Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rožnov pod Radhoštěm - Jurkovičova rozhledna

Jurkovičova rozhledna byla postavena na okraji Rožnova pod Radhoštěm, konkrétně na Karlově kopci nad Valašským muzeem v přírodě. Plány na stavbu rozhledny vytvořil Dušan Jurkovič již roku 1896 pro Turistický spolek ve Valašském Meziříčí a vyhlídková věž měla stát u obce Brňov. Podle původního návrhu zpracoval o více než 110 let později architekt Závada nový plán, když iniciátorem stavby Jurkovičovy rozhledny bylo město Rožnov pod Radhoštěm, které se snažilo o obnovu starých promenádních chodníčků zaniklých lázní, jež se vinuly okolo dnešního areálu Valašské dědiny, jedné z expozic Valašského muzea v přírodě. Výstavba začala v říjnu 2010, dokončena byla v prosinci 2011 a slavnostní otevření proběhlo 28. dubna 2012. Betonová podezdívka je obložena kamenem, na dřevěné části bylo použito dřevo buku, smrku a jedle. 

article preview

Beskydy se staly jednou z našich nejoblíbenějších destinací, kam jsme se velice rádi vraceli, jelikož nás zdejší drsná a zároveň krásná krajina naprosto okouzlila. Občas jsme na československé pomezí z Olomouce vyrazili na jednodenní výlet, ale strávili jsme zde i pár celotýdenních dovolených, které nám daly více času pro důkladnější prozkoumání tohoto kouzelného pohoří. Jednoho roku nabídlo počasí ke konci letních prázdnin celkem přívětivé teploty, čehož jsme využili a podnikli kratší výpravu na Valašsko. Podstatnou část onoho dne jsme se pohybovali po Rožnově pod Radhoštěm, konkrétně v blízkosti Valašského muzea v přírodě, u něhož jsme na placeném parkovišti odložili naše stříbrné auto a ještě než jsme vstoupili do skanzenu, vyrazili jsme za výhledy na novou rozhlednu.

Rožnov pod Radhoštěm - Jurkovičova rozhledna - cesta na rozhlednu Rožnov pod Radhoštěm - Jurkovičova rozhledna - cesta na rozhlednu Rožnov pod Radhoštěm - Jurkovičova rozhledna - rozcestník

K vyhlídkové věži, jež byla postavena pár měsíců před naší návštěvou, jsme se z parkoviště vydali po zelené značce a hned od začátku nás čekalo vytrvalé, více než kilometrové stoupání. Kráčeli jsme lesem stále vzhůru a protože jsme cestou nepotkali nic zajímavého, moc nás výšlap nebavil. Zanedlouho jsme dorazili na rozcestí se vše říkajícím názvem K rozhledně, kde se cestě stáčela obloukem doprava a o pár minut později jsme konečně dorazili k vyhlídkové věži. Před námi se tyčila nádherná rozhledna, postavená v letech 2010 – 2011 na Karlově kopci podle návrhu slavného architekta Dušana Jurkoviče, který ji vtiskl podobu lidové stavby, podobně jako u svých jiných projektů. Zatímco jsme se vydýchávali, prohlíželi jsme si barevnou věž ze dřeva, postavenou na betonové desce a kamenné podezdívce, která se nám moc líbila.

Rožnov pod Radhoštěm - Jurkovičova rozhledna Rožnov pod Radhoštěm - Jurkovičova rozhledna Rožnov pod Radhoštěm - Jurkovičova rozhledna

Zaujalo nás také to, že veškeré kovářské a klempířské práce a většina tesařských prací včetně detailů byly prováděny ručně za použití starých, dnes již téměř nepoužívaných pracovních postupů. Když jsme popadli dech, vydali jsme se po 17 schodech do pokladny v přízemí věže, kde jsme si koupili vstupenky, pohled, turistickou známku a také jsme zde získali dvě razítka do památníku. Potom jsme již vystoupali po 85 dřevěných schodech na 32 metrů vysokou stavbu, ze které se nám naskytl pohled na město Rožnov, některé části obce Hutisko a Vigantice či další vesnice v západní části Rožnovské brázdy. Když jsme se dost pokochali výhledem do dálky, zvedli jsme hlavy a podívali se na špičku třímetrové měděné věže, která v době ukrývala schránku pro další generace s předměty ze současnosti.

