Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaroměřice u Jevíčka - kostel Všech Svatých

Kostel Všech svatých byl vybudován ve 13. století původně jako gotická jednolodní stavba s věží. Některé prameny uvádějí vznik kostela dokonce ještě o století dříve. Zpočátku byl kostel přifařen k Biskupicím, ale později byl již farní. Po husitských válkách duchovní správa v Jaroměřicích  zanikla. Od 16. století až do roku 1620 zde působili českobratrští duchovní.

article preview

Jaroměřice u Jevíčka jsme navštívili cestou do Letovic, kde jsme strávili čtyři příjemné jarní dny v penzionu na okraji města. V Jaroměřicích jsme poznali několik historických památek včetně zámku, po jehož obhlídce jsme odjeli za další zajímavostí obce jednou. Jednalo se o kostel Všech Svatých, v jehož bezprostřední blízkosti jsme zaparkovali náš stříbrný francouzský povoz a vzápětí jsme vyrazili na jeho obhlídku. Nejprve jsme ovšem shlédli pískovcový kříž z roku 1819 a vedle stojící malou kapli, u které začínala křížová cesta na Kalvárii, na kterou jsme později vydali. Teprve pak jsme svou pozornost obrátili k jednolodnímu kostelu, jehož předchůdcem byla gotická stavba ze 13. století, přestavěná v letech 1609 - 1611 do barokní podoby.

Jaroměřice u Jevíčka - kostel Všech Svatých - pohled od zámku Jaroměřice u Jevíčka - kostel Všech Svatých - boční pohled

Obhlídku svatostánku jsme zahájili na nevysoké věži s cibulovitou bání, přičemž jsme na každé její straně našli podlouhlé okno prosvětlující zvonicové patro, nad nimiž jsme si zkontrolovali správný čas díky přítomnosti černých hodin s bílými ručičkami a čísly. V patě věže jsme našli dveře bočního vchodu a vedle něj jsme uviděli pětibokou kapli s jedním vysokým a dvojicí zazděných oken. Pod nimi se nacházela trojice malých obloukových okének, přičemž samotnou loď prosvětlovalo na této straně jediné okno. V boku kaple jsme uviděli další dveře a pak jsme se už přesunuli k průčelí svatostánku, kde se nacházel hlavní vchod, tvořený předsíňkou s obyčejnými dveřmi, dvojicí okének a barokním štítem.

Jaroměřice u Jevíčka - kostel Všech Svatých - celkový pohled Jaroměřice u Jevíčka - kostel Všech Svatých - čelní pohled

Docela nás překvapilo, že se vchod nacházel zde a nikoli na straně s věží, jak to bývalo obvyklé u jiných kostelů. V rohu trojúhelníkového pozemku, na němž byl svatostánek postaven, jsme narazili na sochu sv. Jana Nepomuckého z roku 1882 a pak jsme pokračovali v obhlídce stavby na druhé boční straně, kde se v lodi nacházelo také jen jedno okno a kaple stejného vzhledu jako na první straně. Následně jsme přišli k trojbokému presbytáři, v němž bylo několik oken, propouštějící světlo do kněžiště. K němu přiléhala již zmíněná věž a tím jsme uzavřeli obchůzku kostela, kolem něhož se kdysi nacházel hřbitov. Na jeho bývalém území jsme si prohlédli sochu svatého Floriána, patrona hasičů, hutníků, kominíků, hrnčířů či pekařů.

Jaroměřice u Jevíčka - kostel Všech Svatých - rozcestník Jaroměřice u Jevíčka - kostel Všech Svatých - boční pohled

Světec byl oblečen do svého tradičního oblečení římského důstojníka, v jedné ruce držel nádobu na hašení a v druhé praporec. Když jsme si svatého Floriána dostatečně prohlédli, tak jsme se přes náves vydali křížovou cestou za dalšími památkami Jaroměřic, tak si je určitě vyhledejte na mém webu a ve volném čase si tyto zajímavé články přečtěte. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte cestopis Jak jsme navštívili Jaroměřice a nedaleké Jevíčko. A nezapomeňte prosím napsat pod příspěvky komentáře, pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o tomto místě. Děkujeme. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě Jevíčka a pěkného okolí.

Jaroměřice u Jevíčka - kostel Všech Svatých - zadní pohled a socha sv. Floriána Jaroměřice u Jevíčka - kostel Všech Svatých - zadní pohled na presbytář

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Jaromerice_u_Jevicka_-_kostel_Vsech_Svatych/

Historie :

Kostel Všech svatých byl vybudován ve 13. století původně jako gotická jednolodní stavba s věží. Některé prameny uvádějí vznik kostela dokonce ještě o století dříve. Zpočátku byl kostel přifařen k Biskupicím, ale později byl již farní. Po husitských válkách duchovní správa v Jaroměřicích  zanikla. Od 16. století až do roku 1620 zde působili českobratrští duchovní.

V letech 1609-1611 byl kostel pravděpodobně barokně přestavěn, byla zřejmě také snesena klenba kněžiště, odsekány opěrné pilíře apsidy, přistavěny dvě boční kaple a zrušena gotická lomená okna. Roku 1714 se stal filiálním kostelem nově postaveného kostela Povýšení sv. Kříže na Kalvárii, kde byla ustavena prozatímní duchovní správa. V roce 1767 byl kostel Všech svatých opraven. Roku 1809 byla zřízena samostatná farnost Jaroměřice.

V roce 1893 kostel vyhořel po zásahu bleskem. Roku 1904 byl kostel znovu zrekonstruován. V roce 1911 byla kvůli špatnému stavu zbořena a znovu postavena vstupní chodba kostela. V období 1. světové války byly roztaveny kostelní zvony pro válečné účely. Nové zvony byly pořízeny u broumovského zvoníka Oktáva Vintra roku 1928 z darů jaroměřických občanů. Již na jaře roku 1942 byly všechny tři zvony zabaveny na základě všeobecného nařízení k válečným účelům. K poslední opravě kostela došlo roku 1999.

Interiér :

Uvnitř kostela se nachází hodnotný náhrobní kámen s vyobrazením rytíře Jana z Linhartic z roku 1562, který sídlil na jaroměřické tvrzi. Náhrobek se nachází po pravé straně ve zdi kněžiště a je na něm vyobrazen reliéf s postavou rytíře, erbem a nápisem: „Léta Páně 1562 v pátek před svatým Pavlem na víru obrácení v hodinu 9 na noc umřel jest urozený pán Jan rytíř z Linhartic a na Jaromierzicich a tuto pochován jest. Jan Milici byl mistr na hrob.“ Kolem nohy rytíře se vine had, proto panuje domněnka, že byl otráven nebo uštknut jedovatým plazem.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/index.php?OID=12472

Jaroměřice u Jevíčka jsou držitelem turistické známky č.1270.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/jaromerice-u-jevicka-c1270

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 438127
Měsíc: 16464
Den: 769