Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karlík - studánka Pod hradem

Studánka se nachází v předhradí zříceniny hrádku Karlík, přímo na červené turistické značce. Ve středověku prý byla zdrojem životodárné tekutiny pro osazenstvo hrádku. Studánka přežila i zánik hradu a podle pověsti prý dokonce prýští ze zasypané hradní studny, sklepů či chodeb, které ale dosud nebyly nalezeny. Bohužel studánka často vysychá, zejména v posledních letech skoupých na dešťové srážky. V roce 2021 už zase byla plná vody, tak snad tomu tak bude i nadále.

article preview

Do obce Karlík jsme přijeli v rámci jedné letní dovolené, kterou jsme strávili v krásném prostředí Českého krasu. Po příjezdu do vsi jsme nejprve naše auto zaparkovali u kostela sv. Petra a Pavla, který jsme obešli kolem dokola a zvenku si jej prohlédli. Dovnitř jsme ale nešli, neboť se zde konala nedělní mše a nechtěli jsme rušit. Potom jsme zamířili za nedalekou hradní zříceninou, nacházející se za obcí v lese. Silnice byla kvůli opravě mostu zavřená, ale uzavírku se nám podařilo objet po úzké cestě přes chatovou kolonii. Po dobrodružné jízdě jsme náš stříbrný povoz zaparkovali v Karlickém údolí na malém odpočívadle pod hradem a protože jsme zde narazili na tabuli s informacemi, rovnou jsme se seznámili s historií šlechtického sídla. Když jsme dočetli poslední řádky, vydali jsme se za velkého vedra po červené turistické značce nahoru na hrad.

Karlík - hradní studánka pod zříceninou hradu

Lesní cesta vedla prudce do kopce, nicméně naštěstí náš cíl nebyl příliš daleko. Brzy jsme dorazili na úpatí srázu pod hradem, kde jsme spatřili studánku, u které jsme se krátce zastavili. Mezi kruhovou kamennou vyzdívkou jsme našli docela dost vody, což jsme vzhledem k tomu, že jsme zde byli na začátku letních prázdnin, nečekali. Vodu jsme raději neochutnali, ale kdysi prý byla zdrojem životodárné tekutiny pro osazenstvo hrádku. Zaujalo nás, že podle pověsti voda prýští ze zasypané hradní studny, sklepů či chodeb, které ale dosud nebyly nalezeny. Po chvilce jsme se od studánky kryté dřevěnou stříškou z kulatiny a prkýnek posunuli o pár metrů výše k informační tabuli. Z ní jsme se dozvěděli několik nejdůležitějších faktů o Karlickém údolí, které bylo vytvořeno potokem ve vápencové hornině v oblasti Českého krasu.

Karlík - hradní studánka pod zříceninou hradu Karlík - hradní studánka pod zříceninou hradu

Následně jsme pokračovali v chůzi dál a po zdolání příkrého svahu jsme konečně dorazili na hradní plošinu. Když jsme si hradní zříceninu prohlédli, vydali jsme se na zpáteční cestu k autu. U studánky se od nás synek odpojil a šel odlovit ještě jednu nedalekou kešku, zatímco zbytek výpravy sešel dolů k našemu vozu. Když se hledač skrytých schránek vrátil z úspěšného odlovu, odjeli jsme do Třebotova, kde jsme si prohlédli tvrz, židovský hřbitov a kostel sv. Martina. O všech těchto památkách se dočtete v mých dalších článcích, tak si je ve volné chvíli také přečtěte. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte cestopis Jak jsme na dolovené navštívili Dobřichovice, Karlík, Třebotov a Choteč. A nezapomeňte prosím napsat pod příspěvky komentáře, děkujeme.

Karlík - zřícenina hradu - hradní kopec Karlík - hradní studánka pod zříceninou hradu 

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Karlik_-_hradni_studanka/

Historie :

Studánka se nachází v předhradí zříceniny hrádku Karlík, přímo na červené turistické značce. Ve středověku prý byla zdrojem životodárné tekutiny pro osazenstvo hrádku. Studánka přežila i zánik hradu a podle pověsti prý dokonce prýští ze zasypané hradní studny, sklepů či chodeb, které ale dosud nebyly nalezeny. Bohužel studánka často vysychá, zejména v posledních letech skoupých na dešťové srážky. V roce 2021 už zase byla plná vody, tak snad tomu tak bude i nadále.

Historie čerpána z webu

http://www.estudanky.eu/3473-studanka-bez-jmena

Studánka Pod hradem Karlík nemá turistickou známku.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 437776
Měsíc: 16307
Den: 731