Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dalešice - pivovar filmových Postřižin

Pivovar v Dalešicích byl založen pravděpodobně koncem 16. století, první dochovaná zmínka o něm pochází z roku 1609 z Moravských zemských desek. Nejstarší budovy pochází ze 17. století, tedy z raného baroka. Roku 1882 bylo panství i pivovar koupeno Antonem Dreherem (velkopodnikatelem v oboru pivovarském). Za něj došlo k modernizaci celého provozu. Zařízení se používala až do zániku pivovaru v roce 1977.

article preview

Během návštěvy příbuzných na Jižní Moravě jsme zavítali také do pivovaru v Dalešicích. Přijeli jsme sem autem, které jsme nechali na parkovišti kousek od pivovaru a spěchali jsme do pokladny, jelikož prohlídka měla začít už za deset minut. Rychlým krokem jsme prošli pěknou bránou s nápisem akciový pivovar a vešli na nádvoří, kde se nám rychle podařilo najít pokladnu.

Pivovar Dalešice - vstupní brána

Koupili jsme si zde vstupenku, turistickou známku, dřevěné jojo, pohled a také jsme získali razítko do památníku. Potom jsme se vrátili na malé uzavřené nádvoří s dlažebními kostkami, jenž dodávaly pivovaru historický ráz. Měli jsme ještě chvíli čas a tak jsme shlédli i budovy kolem dvora, přičemž některé pocházely už z dob založení pivovaru koncem 16. století.

Pivovar Dalešice - nádvoří

Obdivovali jsme masivní kamenné zdi, za nimiž se skrývaly staré klenby a naším očím neunikla ani kamenná ostění oken. Líbily se nám cihlové doplňky na budovách a nezapomněli jsme mrknout ani na dva komíny, od roku 1882 charakteristické pro tento malý pivovar. Tam, kde se v době naší návštěvy nacházel hotel s pokojíčky, bývala sladová půda, kde před zrušením vaření piva roku 1977 býval dopravník a soustava kapes, které vyvážely na půdu z humen slad, kde se nechával naklíčit a dále putoval do hvozdu k sušení. Poté, co byl slad usušen, tak se nechal odklíčit ve stroji a následně procházel šnekovým dopravníkem, který jednotlivými otvory rozsypával slad po sladové půdě, kde se dále uskladnil pro pozdější uvaření piva.

Pivovar Dalešice 06 - vlevo starý provoz, dnes muzeum

Brzy si nás přišel vyzvednout mladý průvodce a zavedl nás do historických místností starého provozu, kde nejdříve veškerá činnost probíhala ručně a množství vyrobených piv pokrylo jen potřeby vlastního panství. Nacházeli jsme se v první místnosti, kterou byla stará kotelna, srdce tehdejšího pivovaru, kde jsme viděli obrovský zazděný kotel. Přikládalo se do něj uhlí dvěma dvířky a voda se v něm změnila na páru, jenž sloužila na rozpohybování strojů.

Pivovar Dalešice - starý provoz - kotel

Průvodce nám sdělil, že před sebou máme podobu kotelny z roku 1882, kdy celé dalešické panství koupil významný Rakousko-uherský podnikatel baron Anton Dreher, který vzápětí pivovar zmodernizoval, přistavěl sladovnickou věž, novou varnu a lednici. Zavedl tak průmyslový způsob vaření piva a sladování, transmisní rozvody na parostrojní pohon a další technické vymoženosti, které z větší části fungovaly průběžně až do roku 1977, kdy byl provoz ukončen.

Pivovar Dalešice - starý provoz - stůl sládka

Následně jsme vstoupili do strojovny, kde jsme shlédli parní stroj, který sloužil jako hlavní pohon a jenž měl dvě setrvačníková kola. Menší kolo bylo napojeno na horní transmisi, která přenášela hybnou sílu na další stroje a větší kolo bylo napojeno na generátor. Zaujalo nás, že se vyrobená elektřina odváděla do rozvodné mramorové desky a odtud pak po celé budově starého provozu. Před touto deskou stál sládkův stůl s mosaznou lampou a deníkem, kam si zapisoval údaje o výrobě pěnivého moku. V rohu jsme pak našli zelený zátkovací stroj i s malou bedničkou lahví s porcelánovými vršky.

