Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bílovice nad Svitavou - studánka Leoše Janáčka

Studánka Leoše Janáčka byla vybudována tehdejší Vysokou školou zemědělskou v Brně podle návrhu Ing. Ivana Otruby a byla slavnostně předána veřejnosti 8. 10. 1978. Bronzové desky jsou dílem brněnského výtvarníka Josefa Kaduly. Studánka poskytuje dodnes celoročně kvalitní vodu.

article preview

Bílovice nad Svitavou byly cílem několika našich výletů, během kterých jsme tuto malebnou obec nedaleko Brna dokonale poznali. Když jsme sem přijeli poprvé, tak se prvním objektem našeho zájmu stal kostel sv. Cyrila a Metoděje, nedaleko něhož jsme zaparkovali a šli si jej prohlédnout. Potom jsme sjeli dolů do obce k restauraci Sokolovna, kde jsme si prohlédli památník S.K. Neumanna.

Bílovice nad Svitavou - kostel sv. Cyrila a Metoděje - výhled od kostela do údolí

Po chvilce jsme se vydali pěšky do krásného údolí, na jehož začátku jsme se zastavili u myslivny lišky Bystroušky a poté jsme pokračovali v chůzi k nedaleké studánce Leoše Janáčka. Toho dne panovalo krásné počasí, svítilo sluníčko a jarní atmosféra na nás dýchala doslova ze všech stran tohoto zalesněného údolí. Kráčeli jsme podél Kuního potoka a brzy se za ním na druhém břehu objevilo prostranství se studánkou Leoše Janáčka.

Bílovice nad Svitavou - studánka Leoše Janáčka

Ihned jsme k životodárnému zdroji vody zamířil přes malý mostek a vzápětí jsme se ocitli před kamennou zídkou, z níž trubkou vytékala voda a poměrně tiše padala do kruhového bazénku, vytvořeného ze žulových kvádrů. Přistoupili jsme k trubce, lehce se studenou vodou osvěžili a chvíli jsme padající tekutinu pozorovali. Následně jsme si prohlédli bronzové tabulky na zídce, na kterých jsme si přečetli text z opery Leoše Janáčka a na druhé výrok revírníka.

Bílovice nad Svitavou - studánka Leoše Janáčka

Poté jsme se přesunuli k informační tabuli vedle zídky, ze které jsme načerpali informace o zdejších studánkách a krásné přírodě. Vzápětí jsme se přes mostek vrátili na asfaltovou cestu a pokračovali do mírného kopce až na rozcestí, nad kterým jsme si prohlédli Liduščin památník. Potom jsme se vrátili k autu a jeli do Chaloupky u komína koupit turistickou známku Bílovic nad Svitavou. Následně jsme tento romantický kousku moravské země opustili a autem jsme odjeli do Soběšic u Brna, kde jsme vystoupali na rozhlednu Ostrá Horka. O této vyhlídkové stavbě pojednává jiný můj článek, tak si jej nezapomeňte přečíst.

Bílovice nad Svitavou - studánka Leoše Janáčka

Při naší druhé návštěvě Bílovic nad Svitavou jsme naše auto zaparkovali u výletní restaurace Sokolovna, odkud jsme se vydali podél řeky po Fügnerově nábřeží až k nedaleké kapličce a ke mlýnu. Pak jsme se vrátili k sokolovně a pokračovali pohodovým krokem po zelené trase podél Kuního potoka, který byl z velké části ještě zamrzlý. Brzy jsme přišli k myslivně lišky Bystroušky, kterou jsme si krátce prohlédli a pak jsme pokračovali dál. 

11 - u řeky Svitavy 63 - jdeme po červené - most u sokolovny

Po sto metrech jsme sešli z cesty a přes kamenný mostek jsme překročili Kuní potok, abychom si zblízka prohlédli studánku pojmenovanou po Leoši Janáčkovi, který napsal operu Příhody lišky Bystroušky, jejíž premiéra proběhla v Národním divadle v Brně 6. listopadu 1924. Během cesty k vodnímu zdroji jsme museli opatrně našlapovat po kamenných dlaždicích, neboť po jarním tání bylo prostranství před studánkou celé rozmočené.

Bílovice nad Svitavou - studánka Leoše Janáčka

Po pár metrech jsme stanuli před kamennou zídkou ve tvaru vlnovky, z níž vytékala trubkou kvalitní voda, kterou jsme ale neochutnali. Učinil tak ale člověk, který nám ztěžoval focení a připomínal nám šmoulu. Na sobě měl modročernou bundu, černé cyklistické kalhoty, na hlavě modrou čepici, na lavičce modrý batoh a kolo opřené o strom u mostu opět v modré barvě, nicméně nás hlavně zajímala studánka. Na zídce jsme našli bronzové desky od brněnského výtvarníka Josefa Kaduly.

Bílovice nad Svitavou - studánka Leoše Janáčka

Na jedné byl notový úryvek z již tolikrát zmíněné opery a na druhé výrok revírníka: JAK JE LES DIVUKRÁSNÝ s doplňujícím nápisem LIŠKA BYSTROUŠKA MONOLOG REVÍRNÍKA a Janáčkovým autogramem. Z informační tabule vedle zídky jsme se dozvěděli, že studánka byla vybudována tehdejší Vysokou školou zemědělskou v Brně podle návrhu Ing. Ivana Otruby a byla slavnostně předána veřejnosti 8. 10. 1978. Po přečtení informací jsme se vrátili na cestu, zatímco synek odešel odlovit kousek od studánky kešku. Později jsme se setkali u Liduščina památníku, ale to je už jiný příběh, který si určitě vyhledejte na mých stránkách v sekci velké povídání o výletech.

Bílovice nad Svitavou - studánka Leoše Janáčka

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Bilovice_nad_Svitavou_-_studanka_Leose_Janacka/

Historie :

Studánka Leoše Janáčka byla vybudována tehdejší Vysokou školou zemědělskou v Brně podle návrhu Ing. Ivana Otruby a byla slavnostně předána veřejnosti 8. 10. 1978. Bronzové desky jsou dílem brněnského výtvarníka Josefa Kaduly. Studánka poskytuje dodnes celoročně kvalitní vodu.

Leoš Janáček, český hudební skladatel, žil v letech 1854 – 1928. U nás i v zahraničí je ceněn především pro nezvyklou melodiku, vycházející z lidové hudby moravských regionů. Je mimo jiné autorem opery Příhody Lišky Bystroušky, jejíž děj se odehrává v bílovických lesích, jako námět posloužila kniha Rudolfa Těsnohlídka – Příhody Lišky Bystroušky.

Historie čerpána z webu

http://www.estudanky.eu/879-studanka-leose-janacka

Bílovice nad Svitavou jsou držitelem turistické známky č.1420.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/bilovice-nad-svitavou-c1420

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 422935
Měsíc: 14227
Den: 515