Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zbuzany - automuzeum Praga

Museum založila roku 1957 rodina Příhodových v obci Sobíně, která se později přestěhovala do Zbuzan i s exponáty. Automobilové muzeum bylo znovu otevřeno 22. 6. 2000 v rámci akce „Evropské město kultury Praha 2000“. Kulturní komisí UNESCO bylo zařazeno jako třetí největší soukromá sbírka tohoto typu na světě. V expozici bylo 72 kusů historických dopravních prostředků výrobní značky Praga. Součástí automusea bylo 324 000 fotografických dokumentů a historie výroby automobilky Praga. V roce 2016 bylo zbuzanské muzeum zavřeno, protože majitel kolekce automobilů se nedohodl s vlastníky budov muzea a soud mu nařídil prostory opustit. Sbírka se měla poté přesunout do pražských Vysočan, z čehož však sešlo. V roce 2018 se město Praha rozhodlo, že budovy statku ve Zbuzanech odkoupí a zrekonstruuje, aby zde unikátní sbírka pragovek mohla zůstat. K tomu však nedošlo a nádherná auta se musela odstěhovat na jiné místo.

article preview

Zbuzany u Prahy jsme navštívili cestou z dovolené v Západních Čechách, abychom si prohlédli zdejší unikátní muzeum automobilů značky Praga, které bylo založeno už v roce 1957. Když jsme k muzeu autem dojeli, zjistili jsme, že další prohlídka bude až za 45 minut a protože jsme měli hlad, rozhodli jsme se zajet do vedlejší obce Ořech, kde jsme poobědvali. Posadili jsme se v zahradní restauraci, kde nás obsluhoval velice příjemný pán. Steaky byly také dobré a tak jsme byli spokojeni.

Zbuzany - muzeum PRAGA

Po jídle jsme se do Zbuzan vrátili, ale s hrůzou jsme zjistili, že prohlídka už začala před pěti minutami. Abychom nemuseli čekat skoro celou hodinu na další exkurzi, zazvonili jsme u vrat do muzea a poprosili paní, aby nás ještě přidala k předešlé výpravě. Bylo nám vyhověno a tak jsme si s průvodkyní mohli projít celé muzeum a obdivovat exponáty, zahrnující pouze automobily a vozy značky Praga. Postupně jsme zde shlédli přes sedmdesát kusů automobilů či dopravních prostředků Praga z let 1908 - 1985.

Zbuzany - muzeum PRAGA

Od naší průvodkyně jsme se dozvěděli, že muzeum bylo ohodnoceno kulturní komisí UNESCO jako třetí největší značková sbírka na světě a že součástí sbírky je kromě samotných automobilů i rozsáhlý archív obsahující přes 300 000 kusů dokumentace automobilky Praga. Z vystavených aut se nám nejvíce líbil reklamní vůz na Hašlerky, které jsme také mohli tyto legendární bonbony ochutnat. Dále jsme zde viděli například prezidentský vůz Praga Grand, který jako služební automobil využíval prezident T. G. Masaryk nebo automobil Praga Golden, jenž patřil do soukromého vlastnictví prezidenta E. Beneše či automobil Praga Lady herečky Lídy Baarové.

Praga - auto veterán

Nejstarším vozem zde bylo městské taxi Praga V z roku 1908, které vozilo obyvatele českých měst ještě za Rakouska-Uherska. Zaujal nás také Praga Mignon z roku 1928, což byl vůz vyráběný z českých dílů v polské Osvětimi. Ohromil nás vůz Praga Grand z roku 1928, jenž kdysi patřil k tomu nejluxusnějšímu, co firma nabízela, protože přední sedadla byla potažena krokodýlí kůží a vozidlo bylo vybaveno zvukofonem. Naopak pro běžné zákazníky byla určena Praga piccolo Lido z roku 1926, jehož cena byla stejná jako hodnota motocyklu s lodičkou.

Praga - auto veterán

Kromě těchto krásných vozů zde bylo mnoho dalších exemplářů osobních automobilů, dodávek, vojenských speciálů či sanitek a pohřebních aut. Po prohlídce úžasných vozů jsme budovu opustili a zamířili na dvůr, na němž stála stará benzinová stanice, která se nám velmi líbila. Následně jsme se šli podívat na exponáty zaparkované v budovách na druhé straně dvora, kde stály nákladní auta, traktory či kropící vozy. Tím také naše exkurze skončila.

Zbuzany - muzeum PRAGA

Překvapilo nás, že celá prohlídka trvala pouhých 20 minut a to se s námi ještě průvodkyně vrátila a ukázala nám exponáty, které jsme na začátku exkurze neviděli. Na závěr jsme si koupili turistickou známku, získali razítko do památníku a pak jsme se již mohli vydat na cestu domů do Olomouce. O pár let později bylo muzeum uzavřeno a dokonce se krásná sbírka přestěhovala na jiné místo, takže jsme byli rádi, že jsme původní podobu muzea krásných automobilů Praga viděli na vlastní oči.

Zbuzany - muzeum PRAGA

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Zbuzany_-_automuzeum_Praga

Historie :

Museum založila roku 1957 rodina Příhodových v obci Sobíně, která se později přestěhovala do Zbuzan i s exponáty. Automobilové muzeum bylo znovu otevřeno 22. 6. 2000 v rámci akce „Evropské město kultury Praha 2000“. Kulturní komisí UNESCO bylo zařazeno jako třetí největší soukromá sbírka tohoto typu na světě.

V expozici bylo 72 kusů historických dopravních prostředků výrobní značky Praga. Součástí automusea bylo 324 000 fotografických dokumentů a historie výroby automobilky Praga.

V roce 2016 bylo zbuzanské muzeum zavřeno, protože majitel kolekce automobilů se nedohodl s vlastníky budov muzea a soud mu nařídil prostory opustit. Sbírka se měla poté přesunout do pražských Vysočan, z čehož však sešlo. V roce 2018 se město Praha rozhodlo, že budovy statku ve Zbuzanech odkoupí a zrekonstruuje, aby zde unikátní sbírka pragovek mohla zůstat. K tomu však nedošlo a nádherná auta se musela odstěhovat na jiné místo.

Historie čerpána z webu

http://www.automuzeumpraga.cz/

Automuzeum PRAGA ve Zbuzanech je držitelem turistické známky č.1813.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/automuzeum-praga-zbuzany-c1813

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 3
Celkem: 422996
Měsíc: 14265
Den: 535