Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letovice - Keltská usedlost ISARNO

Keltská usedlost Isarno byla založena v roce 1999 na pozemku města Letovice a brzy se stala oblíbeným turistickým cílem. Její název byl odvozen od starého keltského názvu pro železo. Keltská osada se nacházela v Letovicích v bývalém lomu a ukazovala, jak před dvěma tisíci lety žili Keltové. V sezóně se zde konaly různé akce jako například svátek Beltine, Lughnasad nebo Samhain, které lidem přibližovaly život Keltů. Po 10 letech fungování se majitelka budov rozhodla ukončit své působení v Isarnu a převést majetková práva na spoluzakladatele areálu. S tím však nesouhlasilo vedení města a vypovědělo Isarnu smlouvu o pronájmu pozemku. Areál tak začal chátrat a byl poničen vandaly. Některé stavby byly rozebrány a areál měl být srovnán se zemí.

article preview

Letovice se staly naším domovem na čtyři jarní dny, během nichž jsme byli ubytováni v místním penzionu na okraji tohoto jihomoravského města. Samozřejmě jsme si nenechali ujít širokou nabídku zdejších památek či zajímavostí a téměř všechny jsme si stihli prohlédnout. Vynechali jsme pouze dvě nejvýznamnější památky Letovic, které v době našeho pobytu byly ještě zavřené a jelikož jsme chtěli vidět i jejich interiéry, jejich prohlídku jsme si nechali na příští návštěvu. Jednalo se o zámek a bývalý klášter Milosrdných bratří s barokní lékárnou a přilehlý kostel svatého Václava, nabízející v sezoně průvodcovskou službu. Nicméně i bez nich nám toho v Letovicích k prozkoumávání zbylo poměrně mnoho, přičemž jsme těmto turistickým cílům věnovali celý třetí den pobytu.

26 - Letovice - keltská usedlost Isarno 24 26 - Letovice - keltská usedlost Isarno 29

Zašli jsme se podívat i do jednoho velmi zajímavého skanzenu, který se hned po svém založení v roce 1999 stal hojně navštěvovaným a oblíbeným místem. Jednalo se o keltskou usedlost ISARNO, jejíž název byl odvozen od starého keltského názvu pro železo a v dobách své největší slávy modernímu člověku ukazovala, jak před dvěma tisíci lety žili Keltové. Bohužel v době naší návštěvy už několik let usedlost svou činnost neprovozovala, ale ani to nás neodradilo od její návštěvy. Nicméně právě kvůli tomu, že keltská usedlost nefungovala, nenarazili jsme na žádné ukazatele či směrovky, které by nás k ní navedly a tak jsme areál minuli. Teprve podle rady lesníků, kteří pracovali nedaleko přehrady, jsme zamířili správným směrem a brzy jsme naše stříbrné auto zaparkovali na konci slepé ulice před zavřenou bránou do areálu.

 26 - Letovice - keltská usedlost Isarno 08 26 - Letovice - keltská usedlost Isarno 06

Ocitli jsme se mezi omšelými garážemi a pozemky zarostlými křovinami, takže jsme trochu nechápali jeden obydlený domeček, v němž žila rodinka s malými dětmi zřejmě alternativním způsoben života. Alespoň tak nám to připadalo, ale jestli k takovému žití našli inspiraci u keltských sousedů, to jsme se jich raději neptali a raději jsme dírou v oplocení vklouzli do bývalého lomu, v němž byl skanzen vybudován. Po chvilce se nám z cesty otevřel pohled na celý areál keltské usedlosti, respektive toho co z ní zbylo, neboť část budov byla již před naší návštěvou pobořena. Byl to opravdu žalostný pohled na ta dřevěná stavení a příbytky, která tu byla v dobré víře vybudována pro malé i velké návštěvníky, ale i tak jsme byli rádi, že jsme zde alespoň něco ještě našli, neboť o pár měsíců později bylo všechno srovnáno se zemí.

