Jdi na obsah Jdi na menu
 


Loučka u Vizovic - rozhledna Doubrava

Rozhlednu na hřebeni kopce Doubrava představuje ocelový typizovaný stožár společnosti T-Mobile, který byl vybudován na podzim roku 2002 u osady Loučka. Stalo se tak na místě, kde v první polovině minulého století stávala dřevěná rozhledna, která však byla pro špatný stav v padesátých letech stržena. Nový vysílač byl postaven na pozemku Lesního družstva Malinová stráň, které si vymínilo, že stožár ponese i turistický vyhlídkový ochoz. 

article preview

Na rozhlednu Doubrava nedaleko obce Loučka jsme se vydali první říjnový den jednoho roku, kdy hezky svítilo sluníčko a teplo bylo tak akorát na příjemný výlet. Když jsme konečně dorazili do Vizovických vrchů, tak jsme naše stříbrné auto nechali na malém parkovišti u rozcestníku Pod Doubravou. Našli jsme zde mapu zdejšího kraje, do níž jsme krátce nahlédli a také dřevěný přístřešek, jehož nabídku k posezení jsme odmítli, protože jsme byli teprve na začátku našeho výletu.

Loučka - rozhledna Doubrava - výhled do krajiny Rozcestí pod Doubravou - Vizovické vrchy 

Vzápětí jsme přešli napříč přes asfaltku a vydali se k vyhlídkové věži, přičemž nás správným směrem vedla modrá značka. Kráčeli jsme po přímé široké lesní cestě vedoucí pořád nahoru a po půl kilometru chůze jsme mezi stromy přišli ke stožáru, jenž byl vybudován na podzim roku 2002 na hřebeni kopce Doubrava. Museli jsme pořádně zvednout hlavu, abychom dohlédli na jeho konec a připadalo nám, že se stožár vysoký 55 metrů dotýká až mraků plujících po modré podzimní obloze.

Loučka - rozhledna Doubrava Loučka - rozhledna Doubrava Loučka - rozhledna Doubrava - vysílač mobilního operátora

Když jsme si rozhlednu s obavami prohlédli, zamířili jsme brankou v plotě ke stánku s občerstvením, kde jsme si koupili vstupenky, turistickou známku a také jsme dostali razítko do památníku. Vzápětí jsme se vydali na schodiště, které se vinulo středem kovové věže s bubnovými vysílači mobilních operátorů až do výšky 33 metrů, kde se nacházela vyhlídková plošina s rošty. Vystoupat po průhledných schodech nahoru chtělo pořádnou odvahu a dalo nám to docela zabrat.

Loučka - rozhledna Doubrava - stánek a pokladna Loučka - rozhledna Doubrava - schodiště

Když jsme zdolali nekonečných 177 schodů, za odměnu jsme se pokochali výhledem na okolní obec Loučka a město Vizovice, poté Bílé Karpaty a Vizovickou vrchovinu či Hostýnské vrchy. Nahoře jsme strávili asi dvacet minut a pak jsme hodně opatrně sestupovali dolů, přičemž jsme míjeli další odvážlivce, dychtící po dalekých výhledech. Když jsme konečně v pořádku stanuli znovu na pevné zemi, rozhodli jsme se navštívit ještě jedno zajímavé místo v lese, které se jmenovalo Chladná studna.

Loučka - rozhledna Doubrava - výhled do krajiny Loučka - rozhledna Doubrava - výhled do krajiny

O tomto kouzelném místečku se více dozvíte v mém dalším příspěvku a pro vášnivé čtenáře je pak v sekci Velké povídání o výletech připraven článek Jak jsme poprvé navštívili Vizovické vrchy. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, děkujeme. Pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o tomto místě. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě tohoto překrásného koutu naší malé země, vždyť Vizovické vrchy si jistě zaslouží pozornost všech turistů.

Loučka - rozhledna Doubrava - pohled z cesty ke Chladné Studni Loučka - rozhledna Doubrava - pohled z cesty ke Chladné Studni

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Loucka_-_rozhledna_Doubrava/

Historie :

Rozhlednu na hřebeni kopce Doubrava představuje ocelový typizovaný stožár společnosti T-Mobile, který byl vybudován na podzim roku 2002 u osady Loučka. Stalo se tak na místě, kde v první polovině minulého století stávala dřevěná rozhledna, která však byla pro špatný stav v padesátých letech stržena. Nový vysílač byl postaven na pozemku Lesního družstva Malinová stráň, které si vymínilo, že stožár ponese i turistický vyhlídkový ochoz. 

Stavba byla uvedena do provozu v květnu 2003 a vyhlídková plošina slavnostně zpřístupněna až v sobotu 17. července 2004. Pro turisty byl pod rozhlednou postaven stánek s občerstvením. Po zdolání 177 schodů můžete například spatřit Bílé Karpaty, Vizovickou vrchovinu, Hostýnské vrchy ba i vrcholky Tater.

Historie čerpána z webu

http://rozhledny.webzdarma.cz/doubrava.htm

Rozhledna Doubrava u Loučky je držitelem turistické známky č.1116.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/doubrava-loucka-vizovicke-vrchy-c1116

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 423010
Měsíc: 14275
Den: 541