Rožnov pod Radhoštěm - Jurkovičova rozhledna Rožnov pod Radhoštěm - Jurkovičova rozhledna - výhled na město

A protože jsme byli na Valašsku, nepřekvapilo nás, že mezi nimi nechyběla slivovice. Následně jsme sestoupili z vyhlídkové plošiny ve výšce téměř 19 metrů dolů na pevnou zem a nedaleko krásné věže jsme odlovili bez problémů kešku. Pak nám již nebránilo v tom, abychom se vrátili stejnou cestou zpět na kilometr vzdálené parkoviště k autu, ovšem nikam jsme zatím nejeli. Pouze jsme prošli kolem a vydali se do restaurace na Palackého ulici, kde jsme poobědvali. Po jídle jsme vstoupili na území známého skanzenu a prošli se Mlýnskou dolinu a Valašskou dědinou, ovšem co jsme zde viděli, to vám již prozradí jiné moje články. Jak probíhalo celé naše putování, to se dozvíte v sekci Velké povídání o výletech, kde je pro vás připraven cestopis s názvem Jak jsme navštívili Lešnou u Valašského Meziříčí a Rožnov pod Radhoštěm.

Rožnov pod Radhoštěm - Jurkovičova rozhledna Rožnov pod Radhoštěm - Jurkovičova rozhledna

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/roznov-pod-radhostem-jurkovicova-rozhledna

Historie :

Jurkovičova rozhledna byla postavena na okraji Rožnova pod Radhoštěm, konkrétně na Karlově kopci nad Valašským muzeem v přírodě. Plány na stavbu rozhledny vytvořil Dušan Jurkovič již roku 1896 pro Turistický spolek ve Valašském Meziříčí a vyhlídková věž měla stát u obce Brňov. Podle původního návrhu zpracoval o více než 110 let později architekt Závada nový plán, když iniciátorem stavby Jurkovičovy rozhledny bylo město Rožnov pod Radhoštěm, které se snažilo o obnovu starých promenádních chodníčků zaniklých lázní, jež se vinuly okolo dnešního areálu Valašské dědiny, jedné z expozic Valašského muzea v přírodě. Výstavba začala v říjnu 2010, dokončena byla v prosinci 2011 a slavnostní otevření proběhlo 28. dubna 2012. Betonová podezdívka je obložena kamenem, na dřevěné části bylo použito dřevo buku, smrku a jedle. Kvůli výhledu musela být vykácena část vzrostlých stromů a další kácení je problematické, neboť se rozhledna nachází v 1. zóně CHKO Beskydy s nejvyšším stupněm ochrany. Na podzim 2019 však musela být značná část lesa, a to nejen v bezprostřední blízkosti rozhledny, odtěžena z důvodu intenzivní kůrovcové kalamity. Rozhled je omezen od jihovýchodní po severní stranu. Vidět z ní je západní část obce Hutisko, obec Vigantice, rožnovské části Hážovice, Tylovice, Kramolišov, centrum Rožnova s kopcem Hradisko na západní straně, kde stával středověký hrad, severní části Rožnova za řekou Bečvou, obce v západní části Rožnovské brázdy, velká část Valašského muzea v přírodě, městský park, části Rožnova Letná, Rybníčky a část Horních Pasek na severu města.

Historie čerpána z webu

https://rozhledny.webzdarma.cz/roznov.htm

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm je držitelem turistické známky č.1916.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/jurkovicova-rozhledna-roznov-pod-radhostem-c1916

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 441698
Měsíc: 16938
Den: 823