Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brandýs nad Orlicí - kostel Nanebevstoupení Páně

Kostel Nanebevstoupení Páně byl v Brandýse nad Orlicí postaven na místě starší stavby, připomínané ve 14. století. V letech 1489 - 1620 byl spravován českými bratry a od roku 1677 se stal kostelem farním. Ve stejném roce byl kostel v lodi rozšířen, ale roku 1787 úplně zbořen. Současný kostel byl vystavěn v letech 1787 - 1788 stavitelem F. Jedličkou z Heřmanova Městce a vnitřní výzdoba skončena 1793.

article preview

Brandýs nad Orlicí jsme poprvé navštívili v rámci jednodenního zimního výletu, během kterého jsme v tomto malém městečku poznali spoustu památek a zajímavostí. Při procházce centrem Brandýsa jsme nezapomněli ani jednu z dominant města barokní kostel Nanebevstoupení Páně. Auto jsme zaparkovali na silnici u sokolovny pod svatostánkem a po schodišti jsme se k němu vydali.

Brandýs nad Orlicí - kostel Nanebevstoupení Páně - pohled ze zříceniny hradu

Když jsme schody zdolali, ocitli jsme se v úzké uličce, která ke kostelu evidentně nevedla a najednou jsme nevěděli kudy kam. Využili jsme tedy díry v plotě a vstoupili do kostelní zahrady, ve které se dříve nacházel hřbitov. Mezi holými stromy a keři jsme nízkou trávou došli k čelní straně kostela. Nad nám se tyčila věž se zaoblenými nárožími, zakončená polygonální cibulovou bání s otevřenou lucernou ve vrcholu završenou makovicí s křížem.

Brandýs nad Orlicí - kostel Nanebevstoupení Páně - pohled ze zahrady

Věž v sobě ukrývala pětici zvonů, žádný z nich se však během naší obhlídky neozval. Zkusili jsme otevřít dveře a vejít dovnitř, ale bylo zavřeno, což nás ale moc nepřekvapilo. Bohužel jsme tak neviděli hlavní oltář z poloviny 18. století s volutovým nástavcem a další vybavení interiéru svatostánku a tak jsme se seznámili alespoň s historií současného barokního kostela, který byl postaven na místě starší stavby, připomínané ve 14. století.

Brandýs nad Orlicí - kostel Nanebevstoupení Páně - čelní pohled

Potom jsme si prohlédli samotnou věž, pod jejíž bání jsme spatřili půlkruhově zaklenuté okno ve zvonicovém patře, které od zbytku průčelí oddělovala římsa. Pod ní se nacházel trojúhelníkový tympanon a o něco níže další okno. Nad vchodem jsme našli letopočet 1788, tedy datum výstavby svatostánku. Následně jsme si jednolodní kostel obešli dokola a prohlédli si jednoduchou fasádu, členěnou lizénovými rámci. Kráčeli jsme kolem lodi s trojlaločně zaklenutými okny a na střeše kryté eternitem jsme si všimli malého sanktusníku. Na jedné straně lodi nás zaujaly náhrobky u zdi, přičemž další dva mohutné náhrobky, zjevně o něco starší, jsme pak uviděli u zdi, obíhající část kostelního areálu.

Brandýs nad Orlicí - kostel Nanebevstoupení Páně - náhrobky

Potom jsme dorazili k oválnému presbytáři s několika vysokými okny, k němuž byla přistavěna přízemní sakristie s nízkou oplechovanou valbovou střechou, ukončená pod římsou kostela. Když jsme si závěr svatostánku prohlédli, vyšli jsme bránou v ohradní zdi ven a po silničce vedoucí okolo kostela jsme se vydali směrem dolů. Po chvilce jsme došli na hlavní silnici, na které jsme opodál parkovali a pochopili tak, že se ke kostelu dalo bez problémů dojet autem. To bychom se však neprošli kostelní zahradou a možná by jsme přišli o jeden ze zajímavých pohledů na svatostánek.

Brandýs nad Orlicí - kostel Nanebevstoupení Páně - pohled od cesty nad kostelem

Když jsme dorazili k autu, popojeli jsme o kousek dál na náměstí, na němž jsme vůz nechali stát až do našeho odjezdu. Z náměstí jsme pak vyrazili na zříceninu hradu, zámek, kapličku, za jednou zajímavostí či na další zříceninu hradu. O všech těchto místech se více dozvíte v mých dalších článcích.

Brandýs nad Orlicí - kostel Nanebevstoupení Páně - pohled od silnice

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Brandys_nad_Orlici_-_kostel_Nanebevstoupeni_Pane/

Historie :

Kostel Nanebevstoupení Páně byl v Brandýse nad Orlicí postaven na místě starší stavby, připomínané ve 14. století. V letech 1489 - 1620 byl spravován českými bratry a od roku 1677 se stal kostelem farním. Ve stejném roce byl kostel v lodi rozšířen, ale roku 1787 úplně zbořen. Současný kostel byl vystavěn v letech 1787 - 1788 stavitelem F. Jedličkou z Heřmanova Městce a vnitřní výzdoba skončena 1793.

Interiér :

Vnitřnímu vybavení kostela Nanebevstoupení Páně dominuje hlavní oltář z poloviny 18. století s volutovým nástavcem, zdobený zlacenými rokajovými aplikacemi, sochami sv. Petra a Pavla po stranách a Boha Otce a brandlovským obrazem s výjevem Nanebevstoupení. Dále je zde kazatelna z roku 1734, zdobená reliéfem s námětem kázání sv. Jana Křtitele na poušti a několika figurami andělů.

V lodi se nachází dva protějškové oltáře, sv. Jana Nepomuckého s obrazem Světce od J. J. Mayora z roku 1744 a Panny Marie se sochami sv. Anny a Jana Křtitele z 2. poloviny 18. století a obrazem Panny Marie Pasovské. V presbytáři je na boční straně oltář sv. Anny z poloviny 18. století, se sochami sv. Jáchyma a Zachariáše. Varhany z poloviny 18. století se třemi postavičkami andílků se samozřejmě nachází na kůru.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=10052

Brandýs nad Orlicí je držitelem turistické známky č.1140.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/brandys-nad-orlici-c1140

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 436082
Měsíc: 15629
Den: 425