26 - Letovice - keltská usedlost Isarno 28 26 - Letovice - keltská usedlost Isarno 01

Když jsme tedy očima přejeli areál před námi, vydali jsme se osiřelou usedlostí na procházku mezi rozpadajícími se příbytky ze dřeva, přičemž některé měly stěny vymazané hlínou. Postupně jsme míjeli jeden domeček za druhým a snažili jsme se odhadnout, k čemu asi mohli sloužit. Bylo nám jasné, že šlo hlavně o obytné stavby a také zde nemohly chybět budovy pro řemeslnou výrobu jako byly kovárny, hrnčířské pece a podobně. Keltové se totiž věnovali především hrnčířství, kovářství, kovolitectví, mincovnictví, koželužství, a také košíkářství. V areálu jsme narazili také na menší stavby, jež sloužily buď jako chlévy či jiná útočiště pro domácí zvířenu a v jiných bychom zase našli nějaké sklady pro vyrobené věci či potraviny. Na konci cesty jsme prošli celkem mohutnou bránou, ale areál jsme ještě neopustili a zase jsme se vrátili dovnitř.

26 - Letovice - keltská usedlost Isarno 07 26 - Letovice - keltská usedlost Isarno 22

Chtěli jsme se totiž ještě jednou projít keltskou usedlostí, měli jsme času dost, jarní sluníčko hřálo a byl tady klid. Cítili jsme se tady naprosto bezpečně a měli jsme pocit, že nad námi drží ochranou ruku keltský hromovládný bůh a pán nebe Taranis. Pomalým krokem jsme se tedy znovu procházeli kolem chatrčí a snažili se představit si, jak to tady asi vypadalo v době, kdy ISARNO fungovalo. Tehdy tu bývalo mnohem více staveb, ve výbězích se pásly ovce, beran, koně, kozy a návštěvník se tu setkal také s kachnami a jinou drůbeží a nechybělo ani štěně a kotě. Dokonce bylo možné se najíst v prodejně občerstvení, kde se kromě jídla prodávalo obrovské množství upomínkových předmětů, představující napodobeniny keltských předmětů, doplněné o informace s významem jednotlivých symbolů a použitím předmětů.

26 - Letovice - keltská usedlost Isarno 21 26 - Letovice - keltská usedlost Isarno 20

Byli jsme si jisti, že v areálu hrávala podmanivá keltská hudba, která musela skvěle navodit atmosféru keltské vesnice. Opravdu jsme litovali, že jsme ISARNO nenavštívili dříve, kdy se zde konaly dobové jarmarky, bojovali šermíři, zkoušela lukostřelba, jezdilo na koni nebo když zde probíhala soutěž jedlíků. To vše vzal čas a tak jsme se s povzdechem vydali na zpáteční cestu k našemu vozu, kterým jsme následně odjeli na Masarykovo náměstí. Jaké zajímavosti jsme na něm viděli, to vám už prozradí jiným můj příspěvek, tak si jej ve volném čase také někdy přečtěte. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v Letovicích navštívili skoro všechny zajímavosti. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře a podělte se o své zážitky s ostatními turisty.

26 - Letovice - keltská usedlost Isarno 15 26 - Letovice - keltská usedlost Isarno 16

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Letovice_-_Keltska_usedlost_ISARNO/

Historie :

Keltská usedlost Isarno byla založena v roce 1999 na pozemku města Letovice a brzy se stala oblíbeným turistickým cílem. Její název byl odvozen od starého keltského názvu pro železo. Keltská osada se nacházela v Letovicích v bývalém lomu a ukazovala, jak před dvěma tisíci lety žili Keltové. V sezóně se zde konaly různé akce jako například svátek Beltine, Lughnasad nebo Samhain, které lidem přibližovaly život Keltů. Po 10 letech fungování se majitelka budov rozhodla ukončit své působení v Isarnu a převést majetková práva na spoluzakladatele areálu. S tím však nesouhlasilo vedení města a vypovědělo Isarnu smlouvu o pronájmu pozemku. Areál tak začal chátrat a byl poničen vandaly. Některé stavby byly rozebrány a areál měl být srovnán se zemí. Bývalou keltskou usedlost Isarno nakonec od 1. ledna 2013 převzalo do své správy sdružení Keltoi a snažilo se ji vzkřísit. To se jim nepodařilo a v květnu 2016 jim radní města vypověděli smlouvu. O dva roky později byly poslední dochované zbytky dřevěných budov srovnány se zemí a skanzen ISARNO se tak stal definitivně historií…..

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/skanzen-archeopark-isarno

Keltská usedlost ISARNO měla svou turistickou známku č.1339.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/jeskyne-pekarna-c1339

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 434234
Měsíc: 15497
Den: 763