Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klimkovice - lázně a sanatorium

Lázně Klimkovice patří mezi nejmladší v ČR. Historie lázní se začíná psát v 50 - 60. letech 20.století, kdy na území Ostravského kamenouhelného revíru probíhal geologických průzkum. Při něm se provádělo několik vrtů, které v hloubkách mezi 300 a 400 metry odhalily nasycenou vodu. Voda byla poslána na rozbor, který zjistil vysoký obsah minerálů - zejména jódu a brómu. Dokonce voda obsahuje největší objem jódu a brómu v celé Evropě.

article preview

Lázně Klímkovice, ležící kousek od Ostravy na úpatí Nízkého Jeseníku, jsme si prošli cestou do Karviné, kam jsme se jeli podívat na kotě plemena Ragdoll, které jsme si chtěli koupit. Po příjezdu k léčebnému areálu nás podzimní lázně přivítaly polední hustou mlhou, takže jsme jejich budovy vůbec neviděli, nicméně podle názvu autobusové zastávky jsme věděli, že jsme na správném místě. Náš stříbrný francouzský povoz jsme nechali na parkovišti před vstupem do lázní a symbolickou bránou u zmíněné zastávky jsme vkročili do areálu, v němž se léčily neurologické, ortopedické či gynekologické onemocnění. Po chvíli se z bílé hmoty vynořilo sousoší tvořené z dřevěných soch psa, sedící ženy a stojícího muže. Oba hleděli k nebi na letící rogallo, umístěné na dlouhém, pokřiveném a kovovém sloupu ve výšce asi osmi metrů.

Klimkovice - lázně a sanatorium - autobusová zastávka u parkoviště Klimkovice - lázně a sanatorium - hlavní budova a sousoší

Po obhlídce uměleckého díla jsme zamířili k hlavní budově lázeňského areálu, tvořeného domy označenými prvními dvěma písmeny v abecedě a samostatnou hospodářskou částí. My jsme si prošli hlavně budovu A s ubytovací, stravovací i léčebnou částí a čtyřmi výtahy. Pětipatrový objekt nás zaujal nás svým netradičním vzhledem i tvarem a v nevlídném podzimním počasí nás potěšil svou barevností. Kolem pěkných lamp a nezbytných laviček jsme přišli ke vchodu do bezbariérové budovy a rádi jsme vstoupili do vytápěných vnitřních prostor áčka. Vzápětí jsme si v recepci, kde bylo možné zakoupit vstup do bazénu, na masáže či koupele, koupili turistickou známku, nicméně jsme byli poněkud zklamáni z toho, že neměli nějaké razítko do památníku.

Klimkovice - lázně a sanatorium - budovy v mlze Klimkovice - lázně a sanatorium - hlavní budova

Následně jsme se vydali na poněkud netradiční lázeňskou kolonádu, což byla v podstatě dlouhá chodba v lázeňském domě. Pomalým krokem jsme míjeli řadu obchůdků, potraviny, pobočku České pošty, kadeřnictví a kosmetiku, až jsme dorazili k pěkné restauraci. Ač bylo poledne, hlad jsme ještě neměli a tak jsme dovnitř nešli. Od restaurace jsme zamířili do prostorné haly, do níž jsme sestoupili po schodech a ve které jsme našli spoustu sedaček, květin či klavír. Nejvíce nás ale zaujala fontána uprostřed, z níž tekla voda, ale jestli to byla solanka, kterou se zde pacienti léčili, to jsme už nezjistili. Po pár minutách jsme se po kolonádě vrátili zpátky a vyšli ven do království paní mlhy, která toho dne naplno rozvinula svůj neprůhledný plášť.

Klimkovice - lázně a sanatorium - kolonáda Klimkovice - lázně a sanatorium - fontána Klimkovice - lázně a sanatorium - sousoší tvořené z dřevěných soch psa, sedící ženy a stojícího muže.

Vzápětí jsme se šli podívat na sousední lázeňský dům B, využívaný hlavně pro léčení a pobyt dětských klientů, kteří zde měli k dispozici jídelnu, speciální školu, mateřskou školku, herny, divadelní sál a rehabilitační bazén. Dovnitř jsme už ale nešli, béčko jsme shlédli pouze z venku a to ještě kvůli mlze nebyla budova pořádně vidět. Dozadu k hospodářské budově jsme už nešli vůbec a po půlhodinovém pobytu v lázních jsme se už vrátili k autu na parkovišti. Vzápětí jsme lázně na okraji Klimkovic opustili a pokračovali v cestě do Ostravy, kde jsme navštívili místní hrad. O bývalém šlechtickém sídle však již pojednává jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli také někdy přečtěte.

Klimkovice - lázně a sanatorium - hala Klimkovice - lázně a sanatorium - hlavní budova

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Klimkovice_-_lazne_a_sanatorium/

Historie :

Lázně Klimkovice patří mezi nejmladší v ČR. Historie lázní se začíná psát v 50 - 60. letech 20.století, kdy na území Ostravského kamenouhelného revíru probíhal geologických průzkum. Při něm se provádělo několik vrtů, které v hloubkách mezi 300 a 400 metry odhalily nasycenou vodu. Voda byla poslána na rozbor, který zjistil vysoký obsah minerálů - zejména jódu a brómu. Dokonce voda obsahuje největší objem jódu a brómu v celé Evropě.

V 80. letech padla první myšlenka o postavení nových lázní, které budou využívat místní jodobromovou vodu. Tyto nové lázně měly nahradit světoznámé lázně zvané Darkov. Stavba byla zahájena v roce 1991. Základní kámen, který zahájil stavbu lázní, byl položen 5. prosince 1991. Slavnostní otevření Sanatoria Klimkovice proběhlo 18. července 1994, tato slavnost byla zakončena na kolonádě, kde vytryskl vodotrysk.

První pacienti navštívili lázně již 27. července 1994 a tím vznikl lázeňský komplex, postavený v moderním stylu. V roce 2001 se staly Lázně Klimkovice samostatnou společností a provádí rehabilitačně – lázeňské služby. Toto sanatorium slouží pacientům, kteří mají potíže s pohybovým ústrojím, nebo mají gynekologické a neurologické problémy.

Lázeňský komplex nepřipomíná klasické lázeňské budovy, ale jsou to moderní budovy s bezbariérovým přístupem. Celý lázeňský komplex je tvořen dvěma lázeňskými léčebnami a jednou hospodářskou budovou, všechny jsou vzájemně propojeny podzemním koridorem. V hospodářské budově sídlí část technického zázemí celých Lázní Klimkovice. Léčebná voda se nazývá Solanka.

Historie čerpána z webu

http://www.sanatoria-klimkovice.cz

Lázně Klimkovice jsou držitelem turistické známky č.776.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/lazne-klimkovice-c776

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 431968
Měsíc: 15472
Den: 546