Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mohelnice - kostel sv. Vladimíra

Evangelický kostel či kaple sv. Vladimíra v Mohelnici byla postavena na rohu ulic Okružní a Olomoucké roku 1906. V době naší návštěvy byl kostelík využíván pravoslavnou církví a také československou církví husitskou. Obhlídku jsme začali vzadu u trojbokého kněžiště, jenž mělo zazděná okna a k němuž byla přilepena jednoduchá sakristie čtvercového půdorysu s běžnými okny. Pak jsme kráčeli kolem lodi svatostánku, na níž jsme spatřili tři pseudogotická okna s vitráží, prosvětlující interiér kostela. Na valbové střeše jsme marně hledali sanktusník, pouze na okraji jsme viděli několik sněhových zábran.

article preview

V Mohelnici jsme se octli již několikrát a během prohlídky města jsme poznali mnoho místních památek menšího či většího významu. Jednou z nich byl evangelický kostel či kaple sv. Vladimíra. Bylo s podivem, že i když jsme vždy parkovali doslova pár metrů od této modlitebny, nechali jsme si její prohlídku až na třetí návštěvu. Také v tomto případě jsme nechali náš vůz nedaleko autobusového nádraží a vydali se k nedaleké evangelické modlitebně.

Mohelnice - evangelický kostel sv. Vladimíra

Když jsme ke kostelíku na rohu ulic Okružní a Olomoucké dorazili, stanuli jsme před jednolodní stavbou z roku 1906. Obhlídku jsme začali vzadu u trojbokého kněžiště, jenž mělo zazděná okna a k němuž byla přilepena jednoduchá sakristie čtvercového půdorysu s běžnými okny. Pak jsme kráčeli kolem lodi svatostánku, na níž jsme spatřili tři pseudogotická okna s vitráží, prosvětlující interiér kostela. Na valbové střeše jsme marně hledali sanktusník, pouze na okraji jsme viděli několik sněhových zábran.

Mohelnice - evangelický kostel sv. Vladimíra

Po obhlídce zadní a boční části modlitebny jsme zamířili k její čelní straně. Nad prosklenými dveřmi jsme spatřili malé kruhové okénko a vedle vchodu jsme našli menší okna, provedená opět v pseudogotickém slohu. Na průčelí jsme se neúspěšně snažili rozluštit nečitelný nápis na fasádě. O něco výše se pak již tyčila úzká věž s jehlancovou střechou, zakončená křížem. Zvonicové patro prosvětlovalo několik oken, které byly provedeny ve stejném stylu jako všechny ostatní.

Mohelnice - evangelický kostel sv. Vladimíra

Při prohlídce exteriérů nám stavba připadala jako nedodělaná, zřejmě protože kostel nebyl omítnutý a jeho zašpiněné bílé kvádry dávno nezářily novotou jako kdysi. Následně jsme se chtěli podívat také dovnitř kostela, ale když jsme vystoupali po pár schodech ke dveřím, zjistili jsme, že se dovnitř nedostaneme a tak nám bohužel vybavení interiéru svatostánku zůstalo skryto.

Mohelnice - evangelický kostel sv. Vladimíra

Podle nástěnky u vchodu jsme zjistili, že v době naší návštěvy byl kostelík využíván pravoslavnou církví a také československou církví husitskou. Více informací se nám o svatostánku nepodařilo zjistit a tak jsme se pěšky vydali na právě opravované náměstí Svobody, o němž se více dozvíte v mém dalším, velmi obsáhlém příspěvku, tak si jej určitě také nezapomeňte ve volném čase přečíst.

Mohelnice - evangelický kostel sv. Vladimíra

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Mohelnice_-_kostel_sv._Vladimira/

Historie :

Evangelický kostel či kaple sv. Vladimíra v Mohelnici byla postavena roku 1906.

Historie čerpána z webu

http://www.regionmohelnicko.cz/o/evangelicky-kostel-mohelnice

Město Mohelnice je držitelem turistické známky č.795.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mohelnice-c795

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 451844
Měsíc: 18360
Den: 571