Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kyjov - Kyjovský pivovar

Historie pivovarnictví v Kyjově se započala roku 1548, kdy zde nedaleko náměstí byla postavena sladovna a zřízen pivovar. V roce 1948 byl pivovar znárodněn a jedenáct let patřil do národního podniku Slovácké pivovary. Od roku 1960 si jej převzaly Jihomoravské pivovary, ale již po šesti letech byl provoz zastaven a pivo se v Kyjově přestalo vařit na dlouhých 48 let. Až roku 2014 bylo vaření zlatavého moku obnoveno a to na jiném místě, v hotelu Kyjovský pivovar.

article preview

Do města Kyjov jsme během našich výletů po české zemičce zavítali již několikrát, jelikož nabízí tolik zajímavých cílů a památek, že jsme vše nestihli poznat za jedinou návštěvu. Při třetím výletu do města jsme měli jsme zaplacený pobyt v hotelu Kyjovský pivovar, kde jsme velice příjemně strávili prodloužený víkend. Náš stříbrný vůz jsme nechali na hotelovém parkovišti a pak jsme zamířili do recepce, kde jsme ohlásili svůj příjezd. Zároveň jsme zde obdrželi příslušné pokyny a informace, ale hlavně klíče od pokoje.

Kyjov - Kyjovský pivovar - budova restaurace Kyjov - Kyjovský pivovar - budova hotelu

Vzápětí jsme se odebrali o patro výše a zabydleli se na našem pokoji. Dlouho jsme se zde však nezdrželi, jelikož jsme měli zaplacenou neomezenou konzumaci piva dole v restauraci, do které jsme se po chvilce vydali. Vypili jsme pár zrzounů a vrátili se na pokoj, kde jsme odpočívali až do večeře, jenž se podávala pochopitelně v restauraci. Po návratu do příjemné restaurace jsme ochutnali několik dalších skvělých pěnivých moků a v osm večer si nás vyzvedl majitel pivovaru, který nám pak ukázal vlastní výrobu kyjovského piva.

  Kyjov - Kyjovský pivovar - ležácké tanky Chmel

Se skupinou dalších návštěvníků nás zavedl do prostor výrobny, kde jsme si v pytlích prohlédli a také ochutnali ječmen, ze kterého zde sládek vařil pivo. Potom jsme vstoupili do varny, kde jsme našli dva prázdné kotle o objemu deset hektolitrů. Zde jsme si vyslechli historii pivovarnictví v Kyjově, která se započala roku 1548, kdy zde nedaleko náměstí byla postavena sladovna a zřízen pivovar. Nepřekvapilo nás, že v roce 1948 byl znárodněn a jedenáct let patřil do národního podniku Slovácké pivovary. Od roku 1960 si jej převzaly Jihomoravské pivovary, ale již po šesti letech byl provoz zastaven a pivo se v Kyjově přestalo vařit na dlouhých 48 let.

Kyjov - Kyjovský pivovar - pytle s obilím u varny Kyjov - Kyjovský pivovar - varna

Až roku 2014 bylo vaření zlatavého moku obnoveno, sice na jiném místě a s jiným sortimentem, ale hlavně že se tak stalo. Majitel se pochlubil, že vaří jen piva nepasterizovaná a nefiltrovaná, čili prospěšná našemu tělu. Když jsme se dozvěděli vše o historii a vaření piva v kotlích, přemístili jsme se do spilky, kde jsme našli dvě kvasné kádě o celkovém objemu třicet hektolitrů. Bylo nám vysvětleno, co se během kvašení děje, jaký je rozdíl mezi našimi a zahraničními pivy a získali jsme ještě další informace.

 Kyjov - Kyjovský pivovar - varna

Ve stejné místnosti jsme si také prohlédli čtyři ležácké tanky, ze kterých jsme ochutnali několik vzorků piv, z nichž jsme některé již pili předtím v restauraci. Poté naše exkurze po asi čtyřiceti minutách skončila a my jsme se vrátili do restaurace, kde jsme ještě chvíli pokračovali v konzumaci moku a pak jsme šli již spát. Druhý den jsme ráno v hotelu posnídali, pak jsme lenošili na pokoji až do pravého poledne, kdy jsme odjeli na zámek Milotice a poté na Bukovanský mlýn. O tyto turisticky atraktivní místa nebudete ochuzeni a dočtete se o nich v jiných příspěvcích.

Kyjov - Kyjovský pivovar - spilka - káď Kyjov - Kyjovský pivovar - ležácké tanky

Odpoledne jsme se na hotel vrátili a vyzkoušeli si horkou chmelovou koupel. Následně jsme si odpočinuli na pokoji a pak jsme již šli na večeři. Pochopitelně jsme i tento večer vypili několik sklenic zrzavé vody a popovídali si s dvojicí starších manželů z Jablonce nad Nisou, taktéž vášnivých cestovatelů. Po druhé deštivé noci strávené v hotelu jsme ráno posnídali a pak jsme již pokoj opustili. Odevzdali jsme klíče v recepci a dali vale nejen Kyjovskému pivovaru, ale také deštěm zmáčenému městu Kyjov.

Chmel Pivo

Naším dalším cílem se staly Žarošice a poté Slavkov u Brna, kde jsme poznali spoustu různých památek, o kterých se více dočtete v mých dalších článcích. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme navštívili mokrosuchý Slavkov u Brna. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, děkujeme. Pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o tomto místě. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě tohoto pěkného města v kouzelné krajině jihomoravského Slovácka.

Kyjov - Kyjovský pivovar - budova hotelu s restaurací Kyjov - Kyjovský pivovar - budova hotelu s restaurací

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Kyjov_-_Kyjovsky_pivovar/

Historie :

Historie pivovarnictví v Kyjově se započala roku 1548, kdy zde nedaleko náměstí byla postavena sladovna a zřízen pivovar. V roce 1948 byl pivovar znárodněn a jedenáct let patřil do národního podniku Slovácké pivovary. Od roku 1960 si jej převzaly Jihomoravské pivovary, ale již po šesti letech byl provoz zastaven a pivo se v Kyjově přestalo vařit na dlouhých 48 let. Až roku 2014 bylo vaření zlatavého moku obnoveno a to na jiném místě, v hotelu Kyjovský pivovar.

Historie čerpána z webu

http://www.kyjovsky-pivovar.cz/

Kyjovský pivovar je držitelem turistické známky č.781.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/kyjov-c781

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 3
Celkem: 437014
Měsíc: 16008
Den: 657