Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bílovice nad Svitavou - památník Josefa Ressela

Památník Josefa Ressela byl postaven v roce 1929 v polesí Bílovic nad Svitavou na horním okraji palouku poblíž Resselovy hájenky. Jde o betonový sloup, na jehož průčelí je osazena deska s Resselovou podobiznou a mramorová tabulka s popisem. Vynalézavý lesník se narodil v roce 1793 v Chrudimi. Po studiích žil a pracoval ve Slovinsku a severní Itálii, hlavně pak v Terstu.

article preview

Bílovice nad Svitavou byly cílem několika našich výletů, během kterých jsme tuto malebnou obec nedaleko Brna dokonale poznali. Při naší druhé návštěvě jsme naše auto zaparkovali u výletní restaurace Sokolovna a vzápětí jsme se vydali podél řeky po Fügnerově nábřeží až k nedaleké kapličce a mlýnu. Pak jsme se vrátili k sokolovně a pokračovali pohodovým krokem po zelené trase podél Kuního potoka. Postupně jsme minuli myslivnu lišky Bystroušky, studánku Leoše Janáčka či památník Bohuslava Polanského.

Bílovice nad Svitavou - restaurace Sokolovna

Pokračovali jsme stále v chůzi krásným údolím a brzy jsme dorazili na pěkné rozcestí u malé vodní nádrže. Pod dřevěným altánkem sedělo několik dalších turistů a další postávali okolo nich, takže tu bylo docela živo. Moc dlouho jsme se zde nezdrželi a brzy jsme se vydali po dřevěném mostě přes Kuní potok a za ním jsme odbočili vlevo na úzkou stezku mezi stromy. Po kluzké a zablácené cestičce jsme po několika desítkách metrů přišli k Liduščině památníku, který jsme si samozřejmě prohlédli.

Bílovice nad Svitavou - rozcestí pod Liduščiným památníkem - Kuní potok

Potom jsme se vrátili na širokou cestu nad rozcestím, které se zatím vylidnilo. Alespoň jsme měli klid přečíst si na informační tabuli zajímavá fakta o tradici vánočních stromů a již zmíněné Lidušce a pak jsme se vydali dál. Kráčeli jsme kolem zamrzlé malé nádrže na Kuním potoce po asfaltce a po 400 metrech mírného stoupání jsme dorazili do zatáčky ve tvaru podkovy, kde jsme překročili most přes potok a bylo to naposledy, co jsme jeho vody uviděli.

Bílovice nad Svitavou - zatáčka pod památníkem Josefa Konšela

Vzápětí jsme ve svahu nad cestou spatřili památník, který byl vybudován na paměť zakladatele novodobého českého pěstování lesů, vynikajícího lesnického pedagoga, vědce, organizátora a překladatele Josefa Konšela. Když jsme si jej prohlédli, opatrně jsme sešli zase dolů na cestu, po níž jsme se vydali za dalšími zajímavostmi v okolí Bílovic nad Svitavou.

Bílovice nad Svitavou - památník Josefa Konšela

Rychlým krokem jsme došli na rozcestí U křížku, kde jsme si pár minut odpočinuli, občerstvili se po nenáročném stoupání a pak jsme pokračovali dál. Napojili jsme se na zelenou značku a mírným klesáním po rozmočené cestě jsme dorazili ke studánce Stanislava Lolka. Chvíli jsme zde postáli a pozorovali tekoucí vodu a poté jsme u studánky odlovili kešku. Vzápětí jsme pěkné místo opustili a krkolomně se vrátili na blátivou cestu.

Bílovice nad Svitavou - rozcestí u křížku

Po pár desítkách metrů jsme přišli na odbočku k Resslově pomníku a nabídku na jeho obhlídku jsme využili. Po notně promáčené mýtině jsme po 200 metrech došli k betonovému sloupu, na němž jsme našli podobiznu lesníka a vynálezce lodního šroubu Josefa Ressela, který byl za svou odbornou lesnickou práci velmi ceněn. Pod portrétem jsme si přečetli text na mramorové desce, oznamující základní údaje o tomto člověku a pak jsme se již věnovali hledání ukryté schránky.

Bílovice nad Svitavou - památník Josefa Ressela

Netrvalo dlouho a keš byla úspěšně odlovena, takže nám nic nebránilo, abychom Resslův pomník, postavený zde v roce 1929, opustili. Než jsme tak ale učinili, rychle jsme si na tabuli vedle pomníku přečetli pár informací o Lesnickém Slavíně. Dozvěděli jsme se, že se jedná o soubor památníků a upravených studánek rozmístěných po lesích okolo Adamova, který byl budován od konce dvacátých let 20. století Vysokou školou zemědělskou v Brně, přičemž řada památníků v tomto prostoru je ještě starší.

Bílovice nad Svitavou - památník Josefa Ressela - info tabule Lesnický Slavín

Kousek od nás jsme zahlédli krásný dům, který se dle chytré tabule nazýval Resslovou hájenkou. Domeček vypadal moc pěkně a docela bychom si dovedli představit, že by stal naším domovem, ale určitě by nám vadil horší příjezd v zimě a davy turistů v létě. Hájovna stála nad cestou, po které bychom přišli, kdyby jsme u křížku neodbočili na zelenou značku. Vyhnuli bychom se tak blátu, ale co už, stalo se.

Bílovice nad Svitavou - památník Josefa Ressela

Nastal čas se vrátit po mokré mýtině zpátky k rozcestníku na odbočce, na němž jsme se ujistili, že máme jít dále po žluté značce. Čekala nás druhá etapa našeho putování Těsnohlídkovým údolím o délce 2,5 kilometru a příjemné mírné klesání. Pokračování našeho putování si můžete přečíst v mém velkém cestopisu, který najdete v záložce Velké povídání o výletech, tak si naše dobrodružství nenechte ujít.

Bílovice nad Svitavou - památník Josefa Ressela

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Bilovice_nad_Svitavou_-_pamatniky_a_pomniky

Historie :

Památník Josefa Ressela byl postaven v roce 1929 v polesí Bílovic nad Svitavou na horním okraji palouku poblíž Resselovy hájenky. Jde o betonový sloup, na jehož průčelí je osazena deska s Resselovou podobiznou a mramorová tabulka s popisem. Vynalézavý lesník se narodil v roce 1793 v Chrudimi. Po studiích žil a pracoval ve Slovinsku a severní Itálii, hlavně pak v Terstu.

Zemřel na malárii v roce 1857 a byl pochován na hřbitově v Navje u Lublaně ve Slovinsku. Ressel ač byl povoláním lesník proslul četnými vynálezy, praktickými projekty a též i jako spisovatel. Z jedenácti patentů však je nejvýznamnější jeho vynález lodního šroubu. Za svoji odbornou lesnickou práci byl Josef Ressel zařazen mezi čtyřicet lesníků Lesnického Slavína.

Historie čerpána z webu

https://coord.info/GCPE6D

Bílovice nad Svitavou jsou držitelem turistické zámky č.1420.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/bilovice-nad-svitavou-c1420

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 423202
Měsíc: 14362
Den: 565