Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anenský vrch - rozhledna Anna

Anenský vrch je jednou z dominant Orlických hor nacházející se nad obcí Říčky v jižní části tohoto pohoří. Jeho historie byla až do roku 1937 spojena s kaplí sv. Anny, kterou zde v roce 1766 postavil hajný Johan Kastner z Horní Rokytnice.  V roce 1820 nechala hraběnka Johanna von Nostitz-Rieneck provést rekonstrukci této kaple. Další přestavby se kaple dočkala v roce 1856. Mecenášem byla tentokrát Ernestina von Nostitz-Rieneck, po které se vrch začal nazývat Ernestinenberg, počeštěně Arnoštka. Vedle kaple byl postaven kamenný kříž a socha sv. Marie. Později přibyly ještě litinové pláty k ochraně stěn před nepřízní počasí. V této podobě se dochovala dodnes – nachází se však u nedaleké osady Hadinec, kam byla rozebraná přenesena v roce 1937 v souvislosti s výstavbou opevnění (bunkry Arnošt a Anna) v oblasti Anenského vrchu.

article preview

Rozhledna Anna se stala součástí našeho putování po hřebenu Orlických hor v rámci letní dovolené, během které jsme byli ubytováni v Rokytnici nad Orlicí. Náš celodenní výlet začal v Říčkách, kde jsme zaparkovali naše stříbrné auto u penzionu Horský pes a vydali se k lanovce, kterou jsme pohodlně vyjeli na hřeben hor. Odtud jsme zamířili na Pěticestí a k nedaleké Kunštátské kapli, kde jsme byli už o pár let dříve v zimě. Další naše kroky vedly kolem Komářího vrchu, kde nás naštěstí žádný hmyz neobtěžoval a poté jsme brzy přišli na další rozcestí Mezivrší.

Říčky - parkoviště u penzionu Horský pes Orlické hory - přístřešek na Pěticestí

Protáhli jsme se kolem závory a šli dál po rovinaté široké cestě kolem několika vojenských bunkrů, menších i větších. U jednoho z nich jsme se na hodinku zastavili a prohlédli si spolu s průvodcem také jeho interiéry. Poté jsme se vrátili na širokou lesní cestu a ve stínu vzrostlých jehličnanů jsme kráčeli dál. Za pravotočivou zatáčkou nás čekalo mírné, ale docela dlouhé stoupání až na rozcestí U Anenského vrchu. Doprava vedla modře označená cesta do Říček, kterou jsme později použili, ale v tuto chvíli jsme pokračovali rovně po červené na půl kilometru vzdálený Anenský vrch.

Pěchotní srub R-S 87 Průsek v Orlických horách Orlické hory - stoupání na Anenský vrch

Za zatáčkou nás čekalo příjemné zpestření našeho pochodu, neboť kolem nás poletovala dvojice krásných motýlů. Byli to dva krasavci s názvem Babočka paví oko a jeden z nich se dokonce osmělil tak, že si nám sedl na rameno a poté i na hřbet ruky. Po hrátkách s krásným hmyzem jsme pokračovali po stoupající cestě, až jsme došli na rozcestí Anenský vrch odbočka. Zde se k červené trase přidávala zelená kolegyně, ale my jsme se věrně drželi naší osvědčené barvy a brzy jsme zdolali zbytek výstupu na Anenský vrch. Okamžitě jsme se vydali k sedmnáctimetrové dřevěné rozhledně z roku 2010 a po 65 železných schodech jsme vystoupali na vyhlídkovou plošinu ve výšce dvanácti metrů.

cesta po červené a modré od rozcestí na Anenský vrch - s motýlem Anenský vrch - rozhledna Anna

Naskytl se nám kruhový rozhled po Orlických horách a okolí. Zahlédli jsme také Kralický Sněžník, Suchý vrch a naše oči přejeli přes Rychnovsko či Žamberecko. Byla to opravdu úchvatná podívaná na tu krásnou přírodu a jeho placaté okolí s městy dole pod námi. Po několika minutách kochání se výhledem jsme sešli dolů a u paty věže jsme se na informační tabuli seznámili s historií tohoto místa, jež se začala psát už v roce 1766, kdy zde stávala kaplička, ke které roku 1820 přibyl kamenný kříž a socha svaté Marie. My jsme však tyto církevní památky už nenašli, protože roku 1937 zde začala výstavba pohraničního opevnění a tak bylo vše přesunuto k nedaleké osadě Hadinec.

