Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch

Rozhledna na vodojemu u Bohdalic vznikla spontánně při rekonstrukci oblastního vodovodu v roce 2004 a celou stavbu z roštu z pozinkovaného plechu vybudovali pracovníci podniku Vodovody a kanalizace, kteří s tímto nápadem přišli. Vstup na vodojem je volný a pokud se od rozhledny vydáte ke stožárům vysokého napětí v polích, narazíte na dobře ukrytý smírčí kříž.

article preview

Jihomoravský Vyškov jsme v rámci našich výletů navštívili již mnohokrát a velice často jsme se věnovali také památkám a zajímavostem v jeho okolí. Během jednoho z nich jsme zavítali také na Holý vrch u Bohdalic, na němž při rekonstrukci oblastního vodovodu v roce 2004 neplánovaně vznikla vyhlídka. Za tento skvělý nápad jsme byli vděčni pracovníkům podniku Vodovody a kanalizace, kteří na místním vodojemu vybudovali již zmíněnou vyhlídkovou plošinu.

Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch - celkový pohled Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch - na schodech na vyhlídku

Naším stříbrným povozem jsme se nezadržitelně blížili k Bohdalicím, nicméně ještě před touto obcí jsme na vrcholu stoupání odbočili z hlavní silnice na panelovou cestu, která nás březovou alejí po 200 metrech dovedla na prostranství pod vodojemem. Vystoupili jsme z vozu a i když by ještě v únoru měla vládnout paní zima, okolo nás se nacházely pouze zbytky sněhu v osamělých skupinkách. Lákavou nabídku dřevěných laviček k posezení jsme odmítli a ihned jsme zamířili ke schodišti, vedoucí na vodojem.

Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch - naše auto a příjezdová cesta Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch - lavičky u vodojemu

Po 34 průhledných schodech jsme vystoupali na železnou plošinu a ocitli se tak šest metrů nad okolní úrovní, přestože samotný vodojem byl vysoký pouze 1,2 metru. Díky navýšenému terénu se nám tak otevřel výhled na okolí Vyškova, Drahanskou vrchovinu, vysílač Kojál, Svatý kopeček u Olomouce a v dálce se před námi schovávala Pálava a Chřiby. Docela nás takový rozhled překvapil, protože jsme jej od tak nízké rozhledničky vůbec nečekali a tak jsme naše oči nechali několik minut pást po krásách Jižní Moravy.

Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch - železné schodiště Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch - výhled na Bohdalice, Pavlovice a okolí

Když jsme se dostatečně pěknými výhledy pokochali, sestoupili jsme po kovovém schodišti dolů a obešli si vyvýšeninu kolem dokola. Pořídili jsme pár fotografií a vzápětí jsme zamířili k autu, kterým jsme odjeli do Vyškova. V tomto městě jsme pak strávili zbytek dne a poznali zde spoustu památek, o kterých se více dozvíte v mých dalších příspěvcích. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme ve Vyškově nezapadli do sněhu. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře a podělte se tak o své zážitky s ostatními turisty. Děkujeme.

Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch - výhled směrem na Vyškov a Manerov Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch - pohled z pole

Pohoří Chřiby na středovýchodní Moravě rozhodně nevyniká závratnou nadmořskou výškou, vždyť nejvyšší vrchol Brdo má výšku 587 m n.m. Chybějící metry však nahrazuje velkým množstvím zajímavostí, krásnou přírodou a cíli, za kterými lačný turista může vyrazit v kteroukoli roční dobu. Takové nabídce jsme nemohli odolat, takže jsme do zdejšího kraje v průběhu let zavítali hned několikrát a nikdy jsme nebyli zklamáni. V rámci jednoho jarního výletu jsme se do tohoto pohoří vydali znovu, přičemž naším hlavním cílem byla procházka po naučné stezce Po hranici nedaleko obce Moravany. Cestou z Olomouce jsme si za Vyškovem udělali malou přestávku, abychom odlovili kešku na vyhlídkovém vodojemu u Bohdalic.

A - Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch 012 A - Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch 001

Od naší první návštěvy zmíněné vyhlídky na Holém kopci uběhlo devět let a to už byla dostatečně dlouhá doba na to, aby mezitím došlo k několika změnám. Naše stříbrné francouzské auto vystřídalo černé korejské SUV, kterým jsme k vodojemu přijeli po spravené panelové cestě a následně jsme jej zaparkovali skoro na stejném místě jako před lety. Vzápětí jsme z vozu vystoupili v plné sestavě, zatímco předtím nám chyběl nadšený hledač skrytých schránek, kvůli němuž jsme se na vodojem vydali podruhé. Únorové zbytky sněhu nahradila zelená jarní travička a i když nebylo ono dopoledne kdovíjak velké teplo, přece jen jsme se cítili lépe než v zimě. Poslední, nicméně velmi důležitou změnou, kterou jsme ovšem zjistili až na místě byla fakt, že mezitím vyhlídková stavba prošla opravou a získala tak nový kabát.

A - Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch 013 A - Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch 003

Barevná fasáda vodojemu vypadala daleko lépe než tenkrát, kdy byla rádoby umělecky zkrášlena sprejery, kteří zdi pomalovali různými klikyháky. Smysl tohoto umění nám vždy unikal a pokud jsme se s nimi někde setkali, jen jsme kroutili znechuceně hlavou. Naštěstí byla stavba na Holém kopci čmáranic zbavena a tak jsme se na vyhlídkovou plošinu vydali s lepším pocitem než před lety. Po želených roštových schodech jsme se vydali nahoru a během výstupu jsme nalezli skrytou schránku hry Geocaching. Po úspěšném odlovu jsme dokončili výstup a pak jsme z šestimetrové výšky již podruhé rozhlédli po okolí Vyškova. Nečekaně široký rozhled nás tentokrát nepřekvapil a náležitě jsme si jej pár minut vychutnávali.

A - Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch 004 A - Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch 006

Potom jsme po schodech sestoupili zase dolů a zamířili jsme k dřevěným lavičkám, které nahradily ty staré, jež se už minule rozpadaly. Nechtěli jsme si však na ně sednout, nýbrž se nám za nimi naskytl výhled do krajiny směrem k Olomouci, který nám z vodojemu zakrývalo několik borovic. Jehličnany se ve svém růstu nezastavily a na rozdíl od první návštěvy jsme přes ně směrem k našemu domovu už neviděli. Potom jsme se již vrátili k našemu autu, jímž jsme odjeli do Koryčan za dalšími turistickými cíli, o nichž však pojednávají jiné moje příspěvky. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v přírodním parku Chřiby hledali hraniční kameny. Pokud jste toto místo rovněž navštívili, napište pod článek svůj komentář, aby ostatní čtenáři získali lepší přehled o tomto turistickém cíli. Děkujeme.

A - Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch 010 A - Bohdalice - rozhledna a vodojem Holý vrch 007

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Bohdalice_-_rozhledna_a_vodojem_Holy_vrch/

Historie :

Rozhledna na vodojemu u Bohdalic vznikla spontánně při rekonstrukci oblastního vodovodu v roce 2004 a celou stavbu z roštu z pozinkovaného plechu vybudovali pracovníci podniku Vodovody a kanalizace, kteří s tímto nápadem přišli. Vstup na vodojem je volný a pokud se od rozhledny vydáte ke stožárům vysokého napětí v polích, narazíte na dobře ukrytý smírčí kříž.

Historie čerpána z webu

http://rozhledny.webzdarma.cz/holykopec.htm

Rozhledna a vodojem Holý vrch u Bohdalic nemá turistickou známku.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 423135
Měsíc: 14326
Den: 549