Jdi na obsah Jdi na menu
 


Praha - muzeum Bedřicha Smetany

Muzeum Bedřicha Smetany se nachází v jedné z budov na známé Novotného lávce, na níž se nachází řada historických budov a bývalých mlýnů. Stojí nad hladinou Vltavy při jejím pravém břehu v blízkosti Karlova mostu směrem proti proudu řeky prakticky na konci Smetanova nábřeží. Roku 1396 je uváděna v těchto místech skupina deseti mlýnů a pravděpodobně v roce 1489 byla u lávky postavena původní dřevěná staroměstská vodárenská věž, roku 1577 pak nynější věž kamenná.

article preview

Muzeum Bedřicha Smetany v Praze jsme navštívili během dovolené, kterou jsme strávili v nádherném prostředí Českého Krasu. Jednoho dne jsme se vydali na výlet Prahy, kam jsme dojeli vlakem ze Zadní Třebáně, kde jsme byli ubytováni a cestou z nádraží jsme postupně poznávali rozličné památky matičky Prahy. Odpoledne jsme dorazili konečně k Novotného lávce, která se nachází v blízkosti Karlova mostu, přímo na samém konci Smetanova nábřeží.

Praha - muzeum Bedřicha Smetany 19 - Novotného lávka - vpravo muzeum Smetany

Z nábřeží Vltavy jsme obdivovali budovy postavené na místě, kde již kolem roku 1396 stávala skupina deseti mlýnů. Dozvěděli jsme se, že v roce 1489 zde byla postavena dřevěná staroměstská vodárenská věž, která byla o několik let později přestavěna na současnou kamennou a kterou jsme si také zvenku prohlédli. Dále jsme se dočetli, že po nějaké době byly mlýny přestavěny na budovy, které jsme měli před sebou v plné kráse. Zaujalo nás, že pod těmito budovami protékala řeka Vltava a že Smetanovo muzeum vzniklo právě z bývalé staroměstské vodárny. Název získala podle mlynáře Karla Novotného, který se zasloužil o zřízení železné lávky.

Praha - muzeum Bedřicha Smetany 01 - Novotného lávka

Když jsme se pokochali pohledem na lávku, Karlův most a siluetu Pražského hradu, vydali jsme k budově muzea. Cestu ke vchodu jsme si museli nejdříve proklestit mezi stolky a hosty restaurace s názvem U Karlova mostu. Před budovou muzea jsme uviděli pomník skladatele Bedřicha Smetany od Josefa Malejovského. Pak jsme vešli dovnitř muzea, které se zde nachází od roku 1936. Hned za dveřmi jsme spatřili prodejnu suvenýrů, ale turistickou známku zde neměli a ani razítko do památníku jsme zde nezískali.

Praha - muzeum Bedřicha Smetany 02 - Novotného lávka

Následně jsme se po schodišti vydali do prvního patra, kde jsme si v pokladně koupili vstupenky a konečně i známku. I razítko měli, sice malé, ale i to se počítalo do naší sbírky. Potom jsme rekognoskovali terén na chodbě, protože se zde někde měla vyskytovat keška. Nic jsme nenašli a tak jsme vstoupili dovnitř velké místnosti, v níž se sbírky muzea nacházely. Paní nám zkontrolovala vstupenky a pak jsme si u ní odložili věci. Vzápětí jsme si začali postupně prohlížet věci ze života slavného českého skladatele Bedřicha Smetany.

Praha - muzeum Bedřicha Smetany 05 - expozice

V první části expozice jsme si prohlédli fotografie a předměty ze Smetanova dětství, mládí a také z počátků jeho umělecké tvorby v Praze v 1. polovině 19. století. Shlédli jsme zde různé osobní památky a dokumenty, pocházející z tohoto období. Dále jsme zde našli skladatelovy věci z pozůstalosti včetně jeho klavíru, vzácné kopie originálních notových zápisů jeho děl a jiné předměty, vztahující se k jeho životu a hudební tvorbě. Nechyběly ani informace z období působení ve švédském Göteborgu na něž navázaly jeho koncertní cesty do Německa a Holandska. Zaujaly nás originální portréty Smetany a členů rodiny, dále jsme si prohlédli jeho osobní památky a čestné dary, které dostal od svých ctitelů.

