Jdi na obsah Jdi na menu
 


TZ 2266 : Venušina sopka a Lávový proud u Meziny

Lávový proud se nachází na severovýchodním úbočí Venušiny sopky u obce Mezina a je jedním z tří lávových proudů, které byly zjištěny na této sopce. Délka tohoto lávového proudu činila asi 1 kilometr, šířka až 700 m a celková mocnost okolo 14 metrů. Čedič leží na starších štěrcích staropleistocenního stáří. Venušina sopka byla aktivní někdy na přelomu třetihor a čtvrtohor. Venušina sopka byla stratovulkánem. Během jeho aktivity se střídaly období explozivní s obdobími efuzivními. Tedy střídání období, kdy byly z jícnu sopky vyvrhovány sypké a plynné sopečné materiály a s obdobími, kdy z jícnu sopky pokojně vytékalo horké magma. Venušina sopka má typickou vrstevnatou strukturu se střídajícími se vrstvami sypkých pyroklastik a kompaktních čedičů.

article preview

TZ 2266 : Venušina sopka a Lávový proud u Meziny

V určitém životním období jsme se jezdili dívat na vesnické rodinné domky, protože jsme si chtěli nějaký koupit a trávit v něm čas chalupařením. Jeden z nich se nacházel ve starobylé vesnici Razová, kde jsme si odpoledne rozlehlý dům s různými přístavky prohlédli, ale vzhledem k velkým investicím jsme jeho koupi brzy zavrhli. Během zpáteční cesty jsme udělali jednu jedinou zastávku a to v obci Mezina, kde jsme navštívili bývalý čedičový lom. Náš nadšený hledač ukrytých schránek zde totiž chtěl odlovit kešku a tak jsme mu vyhověli, aniž bychom tušili, že místo později získá polovinu turistické známky. Naším stříbrným francouzským autem jsme projeli částí Meziny a po prudce stoupající asfaltce jsme dorazili k informační tabuli, kde jsme zaparkovali. Vzápětí jsme zamířili do 100 metrů vzdáleného lomu, do něhož nás dovedla rovná lesní cesta. Když jsme došli na místo, kde se kdysi těžil čedič, připadali jsme si jako trpaslíci, neboť jeho velikost nás naprosto ohromila.

O tři a půl měsíce později jsme se v okolí obce Mezina pohybovali znovu. Stalo se tak v jeden horký letní den na konci srpna, jenž byl jako stvořený pro polehávání u vody, kdy počasí neotužilým lidem nabídlo jednu z posledních možností ke koupání v přírodě za příjemné teploty vzduchu i vody. Neodolatelnou nabídku jsme využili i my, ovšem tak trochu jiným způsobem, než by se mohlo zdát. Jednodenní výlet jsme opravdu takřka celý strávili u přehrady Slezská Harta, jenže jsme nelenošili na pláži, ale navštívili několik zajímavosti v jejím okolí. Zavítali jsme rovněž do obce Mezina, kde jsme se z rozcestí pod Venušinou sopkou pěšky vydali vstříc vyhaslému vulkánu. Kráčeli jsme krajinou, kde na přelomu třetihor a čtvrtohor před jeden a půl milionem let probíhalo bouřlivé období a když jsme urazili asi 600 metrů, stanuli jsme uprostřed stratovulkánu. Vyhaslá sopka nikomu již ublížit nemohla a tak jediné, co zde občas vydávalo větší teplo, byl oheň trampů a jiných výletníků.

Návštěvy : 16.5.2016, 26.8.2016

Další informace najdete zde :

Venušina sopka

Lávový proud

Jak jsme se toulali v okolí Slezské Harty

Současná verze TZ 2266 získána 16.8.2016 zasláním od výrobce z Rýmařova

Turistická známka 2266 Venušina sopka - Lávový proud u Meziny

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 444946
Měsíc: 17739
Den: 521