Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavkov u Brna - pivovar a bývalý mlýn

Pivo se ve Slavkově vařilo již od středověku a to v jednotlivých měšťanských domech. Až v 17. století tyto varny nahradil jeden pivovar obecní, který město využívalo do roku 1660, kdy jej postoupilo zpátky šlechtě. Dům, kde se tehdy zlatavý mok vařil, dodnes stojí na rohu Palackého náměstí a Brněnské ulice s č.p. 89.

article preview

Slavkov u Brna byl cílem našich dvou výletů, které jsme uskutečnili s odstupem několika let. Zatímco poprvé jsme si stihli prohlédnout pouze zámek, rozhlednu na golfovém hřišti a kostel Vzkříšení Páně, při druhé návštěvě jsme shlédli zbytek památek a zajímavostí. Začali jsme na okraji města, kde v sousedství posledních zbytků panského pivovaru, sladovny a vodního mlýna vznikl roku 2013 pivovar s restaurací. Po příjezdu do města jsme naše stříbrné auto francouzské produkce zaparkovali na prostranství před pivovarem a vydali se dovnitř.

Slavkov u Brna - Slavkovský pivovar na místě staré sladovny Slavkov u Brna - Slavkovský pivovar - vchod do restaurace

Chtěli jsme si prohlédnout interiér pivovaru, rovněž jsme měli v úmyslu nakoupit sebou nějaké piva a protože bylo zrovna pravé poledne, tak popřípadě i poobědvat. Bohužel jsme u dveří do restaurace narazili na ceduli, na které stálo, že je z důvodu soukromé akce uzavřena. V hlavě se nám honily myšlenky, že takovou smůlu máme jen my, ale nedalo se nic dělat. Prohlédli jsme si alespoň mini výstavku starých fotografií, pivních sklenic a korbelů v zádveří a pak jsme se zklamáni vrátili k autu.

Slavkov u Brna - Slavkovský pivovar - restaurace a pivovar Pivo

Vzápětí jsme odjeli do centra města a pokračovali v prohlídce památek ve Slavkově. Bylo jich opravdu hodně, nicméně o nich se již dočtete v mých jiných článcích. Pokud vás zajímá celý průběh výletu, mrkněte do sekce Velké povídání o výletech, kde na vás čeká příspěvek s názvem Jak jsme navštívili mokrosuchý Slavkov u Brna. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, děkujeme. Pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o tomto místě.

Slavkov u Brna - Slavkovský pivovar - výstavka pivních potřeb Slavkov u Brna - Slavkovský pivovar - historické foto sladovny

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Slavkov_u_Brna_-_Slavkovsky_pivovar_a_mlyn/

Historie :

Pivo se ve Slavkově vařilo již od středověku a to v jednotlivých měšťanských domech. Až v 17. století tyto varny nahradil jeden pivovar obecní, který město využívalo do roku 1660, kdy jej postoupilo zpátky šlechtě. Dům, kde se tehdy zlatavý mok vařil, dodnes stojí na rohu Palackého náměstí a Brněnské ulice s č.p. 89.

V 19. století panstvo vystavělo nový pivovar v poloze dál od města poblíž říčky Litavy. Pivovar měl výstav i přes 10.000 hektolitrů, ale skončil v roce 1917, kdy jej převzal pivovar v blízkých Hruškách.

Roku 2013 nový restaurační pivovar postavila společnost Destila, známý výrobce technologií pro pivovary a pálenice. Stalo se tak na místě bývalého panského pivovaru, z kterého zbyl ještě komín sladovny.

Pivovar stál v sousedství mlýna, který zde existoval již v 18.století. Později byl klapáč s dřevěným vodním kolem zbořen a na jeho místě vznikl nový mlýn poháněný vodní turbínou. Po roce 1950 byl mlýn zrušen a přebudován na byty. Nedávno byl i mlýn zbořen a roku 2012 zde byla postavena pálenice a o rok později pivovar.

Historie čerpána z těchto webových stránek

http://www.slavkovskypivovar.cz/

http://vodnimlyny.cz/mlyny/mlyn/522-mlyn-ve-slavkove-u-brna

Město Slavkov u Brna je držitelem turistické známky č.2094.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mesto-slavkov-u-brna-c2094

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 438633
Měsíc: 16715
Den: 818