Jdi na obsah Jdi na menu
 


Arboreta a botanické zahrady

Příspěvky

Luže - Hamzův park a arboretum

Hamzův park a arboretum založil profesor MUDr. František Hamza na počátku 20. století jako dětský tuberkulózní ústav s lesoparkem na okraji městečka Luže, jenž se postupem času stal hodnotnou sbírkou cizokrajných dřevin pocházejících ze Severní Ameriky, Asie a také domácích dřevin. Snaha MUDr. Hamzy vytvořit svým svěřencům rodinné a příjemné prostředí a i jeho vlastní záliba v cizokrajných dřevinách jej zřejmě vedla k tomu vysadit v areálu léčebny zajímavé cizokrajné, dnes bezmála stoleté druhy dřevin, které se nacházejí na 13 hektarech.

 
29. 1. 2022 | Rubrika: Arboreta a botanické zahrady | Komentářů: 0

Hruboskalsko - arboretum Bukovina

Arboretum Bukovina bylo založeno v letech 1860 - 1862 majitelem hruboskalského panství Janem Bedřichem Lexou z Aehrenthalu. Velkou zásluhu na tom měl také lesník Leopold Angr, lesní správce panství. Jednalo se o jednu z prvních pokusných ploch na pěstování severoamerických dřevin ve střední Evropě a v době naší návštěvy šlo o jednu z nejstarších sbírek dřevin. Park se nachází v nadmořské výšce 361 metrů nad mořem a velikost oplocené plochy čítá 2,73 hektarů. Prvním cizokrajným stromem zde vysazeným byla douglaska tisolistá. Asi půl metru vysoké sazeničky sem byly získány z flottbeckých školek z Hamburku. Na vysázení a kompletaci celého parku se pracovalo až do roku 1925 a naopak nebylo divu, že nastávající doba k arboretu nebyla příliš vlídná, o park se málo pečovalo a ten pak během druhé světové války zcela zpustl.

 
24. 11. 2019 | Rubrika: Arboreta a botanické zahrady | Komentářů: 0

Litomyšl - Růžový palouček s památníkem Českých bratří

Růžový palouček je památné místo, které bylo 1. ledna 1989 prohlášeno kulturní památkou. Nachází se asi 7 km západně od Litomyšle mezi obcemi Morašice a Újezdec, má rozlohu asi 1,85 ha, je porostlý galskými růžemi a obklopený parkem, v němž se nachází měděný památník českých bratří. Jako Červený palouček je zaznamenán v josefínském katastru z roku 1787 s poznámkou o neužitečnosti.

 
27. 11. 2018 | Rubrika: Arboreta a botanické zahrady | Komentářů: 0
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 13
Celkem: 432244
Měsíc: 15561
Den: 501