Pivovar Dalešice - starý provoz - stroj na výrobu elektřiny

Poté nás čekala třetí a poslední místnost našeho prohlídkové okruhu, kterým byla zrekonstruovaná historická varna. Průvodce nás pyšně upozornil, že právě zde se roku 1980 natáčela koupací scéna z filmu Postřižiny. Tehdy režisér Jiří Menzel využil exteriéry i interiéry uzavřeného pivovaru k natočení slavného filmu na motivy povídek Bohumila Hrabala s Jiřím Schmitzerem a Magdou Vašáryovou v hlavních rolích a Dalešice proslavil po celém Československu.

Pivovar Dalešice - starý provoz - varna

Po shlédnutí dřevěné kádě, kde se slovenská herečka koupala, jsme využili možnost vylézt po schodečkách až k varnám a nahlédnout dovnitř. Tím také naše exkurze po pouhých 25 minutách skončila a průvodce se s  námi rozloučil. S jeho službami jsme ovšem nebyli spokojeni, slova drmolil v rychlém sledu a tak mu nebylo mu pořádně rozumět. Navíc nedokázal odpovědět na všetečné dotazy některých návštěvníků.

Pivovar Dalešice 17 - starý provoz - varna

Mírně zklamáni jsme tedy opustili starý provoz a vydali se do restaurace, kde kdysi bývala humna, sloužící k naklíčení jarního ječmene. Bylo zde docela dost lidí, čemuž jsme se ani nedivili, nicméně i zde jsme zažili zklamání. Objednali jsme si totiž malé pivo, které nám paní za výčepem natočila pod míru a limonádu, která nám moc nechutnala. Na chvíli jsme si sedli ke stolu, kde jsme obě sklenice vyprázdnili a jelikož pivovar nestáčel pěnivý mok do lahví, opustili jsme jej pouze se suvenýry s pokladny. Když jsme vyšli ven, odlovili jsme kešku a pak jsme nasedli do auta a odjeli do Hrotovic za památkami tohoto městečka. O nich se více dozvíte v mém dalších příspěvcích.

Pivovar Dalešice 18 - porcelánová zátka

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Dalesice_-_pivovar_filmovych_Postrizin/

Historie :

Pivovar v Dalešicích byl založen pravděpodobně koncem 16. století, první dochovaná zmínka o něm pochází z roku 1609 z Moravských zemských desek. Nejstarší budovy pochází ze 17. století, tedy z raného baroka. Roku 1882 bylo panství i pivovar koupeno Antonem Dreherem (velkopodnikatelem v oboru pivovarském). Za něj došlo k modernizaci celého provozu. Zařízení se používala až do zániku pivovaru v roce 1977.

Ve dvacátých letech 20. století byl pivovar vyvlastněn demokratickým Československem. Po roce 1925 fungoval pivovar jako Družstevní pivovar a sodovkárna. Za socializmu byl zestátněn a začleněn do podniku PIVOVARY A SLADOVNY Praha. Dne 19. srpna 1977 byla stočena poslední várka piva.

V dalších letech pivovar chátral a v roce 1991 byl dán do zástavy bance a málem zdemolován, zarůstal náletovými dřevinami a stal se terčem vandalství. V roce 1999 byl odkoupen současnými majiteli, kteří obnovili pivovarní výrobu a zachránili pivovar jako celek. V současné době se v areálu pivovaru nachází hotel a restaurace. Pivovar vyváží pivo do několika hospod.

Zajímavost :

Pivovar se stal známým především díky filmu Postřižiny, který zde natočil režisér Jiří Menzel v roce 1980 podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala. Zdejší komín se stal dějištěm jedné z hlavních scén filmu. Šplhala na něj sládkova žena v podání herečky Magdy Vašáryové se svým švagrem, kterého ztvárnil Jaromír Hanzlík. Ve skutečnosti však na komín lezli kaskadéři a celá scéna se točila na maketách na nedalekém dvoře.

Historie čerpána z těchto webů 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pivovar_Dale%C5%A1ice

http://www.pivovar-dalesice.cz/

Pivovar Dalešice je držitelem turistické známky č.842.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/pivovar-filmovych-postrizin-dalesice-c842

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 422966
Měsíc: 14242
Den: 521