Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bělá - pstruží farma

Areál pstruží farmy byl založen okolo staré hájenky se sedmi základními kameny, kterou roku 1856 postavili původní majitelé Rotschildové. Pstruzi se zde začali chovat ale až o čtyřicet let později, i tak se jedná o letitou historii. Po úzké asfaltové silničce jsme přijeli na malé parkoviště asi 200 metrů od farmy, kde jsme nechali na velkém přírodním parkovišti odpočívat naše auto a za velkého vedra jsme se pak vydali za pstruhy.

article preview

Na jaře jednoho roku jsme využili lákavé nabídky našeho oblíbeného slevového portálu a zakoupili jsme si pobyt v penzionu Kamenec, nacházející se v Jilešovicích nedaleko města Hlučín. Termín jsme si vybrali na polovinu června, kdy jsme předpokládali, že nám bude přát počasí, což se nám nakonec splnilo. Dokonce až příliš, protože třicetistupňová vedra jsme si opravdu nepřáli, ale na druhou stranu nepršelo ani jeden ze tří dnů, takže jsme stihli navštívit všechna místa, které jsme měli v plánu. Jedním z nich byla pstruží farma nedaleko obce Bělá, na kterou jsme zavítali jen díky tomu, že před lety získala vlastní turistickou známku, i když jsme moc nechápali, z jakého důvodu se tak stalo. Nicméně jsme nechtěli, aby nám chyběla ve sbírce a tak jsme ji zařadili do svého itineráře.

Bělá - pstruží farma 10 - cesta k farmě Bělá - pstruží farma 02 - hájenka Rotschildů z roku 1856

Za dozoru nebeského žhavého kotouče jsme tedy přijeli po úzké asfaltové silničce na malé parkoviště asi 200 metrů od farmy, kde jsme nechali na velkém přírodním parkovišti odpočívat naše stříbrné francouzské auto a vzápětí jsme vyrazili za nebohými rybami. Kráčeli jsme po polní cestě a již z dálky naši pozornost poutal krásný dům z červených cihel, kterých jsme v tomto kraji viděli mnoho. Jednalo se o starou hájenku se sedmi základními kameny od původních majitelů Rotschildů, která zde byla postavena již roku 1856, nicméně chov pstruhů začal až o čtyřicet let později. Tato informace nás docela překvapila, protože jsme si mysleli, že se jedná o novodobou atrakci. Vzápětí jsme prošli okolo bývalé hájenky a kolem krytého posezení pro hosty jsme došli k první nádrži s rybami.

Bělá - pstruží farma 03 - zázemí pro turisty Bělá - pstruží farma 07 - nádrž se pstruhy a pivem u stánku

Udivilo nás, že ač jsme sem přijeli v sobotní dopoledne, bylo zde málo lidí, za což zřejmě mohlo velké horko. V malé betonové nádrži se proháněli pstruzi, ale zde je nikdo nelovil. Hned vedle byla ještě menší nádrž, ve které opět vodu čeřili pstruzi, ale také jeden meloun. Ten plaval na hladině, pod kterou se pro změnu chladily sudy piva. U těchto nádrží jsme narazili na stánek s občerstvením a suvenýry, v němž jsme si koupili turistickou známku a získali razítko do památníku. Pak jsme se vydali k ostatním nádržím s rybami. Kráčeli jsme okolo potůčku, cestou jsme minuli pěknou dřevěnou zvoničku a vzápětí jsme došli k brance, kde seděla paní a prodávala lístky na odlov pstruhů. My jsme to rozhodně neměli v úmyslu a tak jsme se s paní jen pozdravili a zamířili k první velké betonové nádrži.

Bělá - pstruží farma 06 - u první nádrže Bělá - pstruží farma 11 - druhá nádrž se pstruhy

I v ní plavali pstruzi, ale ti se ještě nemuseli bát smrtícího lákadla v podobě návnady na háčku. Chvíli jsme ryby pozorovali a pak jsme zamířili po dřevěném chodníku k další velké nádrži, která už nebyla vybetonovaná. Nádrž byla úzká, ale docela dlouhá a byla již poslední v řadě. A také byla posledním útočištěm pro pstruhy, které zde návštěvníci chytali ve velkém. Sledovali jsme dvě dvojice lidí, kteří nahazovali do vody háček a netrvalo dlouho, snad to bylo pár desítek vteřin, a už se nebohá ryba mrskala ve vzduchu a za chvíli již lapala po dechu na břehu. Zde se pstruha ujal pracovník farmy, který třemi ranami do hlavy rybu zabil. Stačilo nám to vidět jednou a šli jsme raději pryč. Pokud bychom měli hlad, po této scéně bychom si určitě rybu nedali. Nevyužili jsme tedy možnosti rybu vylovit a nechat si ji upéci a odešli jsme pryč.

Bělá - pstruží farma 15 - chudáci pstruzi Bělá - pstruží farma 12 - druhá nádrž se pstruhy

Vrátili jsme se k autu, jímž jsme pokračovali po úzké asfaltce na začátek obce Bělá, kde jsme zastavili a vydali se osvěžit ledovou vodou z pramene u Priessnitzových přírodních lázní. Co všechno jsme zde viděli, to se dozvíte v mém dalším příspěvku, tak si jej nezapomeňte ve volné chvíli také přečíst. Chcete-li vědět, jak pokračovalo naše putování v polském pohraničí, vyhledejte si  v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme v Bělé nelovili pstruhy a raději prchli do Polska a dozvíte se víc. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě severní části naší malé republiky, která turistům nabízí poměrně velký počet zajímavých cílů, od přírodních krás až po architektonické skvosty ve městech. A komu by to nestačilo, může si odskočit k sousedům do Polska, kde najdete nepřeberné množství turistických cílů….

Bělá - pstruží farma 13 - třetí nádrž se pstruhy Bělá - pstruží farma 14 - třetí nádrž se pstruhy

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Bela_-_pstruzi_farma/

Historie :

Areál pstruží farmy byl založen okolo staré hájenky se sedmi základními kameny, kterou roku 1856 postavili původní majitelé Rotschildové. Pstruzi se zde začali chovat ale až o čtyřicet let později, i tak se jedná o letitou historii. 

Historie čerpána z webu

http://www.pstruzi-farma-bela.cz/

Pstruží farma Bělá je držitelem turistické známky č.1231.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/bela-pstruzi-farma-c1231

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 423106
Měsíc: 14313
Den: 563