Anenský vrch - rozhledna Anna - výhled na Orlické hory a okolí Anenský vrch - rozhledna Anna - stín věže a informační tabule

Dále jsme se dočetli, že od roku 1910 vedle kaple stávala jednoduchá osmimetrová dřevěná věž s úzkou vyhlídkovou plošinou, pod níž byl nouzový úkryt, oceňovaný v zimě především lyžaři. Rozhledna zanikla někdy po roce 1917 a později zde byla vystavěna o mnoho vyšší dřevěná triangulační věž. Nová věž z modřínového dřeva pak vznikla roku 2010. Když jsme si přečetli informace z historie vyhlídkový staveb na Anenském vrchu, šli jsme se podívat na Annu a Arnošta. Nejednalo se o žádné sourozence či jiné živé osoby, neboť tyto jména dostaly dva pěchotní sruby, přičemž jsme dali přednost tomu s ženským pojmenováním, označeném jako R-S-85.

rozhledna Anna v roce 1910 Anenský vrch - rozhledna Anna - Pěchotní srub R-S 85 Anna

Nejprve jsme shlédli její čelní stranu, kde bývala dva kulomety a pak jsme vystoupali na její stropnici po stezce opatřenou zábradlím. Nahoře jsme zjistili, že oba zvony již byly vytrženy a protože zde nic víc k vidění nebylo, vydali jsme se na druhou stranu mýtiny k 80 metrů vzdálenému Arnoštovi. Tento srub měl ve výbavě také dvojici kulometů a mohl ovládat prostor až za R-S-83. I zde jsme vystoupali na jeho strop, z něhož byl kdysi vytržen zvon. Na rozdíl od betonové kolegyně Anny byl odtud alespoň nějaký výhled, ale moc dlouho jsme se zde nezdrželi. Vzápětí jsme sešli dolů, prohlédli si čelní stranu Arnošta se střílnami a následně jsme se na další informační tabuli seznámili s fakty o vojenském opevnění.

Anenský vrch - rozhledna Anna - Pěchotní srub R-S 84 Arnošt Anenský vrch - rozhledna Anna - Pěchotní srub R-S 84 Arnošt - informační tabule

Pak jsme na Anenském vrchu nezapomněli odlovit kešku a vzápětí jsme se vydali na zpáteční cestu a jelikož se nám z vršku dobře šlapalo, tak jsme rychle došli zpět na rozcestí U Anenského vrchu. Na tomto místě nás šipka nasměrovala doleva na Říčky, kam nám zbývaly ujít čtyři kilometry. Byla to však nezáživná cesta, která nám vůbec neubíhala, jakoby měřila dvojnásobek své délky, ale nakonec jsme se i my dočkali a po celodenním putování jsme dorazili k zpět autu v Říčkách. Celý náš výlet najdete v sekci Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte článek Jak jsme vyrazili z Říček na hřeben Orlických hor a dozvíte se víc.

Anenský vrch - rozhledna Anna Anenský vrch - rozhledna Anna

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Anensky_vrch_-_rozhledna_Anna/

Historie :

Anenský vrch je jednou z dominant Orlických hor nacházející se nad obcí Říčky v jižní části tohoto pohoří. Jeho historie byla až do roku 1937 spojena s kaplí sv. Anny, kterou zde v roce 1766 postavil hajný Johan Kastner z Horní Rokytnice.  V roce 1820 nechala hraběnka Johanna von Nostitz-Rieneck provést rekonstrukci této kaple. Další přestavby se kaple dočkala v roce 1856. Mecenášem byla tentokrát Ernestina von Nostitz-Rieneck, po které se vrch začal nazývat Ernestinenberg, počeštěně Arnoštka. Vedle kaple byl postaven kamenný kříž a socha sv. Marie. Později přibyly ještě litinové pláty k ochraně stěn před nepřízní počasí. V této podobě se dochovala dodnes – nachází se však u nedaleké osady Hadinec, kam byla rozebraná přenesena v roce 1937 v souvislosti s výstavbou opevnění (bunkry Arnošt a Anna) v oblasti Anenského vrchu.

Někdy před rokem 1910 byla vedle kaple postavena osmimetrová vysoká dřevěná věž s úzkou vyhlídkovou plošinou, na níž se sotva směstnali čtyři lidé. Pod ní byl nouzový úkryt, který v zimě oceňovali především lyžaři. Problémem stavby byla její poloha, neboť stála v těsné blízkosti kaple, jejíž střecha bránila výhledu na západ. Rozhledna pravděpodobně zanikla v průběhu první světové války, nejspíše však až po roce 1917. Později zde byla vystavěna o mnoho vyšší dřevěná triangulační věž.

S návrhem postavit rozhlednu přišlo až v 21. století Sdružení svazku obcí Rokytnice a Bartošovice. Postavila ji dle projektu architekta Olšiny společnost Teplotechna Ostrava a.s. nákladem téměř 1,5 mil. Kč v červenci až říjnu 2010. Investorem byla společnost Lesy ČR, a.s. Celou akci podpořila dotace z EU. Součástí projektu se stala i další doprovodná zařízení, například odpočinková místa či informační tabule, které návštěvníky informují o historii místa, přírodních poměrech a hospodaření Lesů ČR. Na stavbu 17m vysoké rozhledny bylo použito modřínové dřevo (nosné sloupy), zvláště vybrané z porostů ve správě Lesů ČR v oblasti Rychnova nad Kněžnou. Podlaha jednotlivých odpočinkových plošin na rozhledně je ze dřeva dubového, dřevěné výplně zábradlí pak ze dřeva borového. Středový sloup, schodiště a zábradlí jsou železné. Slavnostní otevření nové rozhledny proběhlo ve čtvrtek 28. října 2010.

Historie čerpána z webu

http://rozhledny.webzdarma.cz/anensky.htm

Rozhledna Anna je držitelem turistické známky č.1810.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rozhledna-anna-orlicke-hory-c1810

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 437151
Měsíc: 16051
Den: 588