Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dnešice - westernové městečko Halter Valley

Westernové městečko u Dnešic vzniklo roku 2002 na místě ruin bývalého mlýna "U Haltrů". Poprvé je mlýn zachycen na mapě již v roce 1764, na nejstarší mapě detailního josefského mapování. S největší pravděpodobností zde klapáč stál už ve 14. století, protože se o několika mlýnech v okolí zmiňovaly staré zápisy. Dnes zde stojí westernové městečko s názvem Halter Valley, které tvoří několik desítek stylových budov. Nechybí tady saloon, úřadovna šerifa, stylové restaurace, vězení, indiánské stany tee-pee nebo obchod s westernovým zbožím a suvenýry. Při procházce tímto westernovým městečkem narazíte na nefalšované typické obyvatele, jejichž přítomnost ještě více umocňuje jedinečnou atmosféru Divokého západu. Potkáte zde kovboje, honáky, lovce i paničky.

article preview

Westernové městečko Halter Valley bylo jedním z mnoha našich cílů v rámci dovolené, během které jsme byli ubytování ve Staňkově. Po příjezdu do Dnešic jsme chvíli marně bloudili po obci a museli jsme se zeptat místního domorodce, kterým směrem ten divoký západ vlastně leží. Dostali jsme ty správné informace, takže když jsme po chvíli odbočili ze silnice, projeli jsme dřevěnou bránou s nápisem Halter Valley a po pár desítkách metrů jsme přijeli k westernovému městečku.

Dnešice - westernové městečko Halter Valley - rodeo aréna a městečko Dnešice - westernové městečko Halter Valley - celkový pohled

Naše stříbrné auto francouzské výroby jsme zaparkovali na poli a zamířili dovnitř areálu. Přišli jsme k budce, kde se obvykle vybíralo vstupné, ale nikdo tam nebyl a tak jsme pokračovali dál. Kráčeli jsme podél oplocené arény, vysypané bílým pískem, kde se během rodeo závodů proháněly koně. My jsme za plotem našli postávat pouze osla, který na nás smutně koukal. Na rodeo arénu navazovala ohrada, kde jsme konečně spatřili volně se pasoucí dopravní prostředky kovbojů.

Dnešice - westernové městečko Halter Valley - pokladna Dnešice - westernové městečko Halter Valley - koně

Potom jsme po naší levici minuli stylový povoz s plachtou, lákající jindy na dobré steaky či pořádný kus pečeného masa, ale ty nám nikdo nenabídl. Poté nás už čekalo přes dvacet budov, které jakoby z oka vypadly těm, v nichž kdysi žili obyvatelé skutečného Divokého západu. Městečko mělo tvar písmene U s dvěma ulicemi uprostřed a my jsme paradoxně začali tam, kde lidé obvykle končí svou životní pouť, to znamená v pohřebním ústavu.

Dnešice - westernové městečko Halter Valley - povoz Dnešice - westernové městečko Halter Valley - dům hrobníka

Rychle jsme minuli malý domek s rakví opřenou o jeho stěnu a kolem řady nízkých budov na jedné straně a zadní částí většího domu na straně druhé jsme přišli na konec první ulice. Tam jsme narazili na jakousi zděnou stodolu, na které nebylo nic zajímavého a tak jsme se otočili k velkému dřevěnému domu s jakousi úřadovnou šerifa a vedlejšími potřebami pro koně. Naproti se nacházela úřadovna šerifa, vězení pro zločince a krásná restaurace s názvem Cactus club.

Dnešice - westernové městečko Halter Valley - vězení Dnešice - westernové městečko Halter Valley - domy

Sice byla zavřená, ale naše oko potěšilo úžasné zděné podloubí, pod nímž muselo být příjemné posezení. Vzápětí jsme zamířili do další uličky, kde na rohu bylo malé občerstvení, za jehož okny jsme uviděli turistické známky. Chvíli jsme na ně smutně hleděli než nám došlo, že nám je nikdo neprodá. Podle pavučin a zaprášených oken bylo vidět, že tady dlouho nikdo nebyl a vskutku jsme tu nepotkali živou duši. Celé to tady na nás působilo jako město duchů, nikde nikdo, jen my a zvířata v ohradách.

Dnešice - westernové městečko Halter Valley - restaurace Dnešice - westernové městečko Halter Valley - domy

Této situace jsme využili alespoň tak, že jsme si v jednom ze saloonů zahráli na klavír, aniž by někdo musel trpět našimi hudebními výkony a také jsme se vyfotili v povozu, kde se prodávala whisky Jack Daniel's. Tolik prázdných lahví tohoto kovboji oblíbeného alkoholu jsme už nikdy na jednom místě neviděli. Posmutnělou náladu občas narušil náš smích, když jsme si přečetli vtipné cedule rozvěšené po domech. Pomalu jsme prošli kolem dalšího saloonu, ubytovny pro turisty, domu soudce a kovářské dílny a vydali se na zpáteční cestu k autu.

Dnešice - westernové městečko Halter Valley - hra na klavír v saloonu Dnešice - westernové městečko Halter Valley - bar Jack Daniel's

Chvíli jsme se ještě dívali u ohrady na nebohého osla a pak jsme zcela prázdné westernové městečko, vybudované roku 2002 na místě zbořených budov starého vodního mlýna, nadobro opustili. Vzápětí jsme došli k autu, kterým jsme odjeli do nedalekých Lažan a na rozhlednu Křížový vrch u Stoda. O vyhlídkové stavbě, která vznikla z bývalé kostelní věže se více dozvíte v mém dalším příspěvku, tak si jej nezapomeňte ve volné chvíli také vyhledat a přečíst. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, děkujeme. Pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o tomto místě.

Dnešice - westernové městečko Halter Valley - osel v rodeo aréně Dnešice - westernové městečko Halter Valley - Jack Daniels

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Dnesice_-_westernove_mestecko_Halter_Valley/

Historie :

Westernové městečko u Dnešic vzniklo roku 2002 na místě ruin bývalého mlýna "U Haltrů". Poprvé je mlýn zachycen na mapě již v roce 1764, na nejstarší mapě detailního josefského mapování. S největší pravděpodobností zde klapáč stál už ve 14. století, protože se o několika mlýnech v okolí zmiňovaly staré zápisy.

Dnes zde stojí westernové městečko s názvem Halter Valley, které tvoří několik desítek stylových budov. Nechybí tady saloon, úřadovna šerifa, stylové restaurace, vězení, indiánské stany tee-pee nebo obchod s westernovým zbožím a suvenýry. Při procházce tímto westernovým městečkem narazíte na nefalšované typické obyvatele, jejichž přítomnost ještě více umocňuje jedinečnou atmosféru Divokého západu. Potkáte zde kovboje, honáky, lovce i paničky.

O víkendech jsou pro návštěvníky Halter Valley připraveny různé show, představení a programy pro rodiny s dětmi, během nichž se zájemci mohou zapojit do celé řady aktivit. Můžete si tak vyzkoušet jízdu na koni či v dostavníku, práci s honáckým bičem, jízdu na elektrickém býku či své zlatokopecké schopnosti. Možná se také stanete svědky nějaké bitky, přestřelky či jiné scénky ze života pistolníků. Následovat možná bude pozvání na country bál…

Historie čerpána z webu

http://www.haltervalley.cz

Westernové městečko Halter Valley Dnešice bylo držitelem turistické známky č.1312.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/halter-valley-westernove-mestecko-dnesice-u-prestic-c1312

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 437393
Měsíc: 16135
Den: 663