekla. Podle ní na blízkém kopci Orlík mniši stavěli klášter a pro jeho výstavbu museli nosit kámen přes zdejší rokli na horu do kopce. Viděl to čert a často se udřeným mnichům vysmíval. Ti ho však jednoho dne chytili a donutili, aby těžké kameny vynášel za ně. Čertovi se však namáhavá práce nelíbila. Aby si ji usnadnil, pokácel několik stromů a vytvořil tak lávku, která mu obtížný přechod přes rokli usnadnila. Lávka tu zůstala a podle jejího stavitele dostala i svůj název.

 
28. 1. 2019 | Rubrika: Rokle a propasti | Komentářů: 0
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 436575
Měsíc: 15895
Den: 585