Jdi na obsah Jdi na menu
 


Králíky - pěchotní srub K-S 14 U cihelny

Historie pěchotního srubu K-S 14 zvaného „U cihelny“ započala 29. července, kdy bylo rozhodnuto o výstavbě několika armádních pevnostních objektů v okolí města Králíky. Samotný objekt byl započat betonován 9. 9. 1936. Práce byly ukončeny již 8. října 1936. Za tuto neuvěřitelně krátkou dobu bylo upotřebeno přes dva tisíce kubických metrů toho nejkvalitnějšího betonu.

article preview

Muzeum čs. opevnění z let 1935 - 1938 na severu naší republiky jsme poprvé navštívili v rámci naší zimní dovolené v Orlických horách. Tento den jsme si chtěli od běžek odpočinout a tak jsme se zajeli podívat do města Králíky. Navštívili jsme také areál vojenského muzea, vedle kterého se nachází pěchotní srub K-S 14.

Pěchotní srub K-S 14 U cihelny Králíky - zima 2008

Auto jsme nechali na parkovišti u vojenského muzea a po jeho prohlídce jsme se vydali ke srubu K-S 14, což je oboustranný dvoukřídlý pevnostní armádní objekt. Našli jsme zde však zavřené dveře, protože v té době muzeum teprve vznikalo a bylo otevřeno až v létě stejného roku. Pěchotní srub, který se podobně jako většina dalších skládal ze dvou pater, jsme si prohlédli alespoň zvenku. Viděli jsme zde vstup do objektu, ale dovnitř jsme se nedostali. Nadzemní patro objektu, které jsme měli před sebou, bylo nazýváno jako bojové, protože právě zde měli obránci bojovat proti narušiteli. Po prohlídce exteriérů srubu jsme se vrátili se k autu a odjeli zpět do nedalekého města Králíky.

Pěchotní srub K-S 14 U cihelny Králíky - střílny


Při naší druhé návštěvě v září stejného roku už byla ve srubu zpřístupněna expozice o československém opevnění z roku 1938. Opět jsme auto nechali ve vedlejším vojenském muzeu a pěšky jsme se vydali k nedalekému srubu K-S 14. Vstoupili jsme dovnitř bunkru a došli k pokladně, kde jsme koupili vstupenku. Byli jsme zde odpoledne jediní návštěvníci a tak jsme měli na procházku bunkrem klid. Mladý průvodce nás srubem provedl během asi 30 minut, přičemž jsme zde viděli poněkud netradiční vybavení, které bylo jiné než v ostatních bunkrech.

Pěchotní srub K-S 14 U cihelny - podzim 2008

V horní části objektu jsme si prohlédli stálou expozici o založení Republiky Československé v roce 1918 a návratu čs. Legií do vlasti s unikátní výstavou o počátcích válečné chirurgie a vojenského lékařství. V další části stálé expozice jsme se více dozvěděli o systému a výstavbě opevnění od roku 1935 do roku 1938. Líbilo se nám, že prostory byly doplněným dobovým mobiliářem nebo replikami. Postupně jsme si prošli ubikace poddůstojníků, místnost telefonisty, strojovnu, ubikaci velitele a skladiště PHM. V podzemních prostorách ve filtrovně jsme spatřili výstavu o účastníku III. odboje Miloši Štědrém a zločinech komunizmu v ČSR.

Pěchotní srub K-S 14 U cihelny - podzim 2008

V ubikaci mužstva jsme shlédli stálou expozici věnovanou finanční stráži Československé republiky v letech 1918-1948 s pamětními deskami se jmény padlých nebo zavražděných příslušníků v období 1938-1939. V minometní místnosti nás pak zaujala stálá expozice o životě a tragické smrti četaře Arnošta Hrada, který raději zvolil smrt, než by svěřený objekt opustil. Dále jsme shlédli část osobních předmětů Ctirada a Josefa Mašínových.

