Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boleradice - rozhledna Nedánov

Rozhledna Nedánov stojí na kopci stejného jména nad obcí Boleradice. Již v dávných dobách kopec sloužil jako vyhlídka či ke strážním účelům. Ještě nedávno se zde těžil kámen. Rozhledna byla dostavěna v roce 2009, dle tři roky starého projektu. Je to dřevěná rozhledna s kovovými částmi, která měří 26 metrů a má několik vyhlídkových pater - to nejvyšší je ve výšce 21 metrů. Zajímavostí je, že rozhledna stojí vedle místa, kde byl proveden zkušební vrt hluboký téměř šest kilometrů. Ropa, kterou zde hledali, však nalezena nebyla.

article preview

Rozhledna Nedánov u Boleradic byla jedním z našich cílů během dovolené, během které jsme poznali mnoho zajímavých míst na Slovácku a také na Slovensku. Nicméně zmíněnou vyhlídkovou věž jsme navštívili až v okamžiku, kdy jsme se z dovolené vraceli již domů do Olomouce z Mikulčic, kde jsme byli ubytováni v domku nad vinným sklepem a tak tato rozhledna mezi vinicemi na kopci Boleradice byla jedním z posledních míst, které jsme během této čtyřdenní dovolené poznali. Autem jsme projeli zmíněnou obcí a po úzké asfaltové silničce mezi vinicemi jsme si to namířili k rozhledně.

Rozhledna Nedánov Boleradice Rozhledna Nedánov Boleradice

Hned na začátku stoupání jsme ovšem přehlédli hrb na silnici, takže jsme si naším stříbrným povozem udělali pěkný skok do dálky. Raději jsme zastavili, abychom zkontrolovali škody, naštěstí se nám v kufru rozbilo jen jedno pivo a jinak bylo vše v pořádku. Po chvilce jsme pokračovali dál a silnice označená zelenou turistickou značkou nás po necelých dvou kilometrech přivedla až k 26 metrů vysoké rozhledně, postavené z kovu a dřeva roku 2009 ve tvaru přesýpacích hodin.

Rozhledna Nedánov u Boleradic Rozhledna Nedánov u Boleradic

Naše francouzské autíčko jsme nechali vzpamatovat na docela velkém parkovišti a vydali se ke věži, na které ovšem bylo zrovna docela dost turistů. Raději jsme chvíli počkali, než zájem o daleké výhledy poleví a když byla situace za pár minut příznivější, tak jsme po 105 schodech vystoupali na vyhlídkový ochoz ve výšce 22 metrů. Z plošiny jsme na vlastní oči i s pomocí dalekohledu krásně shlédli Pálavu, Brno, Drahanskou vrchovinu a v dálce stoupal kouř z jaderné elektrárny Dukovany.

Rozhledna Nedánov u Boleradic

Když jsme se pokochali hezkým výhledem, sešli jsme dolů a pod věží si na informační tabuli přečetli pár faktů o její historii a výstavbě. Vzápětí jsme zamířili k autu, kterým jsme se vrátili do Boleradic. Zaparkovali jsme ve středu obce pár metrů od restaurace U pážat, kde jsme si koupili turistickou známku a dostali razítko rozhledny do památníku. Servírka, která nám kolečko prodala, si se zájmem prohlédla již natištěná razítka a obdivovala naše výlety. Potom jsme jí poděkovali, vrátili se k autu a pak jsme se již vrátili domů do Olomouce.

Rozhledna Nedánov Boleradice Rozhledna Nedánov u Boleradic Rozhledna Nedánov u Boleradic

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Boleradice_-_Rozhledna_Nedanov/

Historie :

Rozhledna Nedánov stojí na kopci stejného jména nad obcí Boleradice, který již v dávných dobách kopec sloužil jako vyhlídka či ke strážním účelům. Ještě nedávno se zde těžil kámen. Rozhledna byla dostavěna v roce 2009, dle tři roky starého projektu. Je to dřevěná rozhledna s kovovými částmi, která měří 26 metrů a má několik vyhlídkových pater - to nejvyšší je ve výšce 21 metrů. Zajímavostí je, že rozhledna stojí vedle místa, kde byl proveden zkušební vrt hluboký téměř šest kilometrů. Ropa, kterou zde hledali, však nalezena nebyla.

Za dobrých podmínek je vidět Brno s okolními kopci Drahanské vysočiny, jižnímu směru dominují vrchy Pálavy s Novomlýnskými jezery pod nimi. Východ a jihovýchod lemují vrcholky Bílých a Malých Karpat, pod nimiž leží obce a městečka slovenského Záhoří. Na severu a severovýchodě vystupují kopce Ždánického lesa s dominantou vrchu Strážov a tmavé zalesněné obrysy Chřibů.

Historie čerpána z webu

http://rozhledny.webzdarma.cz/nedanov.htm

Rozhledna Nedánov Boleradice je držitelem turistické známky č.1675.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rozhledna-nedanov-boleradice-c1675

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 441811
Měsíc: 16970
Den: 858