Praha - muzeum Bedřicha Smetany 10 - expozice

V druhé části jsme viděli sbírky z období Smetanova života po návratu do vlasti. Dozvěděli jsme se o jeho aktivitách v letech 1862-1874, jimiž se významně podílel na budování pražského hudebního života. Dále jsme si přečetli informace o jeho činnosti v některých uměleckých spolcích, zjistili, že se zasadil o obnovení tradice filharmonických koncertů a také že působil v čele opery Prozatímního divadla.

Praha - muzeum Bedřicha Smetany 11 - expozice

Ve třetí a zároveň poslední části jsme sledovali poslední období Smetanova života, kdy po ohluchnutí žil a tvořil mimo Prahu. Nechyběly zde partitury ze Smetanových nejdůležitějších děl, dokumenty k jejich vzniku a osudům, umístěné na zvláštních notových pultech. Využili jsme možnosti poslechnout  si zvukové ukázky z jeho děl. Stoupli jsme si na dirigentský pult a pomocí speciální laserové taktovky ukázali na dílo, které jsme si chtěli pustit. Na závěr prohlídky jsme si tak poslechli několik úžasných skladeb slavného skladatele.

Praha - muzeum Bedřicha Smetany 14 - expozice

V samotné expozici jsme se zdrželi sice slabou půlhodinku, ale i tak jsme dobře poznali umělcův život a jeho dílo. Potom jsme se vrátili pro své věci, rozloučili se s milou průvodkyní a sestoupili po schodišti do přízemí. Chvíli jsme si prohlíželi nabídku prodejny suvenýrů, ale nakonec jsme si nic nekoupili. Svou pozornost jsme upřeli na hledání skryté schránky s pokladem a skutečně se nám podařilo ji najít. Kešku jsme si zapsali a vrátili na své místo.

Praha - muzeum Bedřicha Smetany 04 - expozice

Následně jsme vyšli z muzea ven a kolem vodárenské věže a budov bývalých mlýnů jsme zamířili na Karlův most. I z legendárního mostu jsme několikrát na Novotného lávku upřeli svůj zrak, přičemž jsme mlýny viděli tentokrát z opačné strany. Rovněž ze Staroměstské mostecké věže, na kterou jsme vzápětí vystoupali, jsme celou soustavu budov měli krásně pod sebou. Potom jsme se prošli po Karlově mostě a zpět a naposledy shlédli budovy bývalých mlýnů. Následně jsme zamířili do muzea mostu, který postavil slavný císař Karel IV a o němž pojednává další můj článek, tak si jej také nezapomeňte přečíst.

Praha - muzeum Bedřicha Smetany 18 - Novotného lávka - vpravo muzeum Smetany

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Praha_-_muzeum_Bedricha_Smetany/

Historie :

Muzeum Bedřicha Smetany se nachází v jedné z budov na známé Novotného lávce, na níž se nachází řada historických budov a bývalých mlýnů. Stojí nad hladinou Vltavy při jejím pravém břehu v blízkosti Karlova mostu směrem proti proudu řeky prakticky na konci Smetanova nábřeží. Roku 1396 je uváděna v těchto místech skupina deseti mlýnů a pravděpodobně v roce 1489 byla u lávky postavena původní dřevěná staroměstská vodárenská věž, roku 1577 pak nynější věž kamenná.

Lávka vystřídala několik majitelů, podle nichž se také většinou jmenovala. Od roku 1870 byla nazývána Staroměstská lávka, roku 1885 byla pojmenována po mlynáři Karlu Novotném (1827–1900). Dnes jsou původní budovy mlýnů přestavěny a nově využity, ale pod budovami stále protéká Vltava. Staroměstská vodárna postavená v roce 1883 podle návrhu Antonína Wiehla s návrhy sgrafit od Mikoláše Alše, Františka Ženíška a Janem Koulou slouží od 12. 5. 1936 jako Muzeum Bedřicha Smetany. V roce 1984 sem byl doplněn pomník skladatele Bedřicha Smetany od Josefa Malejovského.

Historie byla čerpána z těchto webů

https://cs.wikipedia.org/wiki/Novotn%C3%A9ho_l%C3%A1vka

https://www.nm.cz/

Muzeum Bedřicha Smetany v Praze je držitelem turistické známky č.1515

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/muzeum-bedricha-smetany-novotneho-lavka1-praha-1-c1515

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 433297
Měsíc: 15515
Den: 597