Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nehvizdy - památník seskoku Operace Anthropoid

Po osmdesáti letech od výsadku československých parašutistů Josefa Gabčíka a Jana Kubiše na území městyse mají Nehvizdy v ulici U Hřbitova poblíž sportovního areálu nový Památník seskoku Operace Anthropoid, jenž připomíná hrdinství dvou statečných mužů, kteří 27. května 1942 provedli úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Památník byl slavnostně odhalen 29. prosince 2021 a nahradil původní památník mimo obec Nehvizdy, který stával poblíž dálnice D11 Praha – Hradec Králové. Nynější místo pro památník je na okraji obce a je všem místním, ale i turistům či návštěvníkům dobře přístupné.

article preview

Důvodů k cestě do Prahy může být opravdu hodně. Od poznávání nepřeberného množství historických památek, návštěvy zoologické zahrady či atraktivních muzeí, přes nudné služební cesty až po návštěvu příbuzných, kteří si hlavní město zvolili k trvalému pobytu. Přelidněná centra a davy turistů nás k takovým výletům nikdy nelákala, spíše naopak, ale občas jsme do Prahy také zavítali, přičemž se jednalo prakticky pouze o jednodenní pobyty. Tento jarní výlet jsme podnikli z důvodu, který by uhádl málokdo. Shodou okolností jsme si totiž v Dolních Počernicích koupili nové auto a protože na nás ochotný personál autosalonu udělal dobrý dojem, rádi jsme sem zajeli i na pravidelné servisní prohlídky. Jednu z nich jsme si spojili s poznáváním zajímavostí městyse Nehvizdy a bezprostředního okolí.

B - Nehvizdy - Památník seskoku operace Anthropoid 001 B - Nehvizdy - Památník seskoku operace Anthropoid 003

Když naše šedé francouzské auto dostalo patřičnou péči, vyrazili jsme směrem na Nehvizdy a po dvou krátkých zastávkách u měřících stanic rychlosti letadel jsme zamířili k nehvizdskému sportovnímu areálu v ulici U Hřbitova. Neměli jsme však v úmyslu provádět zde nějaká cvičení, nýbrž jsme sem přijeli kvůli památníku seskoku Operace Anthropoid, který zde byl slavnostně odhalen 29. prosince 2021. Auto jsme zaparkovali u plotu zmíněného sportovního areálu a vyrazili jsme k pískovcovému kameni ve tvaru padáku, nad nímž divoce vlály vlajky Česka, Slovenska a Velké Británie. Jarní počasí nám totiž vůbec nepřálo, foukal silný a studený vítr, který nás však nedoradil od toho, abychom si nový památník prohlédli. Původní památník totiž stával mimo obec Nehvizdy poblíž dálnice D11 Praha – Hradec Králové, kde se měla v nejbližších letech stavět vysokorychlostní železnice.

B - Nehvizdy - Památník seskoku operace Anthropoid 004 B - Nehvizdy - Památník seskoku operace Anthropoid 008

Když jsme ke kameni dorazili, našli jsme na něm tři bronzové pruty, představující padákové šňůry, na nichž byla uvedena jména parašutistů s názvem jejich mise. Na úpatí památníku jsme pak spatřili sedm dalších pískovcových kamenů, které symbolicky připomínaly stejný počet parašutistů, kteří po úspěšné operaci zahynuli v kryptě pravoslavného chrámu Cyrila a Metoděje v Praze. Následně jsme se šli podívat na dvě chytré tabule, které u památníku každému nabízely vyčerpávající množství informací. Jedna vyprávěla o přípravě Operace Anthropoid a druhá podrobně popisovala průběh samotného atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Hendricha. Jejich nabídku jsme přes nepříznivé počasí nemohli odmítnout a tak jsme zatnuli zuby, zachumlali se do bund a začali číst text na obou tabulích.

B - Nehvizdy - Památník seskoku operace Anthropoid 010 B - Nehvizdy - Památník seskoku operace Anthropoid 009

Dozvěděli jsme se, že Operace Anthropoid byl krycí název pro parašutistický výsadek vyslaný během druhé světové války z Velké Británie na území Protektorátu Čechy a Morava. Tvořili ho vojáci československé exilové armády Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Byl organizován zvláštní skupinou „D“ zpravodajského odboru exilového Ministerstva národní obrany a řazen byl do první vlny výsadků. Jednalo se o diverzní operaci, která proběhla mezi prosincem 1941 a červnem 1942, jejímž hlavním cílem bylo zlikvidovat zastupujícího říšského protektora a šéfa RSHA Reinharda Heydricha. Dále jsme se dočetli, že k útoku došlo v Praze dne 27. května 1942 a atentát byl úspěšný, jelikož nenáviděný Heydrich na jeho následky o pár dní později zemřel. Oba jeho strůjci však za svůj čin zaplatili vlastním životem.

B - Nehvizdy - Památník seskoku operace Anthropoid 002 B - Nehvizdy - Památník seskoku operace Anthropoid 011

Spolu s dalšími výsadkáři totiž podlehli 18. června 1942 v boji s přesilou nacistických vojáků v kostele sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. Na závěr jsme se dozvěděli, že tento čin měl pro český národ dalekosáhlé následky, jelikož nacistický teror ještě zesílil a vyústil ve vypálení obcí Lidice a Ležáky. Když jsme si tímto způsobem oprášili učivo ze základní školy, rychle jsme zamířili k našemu povozu a vzápětí jsme odjeli ke kostelu sv. Václava v centru městyse Nehvizdy, ale o církevní památce již vypráví jiný můj článek, tak si jej nezapomeňte ve volné chvíli rovněž přečíst. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento větrný den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme po prohlídce vozu v pražském autoservisu navštívili Nehvizdy a okolí. Pokud jste sem někdy zavítali, můžete do komentářů uvést své zážitky. Děkujeme.

B - Nehvizdy - Památník seskoku operace Anthropoid 012 B - Nehvizdy - Památník seskoku operace Anthropoid 014

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/nehvizdy-pamatnik-seskoku-operace-anthropoid​

Historie :

Po osmdesáti letech od výsadku československých parašutistů Josefa Gabčíka a Jana Kubiše na území městyse mají Nehvizdy v ulici U Hřbitova poblíž sportovního areálu nový Památník seskoku Operace Anthropoid, jenž připomíná hrdinství dvou statečných mužů, kteří 27. května 1942 provedli úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Památník byl slavnostně odhalen 29. prosince 2021 a nahradil původní památník mimo obec Nehvizdy, který stával poblíž dálnice D11 Praha – Hradec Králové. Nynější místo pro památník je na okraji obce a je všem místním, ale i turistům či návštěvníkům dobře přístupné. Odhalení památníku proběhlo 29. prosince 2021 za účasti ministryně obrany České republiky Jany Černochové, velvyslance Slovenské republiky v ČR Rastislava Káčera, zástupkyně britského velvyslance Lucy Hughes, starosty městyse Nehvizdy Jiřího Poběrežského, ředitele Vojenského historického ústavu Praha, brigádního generála Aleše Knížka a dalších hostů. Akce se zúčastnili také představitelé Československé obce legionářské, představitelé církví, veteránských a dalších zájmových organizací.

Historie čerpána z těchto webů

https://www.nehvizdy.cz/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Anthropoid

Městys Nehvizdy je držitelem turistické známky č.2042.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/nehvizdy-vysadek-skupiny-anthropoid-c2042​

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 443622
Měsíc: 17427
Den: 785