Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jičín - rozhledna Milohlídka

Rozhlednu Milohlídka v parku nad městem Jičín nechal postavit místní krajský hejtman Hansgirg za peníze z darů bohatých měšťanů. Nešlo pouze o to vystavět samotnou vyhlídku, ale také o to, že výstavba poskytla práci a obživu chudým. Během dalších let však nebyla vyhlídka příliš využívána a dokonce hrozilo její zřícení kvůli těžbě v čedičovém lomu, na jehož okraji se věž ocitla. Proto byla na konci 19. století postavena mohutná zeď, která věž ochránila. Ve třicátých letech 20. století bylo v lomu pod rozhlednou zbudováno přírodní divadlo. Dokonce se zde odehrálo několik divadelních představení a i po druhé světové válce zde bylo hraní obnoveno.

article preview

Rozhledna Milohlídka ve městě Jičín byla jedním z míst, jenž jsme navštívili během dovolené v Českém Ráji, kterých jsme v tomto kouzelném kraji strávili již několik. Když jsme do Jičína přijeli poprvé, tak jsme naše zelené korejské auto nechali v ulici pod kopcem Čeřovka, na kterém byla rozhledna roku 1843 postavena a pak jsme se za kamennou kráskou vydali vzhůru po parkových cestičkách. Stoupání nebylo naštěstí ani prudké ani dlouhé, takže jsme brzy k nejstarší vyhlídkové věži v Českém ráji dorazili.

Jičín - Milohlídka v roce 1920 Jičín - rozhledna Milohlídka a lom na jehož okraji věž stojí

Následně jsme po šedesáti kamenných schodech vystoupali na pouhých osm metrů vysokou věžičku, která nám svým vzhledem připomínala část středověkého hradu. Výhled nás trochu zklamal, protože jsme viděli pouze část Jičína, ale romantika místa tento nedostatek vynahrazovala. I tak jsme se zde dlouho nezdrželi a vrátili se stejnou cestou k autu. Pak jsme odjeli na nákup potravin a poté na chatu do Starých Smrkovic, kde jsme byli ubytováni.

Jičín - rozhledna Milohlídka a lom na jehož okraji věž stojí Jičín - rozhledna Milohlídka a lom na jehož okraji věž stojí Jičín - rozhledna Milohlídka a opěrná zeď

Podruhé jsme se na Milohlídku vydali o čtyři roky později, když jsme se již vraceli z další dovolené v Českém Ráji domů do Olomouce. Tentokrát jsme do Jičína přijeli stříbrným vozem francouzské výroby, který jsme nechali na známém místě u parku pod kopcem Čeřovka a hned jsme se vydali k rozhledně. Tentokrát jsme kráčeli trochu jinou parkovou cestou, která nás dovedla na dno bývalého lomu, který zde byl otevřen sedm let po výstavbě vyhlídkové věže a postupně se přibližoval k rozhledně blíž a blíž.

Jičín - rozhledna Milohlídka a lom na jehož okraji věž stojí Jičín - rozhledna Milohlídka a lom na jehož okraji věž stojí Jičín - rozhledna Milohlídka a opěrná zeď

Při pohledu, který se nám naskytl, jsme se tedy ani nepodivili tomu, že roku 1885 musela být vybudována opěrná zeď, jenž chránila věž i návštěvníky před zřícením do lomu. Novogotická rozhledna s obloukovými okny po stranách tyčící se na okraji skály nad námi vypadala opravdu úchvatně. Zaujalo nás, že na konci 19. století byl kopec Čeřovka upraven a vznikl tak park s altánem, lavičkami a upravenými cestami. Po jedné z nich jsme následně vystoupali po okraji lomu až ke věži a pak jsme dveřmi vešli dovnitř.

Jičín - rozhledna Milohlídka na kopci Čeřovka Jičín - rozhledna Milohlídka na kopci Čeřovka Jičín - rozhledna Milohlídka a lom na jehož okraji věž stojí

Po točitém schodišti jsme vystoupali na vyhlídkovou plošinu, z níž byl opět vidět pouze Jičín, takže se vlastně od naší minulé návštěvy v ohledu výhledu nic nezměnilo. Přečetli jsme si alespoň další informace z historie půvabné rozhledny a pak jsme pomalu sešli dolů k patě věže. Než jsme odešli, tak jsme si ještě rozhlednu vyfotili a teprve potom jsme se vrátili k autu pod kopcem. Vzápětí jsme do našeho vozu nasedli a pokračovali v cestě domů do Olomouce.

Jičín - rozhledna Milohlídka - výhled na město Jičín Jičín - rozhledna Milohlídka a lom na jehož okraji věž stojí

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Jicin_-_rozhledna_Milohlidka/

Historie :

Rozhlednu Milohlídka v parku nad městem Jičín nechal postavit místní krajský hejtman Hansgirg za peníze z darů bohatých měšťanů. Nešlo pouze o to vystavět samotnou vyhlídku, ale také o to, že výstavba poskytla práci a obživu chudým.

Během dalších let však nebyla vyhlídka příliš využívána a dokonce hrozilo její zřícení kvůli těžbě v čedičovém lomu, na jehož okraji se věž ocitla. Proto byla na konci 19. století postavena mohutná zeď, která věž ochránila. Ve třicátých letech 20. století bylo v lomu pod rozhlednou zbudováno přírodní divadlo. Dokonce se zde odehrálo několik divadelních představení a i po druhé světové válce zde bylo hraní obnoveno.

V osmdesátých a devadesátých letech 20. století bylo provedeno několik geologických průzkumů a dokonce se plánovalo i obnovení přírodního divadla. Průzkumy dokázaly, že rozhledna naštěstí stojí na pevných skalnatých základech a její zřícení nehrozí. Dnes je věžička volně přístupná.

Historie čerpána z webu

http://www.interregion.cz/turistika/vyhlidky_rozhledny/cerovka/cerovka.htm

Rozhledna Milohlídka je držitelem turistické známky č.1463.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rozhledna-milohlidka-c1463

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 434209
Měsíc: 15492
Den: 753