Pěchotní srub K-S 14 U cihelny - podzim 2008

Ctirad byl účastníkem III. československého a Josef muzeu věnoval několik svých osobních věcí z působení v armádě Spojených států v 50. letech minulého století. Když naše exkurze skončila, tak jsme se s průvodcem rozloučili a vystoupali nahoru na denní světlo. Srub U cihelny jsme opustili a vrátili se k autu, kterým jsme odjeli zpět na chalupu v Benkově. 

Kompletní fotogalerii najdete zde 

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Kraliky_-_pechotni_srub_K-S_14_U_cihelny/

Historie :

Historie pěchotního srubu K-S 14 zvaného „U cihelny“ započala 29. července, kdy bylo rozhodnuto o výstavbě několika armádních pevnostních objektů v okolí města Králíky. Samotný objekt byl započat betonován 9. 9. 1936. Práce byly ukončeny již 8. října 1936. Za tuto neuvěřitelně krátkou dobu bylo upotřebeno přes dva tisíce kubických metrů toho nejkvalitnějšího betonu.

V horní části objektu byly tři sklady munice pro zbraně, velitelské stanoviště, místnost pro telefonistu, záchody, umývárna a zejména dvě střelecké místnosti, ve kterých byly umístěny hlavní zbraně srubu. K těm patřilo pět lehkých kulometů vz. 26, těžký kulomet vz. 37 a zejména dva 4cm protitankové kanόny spřažené s těžkým kulometem. Se spodním patrem bylo to horní spojeno schodištěm a ručním výtahem, který měl sloužit k dopravě munice pro minomet.

V podzemním patře se nacházelo zázemí celého objektu. Byly zde ubikace pro posádku srubu, kterou mělo tvořit 43 vojáků, dále srdce objektu v podobě strojovny se skladem pohonných hmot, filtrovna vzduchu, místnosti pro skladování ručních granátů a munice pro minomet, stanoviště zemního telegrafu a vyústění studny. Ve spodním patře se nacházela také místnost pro 9 cm minomet, který se však do objektu již nepodařilo namontovat. Srub byl vybaven dvěma protitankovými děly, dvěma dvojčaty těžkých kulometů, těžkým samostatným kulometem, pěticí lehkých kulometů a na střeše bunkru byly osazeny dva pancéřově pěchotní zvony. 

Srub měl svojí palbou chránit silnici z Králík do Prostřední Lipky a také sousední pěchotní sruby K-S 15 a K-S 16 i pěchotní srub K-S 13, jenž byl součástí dělostřelecké tvrze Hůrka. Zajímavý byl také příběh velitele objektu, který spáchal sebevraždu. Stalo se tak dne 3. října 1938, kdy byl československou armádou objekt nuceně evakuován. Při tom se smrtelně postřelil četař Arnošt Hrad, který psychicky neunesl svou zodpovědnost vojáka a odmítl svou pevnost opustit. Během 2. světové války pevnost několikrát utrpěla pokusnými zkouškami německých zbraní. Paradoxně nejvíce však byl srub poškozen úmyslným rabováním n. p. Kovošrot v 50. letech 20. století.

V průběhu přelomu let 2004 - 2005 byly pracovníky muzea odbourány cihlové vyzdívky, které byly neodborně doplněny Ministerstvem vnitra v 70. letech minulého století. Ty totiž kryly hluboké krátery způsobené dělostřeleckými zkouškami v době II. světové války a zadržovaly vodu. Od roku 2008 byl srub zpřístupněn veřejnosti. Každoročně v srpnu se u srubu odehrávají rekonstrukce bitev z 2.světové války. Tato akce se jmenuje CIHELNA. Mimo samotný objekt K-S 14 si můžete také prohlédnout v poli nedaleko stojící řopíky č.111 a č.112.

Historie čerpána z webu

http://cihelna.militaryclub.info/

Pěchotní srub K-S 14 U cihelny je držitelem turistické zámky č.1639

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/muzeum-cs-opevneni-z-let-1935-38-pechotni-srub-k-s-14-u-cihelny-kraliky-c1639

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 433479
Měsíc: 15421
Den: 612