Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hýsly - bývalá rozhledna Johanka

Rozhledna stávala na mírném návrší Johanka u obce Hýsly nedaleko Kyjova a nechala ji tady postavit obec přímo nad objektem bývalé vodárny. Hned vedle rozhledny byla současně vybudována pergola s posezením, areál byl oplocen a jako atrakce se zde pásla na volno puštěná ovce. Slavnostní otevření rozhledny proběhlo při oslavách třístého výročí odhalení nedaleké sochy sv. Jana Nepomuckého v sobotu 4. listopadu 2006. Již po deseti letech provozu se však stav rozhledny zhoršil natolik, že obec přistoupila k jejímu uzavření a plánovala rekonstrukci.

article preview

Rozhledna Johanka u obce Hýsly byla jedním z našich cílů během listopadového výletu, kdy nám bohužel nepřálo počasí, jelikož byla pořádná zima a všude v nížinách vládla namrzající mlha. Rozmary paní přírody byly také příčinou toho, že jsme rozhlednu po příjezdu do obce neviděli, ačkoliv pochopitelně stála na mírném návrší nad Hýsly. Museli jsme se tak spolehnout na naši navigaci a důvěra do ní vložená se nám vyplatila, jelikož jsme po chvilce naše stříbrné autíčko zaparkovali za nějakým velkým vinařstvím, od něhož vedla přímá cesta k rozhledně. Následně jsme se po této polní cestě vydali k vyhlídkové stavbě a za pár minut jsme k ní došli. Stanuli jsme tak na mírném návrší s názvem Johanka, na němž byla 11 metrů vysoká věž roku 2006 postavena.

Hýsly - bývalá rozhledna Johanka - příchozí cesta k věži Hýsly - bývalá rozhledna Johanka - byla nám zima

Kousek od věže jsme objevili tabule, na kterých jsme si přečetli pár informací o obci Hýsly, jejích zajímavostech, okolní přírodě a také o samotné vyhlídkové stavbě. Když jsme si text celý pročetli, vyšlapali jsme po několika betonových schodech k plotu a brankou jsme vstoupili dovnitř oploceného areálu. Vzápětí jsme po 39 dřevěných schodech vystoupali na vyhlídkový ochoz ve výšce osmi metrů a rozhlédli se po krajině. Naše oči však kvůli mlze nedohlédly moc daleko, maximálně na nejbližší domky v obci Hýsly, na druhé straně na pomník se sochou svatého Jana Nepomuckého a také na ovečky, které se pásly přímo pod rozhlednou. Právě na tyto milá zvířata jsme se šli podívat, když jsme po chvilce slezli z věže dolů.

Hýsly - bývalá rozhledna Johanka - informační tabule u areálu Hýsly - bývalá rozhledna Johanka - ovce pod věží

Pár minut jsme je pozorovali a záviděli jim jejich vlnu, která je jistě příjemně zahřívala, zatímco nám byla zima, ačkoliv jsme na sobě měli oblečené teplé bundy. Déle jsme se zde tedy nezdržovali a zamířili jsme zpět k našemu vozu. Cestou jsme řešili problém, kde bychom mohli koupit turistickou známku, protože kromě ovcí v areálu rozhledny nikdo nebyl a tak zbývalo jen druhé prodejní místo na obecním úřadě. Bohužel jsme sem přijeli v den státního svátku, takže úřad byl zavřený a tak jsme si museli dřevěné kolečko nechat poslat za měsíc od výrobce. Přestože v tento den bylo špatné počasí, byli jsme rádi, že jsme rozhlednu vůbec někdy viděli, protože v roce 2016 byla kvůli špatnému stavu stržena a nová už vystavěna nebyla.

Hýsly - bývalá rozhledna Johanka Hýsly - bývalá rozhledna Johanka Hýsly - bývalá rozhledna Johanka

Zmrzlí a mírně rozladění jsme nasedli do auta, kterým jsme odjeli do Kyjova, kde jsme si v rohu Masarykova náměstí spravili náladu výborným obědem. V lepším rozpoložení jsme se pak prošli po náměstí, z něhož jsme se vydali k nedalekému zámečku, v němž se nacházelo muzeum. Dovnitř jsme ovšem nešli, pouze jsme u budovy odlovili další kešku a následně jsme se vrátili k autu, jímž jsme odjeli ke kostelu sv. Josefa Kasalanského, o němž však již pojednává jiný můj článek. Kompletní informace o našem podzimním mlhavém výletu pak najdete v sekci Velké povídání o výletech, kde na vás čeká článek Jak jsme v okolí Kyjova pociťovali účinky inverzního počasí. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře. Děkujeme.

Hýsly - bývalá rozhledna Johanka a areál s ovcemi Hýsly - bývalá rozhledna Johanka - schody na věž

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Hysly_-_byvala_rozhledna_Johanka/

Historie :

Rozhledna stávala na mírném návrší Johanka u obce Hýsly nedaleko Kyjova a nechala ji tady postavit obec přímo nad objektem bývalé vodárny. Hned vedle rozhledny byla současně vybudována pergola s posezením, areál byl oplocen a jako atrakce se zde pásla na volno puštěná ovce. Slavnostní otevření rozhledny proběhlo při oslavách třístého výročí odhalení nedaleké sochy sv. Jana Nepomuckého v sobotu 4. listopadu 2006. Již po deseti letech provozu se však stav rozhledny zhoršil natolik, že obec přistoupila k jejímu uzavření a plánovala rekonstrukci. Firma, která rozhlednu vystavěla, ale po prohlídce doporučila stavbu zcela odstranit. To nakonec schválili i zastupitelé obce. Demontáž rozhledny proběhla 25. listopadu 2016. Zbylé dřevo bylo následně rozprodáno nebo spáleno. 

Historie čerpána z webu

http://rozhledny.webzdarma.cz/hysly.htm

Rozhledna Johanka Hýsly byla držitelem turistické známky č.1485.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rozhledna-johanka-c1485

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 422524
Měsíc: 14093
Den: 515