Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křelov - barokní pevnost Fort XVII.

Fort XVII. u obce Křelov je polygonální permanentní pevnost dokončená roku 1854. Plán vypracoval plukovník Julius von Wurmb a stavba byla zahájena v létě 1850. Působila zde soukromá stavební společnost bratří Kleinů pod dozorem pevnostního inženýra kapitána Otto Gemmingen a později kapitána Edler von Eckwehr. Na podzim roku 1850 měla křelovská pevnůstka podobu mohutného valu s příkopem, přičemž zemní val byl opatřen palisádou a osazen osmi děly. Za ním se pak nacházely dřevěné baráky pro ubytování 90 mužů, kuchyně a příruční prachárny.

article preview

Fort XVII. v Křelově patřící do první čtveřice pevností spolu s forty č. XI.,XIII., XV., jenž vznikaly postupně od roku 1850 západně a jihozápadně od pevnosti Olomouc, jsme navštívili premiérově v květnu jednoho roku a to neplánovaně hned dvakrát po sobě. Když jsme sem přijeli poprvé, naše auto jsme zaparkovali před vstupem do pevnosti a ihned jsme zamířili do místní restaurace Citadela. Bylo velké vedro a tak jsme se občerstvili pivem a kofolou a teprve poté jsme si s průvodcem prohlédli muzeum.

Křelov - barokní pevnost Fort XVII. - informační tabule na plotě u brány

Náš průvodce nám nadšeně vysvětlil jak a proč byla pevnost vystavěna, rovněž nám sdělil mnoho další informací z historie fortové pevnosti a poté jsme si sami shlédli sbírku vojenských exponátů. Viděli jsme také pěkný 3D film o pevnosti, která svým pětiúhelníkovým půdorysem připomíná starší forty na Tabulovém a Šibeničním vrchu, přičemž se od nich odlišoval řadou konstrukčních prvků. Když film skončil, muzeum jsme opustili a pak jsme si prošli venkovní areál rozsáhlé pevnosti, kterou jsme si z poloviny obešli dokola. Následně jsme se vrátili zpátky k autu a odjeli domů do Olomouce.

Křelov - barokní pevnost Fort XVII. - vnější opevnění

Během první návštěvy fortu jsme zjistili, že se zde hned následující den bude konat dětské odpoledne a tak jsme se do křelovské pevnosti o necelých 24 hodin později vrátili. Zaparkovali jsme na stejném místě a šli dovnitř mohutné cihlové stavby. Děti se svezli na koních, řádili ve skákacím hradě a splnili i další úkoly. Za úspěšné zdolání těchto obtížných nástrah samozřejmě obdrželi sladkou odměnu. Zdrželi jsme se zde asi hodinku a potom jsme se vrátili domů.

Křelov - barokní pevnost Fort XVII. - vnější valy

Třetí návštěva fortu v Křelově proběhla trochu neplánovaně, ale jedno měly všechny návštěvy stejné, jelikož vždy panovalo velké vedro. Letní sluníčko nás svými paprsky řádně prohřívalo, když jsme zaparkovali naše auto u vchodu do areálu, kde nás vzhledem k počasí pobavily odložené staré dřevěné sáně. Pak jsme již bránou prošli dovnitř a obešli si celou pevnost dokola.

Křelov - barokní pevnost Fort XVII. - staré sáně

Tentokrát jsme zde byli úplně sami, pouze jsme potkali ženicha s nevěstou, kteří se zde nechali fotit od profesionálních fotografů. Během prohlídky nás zaujaly dělostřelecké koule a pěkně upravené valy. Všimli jsme si, že křelovský fort XVII se svým tvarem a konstrukčním provedením nelišil od paralelně budovaných fortů XI, XIII a XV.

Křelov - barokní pevnost Fort XVII. - dělostřelecké koule

V jádru pevnosti o pětiúhelníkovém půdorysu jsme viděli podkovovitý kasárenský objekt s nádvořím a šíjovou kaponiérou, která postřelovala příkop v týlu objektu. Na reduitu se nám líbily pískovcová ostění, cimbuří, arkýře a krakorce, které tuto část pevnosti zkrášlovaly. Naproti tomu kasematy uvnitř reduitu, které sloužily především k ubytovacím účelům a k umístění děl, na nás působily stroze.

Křelov - barokní pevnost Fort XVII. - cihlová pevnost

Potom jsme po bývalé nájezdové rampě vystoupali na mohutný obvodový val, na němž se kdysi také nacházely děla. Ve valu pod námi byly vybudovány kasematy pro vojáky a rovněž jsme si všimli, že šikmá plocha hradebního příkopu obrácená k nepříteli byla chráněna pěchotními a dvěma bočními střílnami. Na druhé straně příkopu jsme pak spatřili střeleckou galerii s pěchotními střílnami a s odlehčovacími výklenky, které zmírňovaly tlak zeminy.

Křelov - barokní pevnost Fort XVII. - vnější valy

Po valu jsme došli až na konec a pak jsme se vrátili zpět stejnou cestou. Sestoupili jsme dolů a vydali se k bráně. Zaujalo nás, že se do pevnosti kdysi vstupovalo neogotickou vjezdovou branou s padacím mostem v šíjové hradební zdi spojující reduit s oběma konci zemního valu. Restauraci Citadela a muzeum jsme vynechali a po necelé půlhodinové procházce po pevnosti jsme se vrátili k autu, jeli se podívat na kostel v Křelově a pak do Červenky a Litovle. O zajímavostech, jenž jsme poznali pochopitelně nebudete ochuzeni, pokud si přečtete mé další články.

Křelov - barokní pevnost Fort XVII. - vchod do pevnosti od parkoviště

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Krelov_-_barokni_pevnost_Fort_XVII./

Historie :

Fort XVII. u obce Křelov je polygonální permanentní pevnost dokončená roku 1854. Plán vypracoval plukovník Julius von Wurmb a stavba byla zahájena v létě 1850. Působila zde soukromá stavební společnost bratří Kleinů pod dozorem pevnostního inženýra kapitána Otto Gemmingen a později kapitána Edler von Eckwehr. Na podzim roku 1850 měla křelovská pevnůstka podobu mohutného valu s příkopem, přičemž zemní val byl opatřen palisádou a osazen osmi děly. Za ním se pak nacházely dřevěné baráky pro ubytování 90 mužů, kuchyně a příruční prachárny.

V létě 1851 začaly na fortu XVII první zednické práce a do konce roku 1853 byla pevnost po stavební stránce dokončena. V dalším roce pak byla dokončena výbava interiéru a terénní, kdy byl fort také vybaven telegrafem. V době Prusko rakouské války roku 1866 byla křelovská pevnůstka osazena 26 děly a sloužilo zde 340 mužů. Za normálního stavu zde sloužilo 90 vojáků, v době cvičení a manévrů pak kolem 230. Křelovský fort nebyl v roce 1866 ani později vystaven útoku nepřítele.

Pevnůstka pak sloužila dlouhá desetiletí jako muniční sklad a kasárenský objekt. Ke konci druhé světové války bylo vybudováno německou armádou na vnějším valu této pevnůstky postavení pro protitankový kanón a pozorovatelna. V současné době je Fort XVII využíván jako muzeum se stálou expozicí o historii fortové pevnosti a sbírkou militárií.

Historie čerpána z webu

http://www.forty.cz

Fort XVII. v Křelově u Olomouce je držitelem turistické zámky č.1595.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/fortova-pevnost-olomouc-c1595

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 19
Celkem: 434116
Měsíc: 15527
Den: 708