Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kyjov - kostel církve československé husitské

Husův sbor, neboli kostel církve československé husitské na Seifertově náměstí v Kyjově byl postaven v roce 1928 dle autora projektu architekta Antonína Mendla. Bílou fasádu zlomyslně ozdobily malůvky pana deště Mrakomora, dodávající stavbě nádech tajemna a patiny. Na čelní straně jsme v dolní části uviděli zastřešené podloubí ze sedmi hranolovými podpěrami a nad ním pak byly čtyři velká okna, pouštějící světlo do interiéru chrámové lodi.

article preview

Město Kyjov byl cílem několika našich výletů, jelikož nabízí tolik zajímavých cílů a památek, že jsme všechny nestihli poznat za jedinou návštěvu. Když jsme do Kyjova zavítali potřetí, dá se říct, že jsme během této návštěvy spojili příjemné s užitečným. Měli jsme totiž zaplacený pobyt na dvě noci v hotelu Kyjovský pivovar a tak jsme mohli nejen ochutnat nové pivo, ale zároveň jsme měli dost času poznat zbývající památky města, které jsme neviděli během prvních dvou návštěv.

Kyjov - kostel církve československé husitské - celkový pohled

Jednou z těchto památek byl Husův sbor, neboli kostel církve československé husitské na Seifertově náměstí, na kterém jsme zaparkovali naše auto. I přes zataženou oblohu a drobný déšť jsme se hned šli na funkcionalistickou budovu svatostánku podívat. Bílou fasádu zlomyslně ozdobily malůvky pana deště Mrakomora, dodávající stavbě nádech tajemna a patiny. Na čelní straně jsme v dolní části uviděli zastřešené podloubí ze sedmi hranolovými podpěrami a nad ním pak byly čtyři velká okna, pouštějící světlo do interiéru chrámové lodi.

Kyjov - kostel církve československé husitské - čelní pohled

Nad okny jsme uviděli římsu a trojúhelníkový štít s reliéfem kalicha uprostřed. Část štítu pak přerušila vysoká hranolová věž, rozdělená na tři patra, které se směrem k vrcholu stále zužovala. Úplně nahoře jsme pak spatřili velký kalich s křížem. Potom jsme zkusili štěstí a přišli ke dvěma širokým dveřím v podloubí, ale vchody byly uzavřeny, takže jsme neviděli skromnou výzdobu husitského kostela. Na jednom ze sloupů jsme si prohlédli desku s reliéfem Mistra Jana Husa a pak jsme se šli podívat na boční stranu svatostánku.

Kyjov - kostel církve československé husitské - vchod a deska s Janem Husem

V přední části lodi jsme našli čtyři menší okna, vždy v páru nad sebou. Na dvou spodních jsme si prohlédli křížovou cestu, namalovanou na okenních tabulkách.  V druhé části chrámu jsme pak spatřili trojici velkých oken, prosvětlující prostor před oltářem. Zaujaly nás čtyři obloukové pilastry, posazené mezi okna. Pak jsme jen zahlédli polokruhový presbytář a na závěr jsme očima přejeli valbovou střechu.

Kyjov - kostel církve československé husitské - křížová cesta na okenních tabulkách

Více toho k vidění nebylo a dějiny svatostánku nám také moc informací neposkytly. Z historie kostela jsme se dozvěděli pouze to, že byl postaven v roce 1928 dle autora projektu architekta Antonína Mendla. Poté jsme se vrátili k autu a odjeli do okrajové části Kyjova a bývalé samostatné obce Nětčice. Důvodem byla kaple sv. Ignáce, o níž se dočtete v mém dalším článku.

Kyjov - kostel církve československé husitské - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Kyjov_-_kostel_cirkve_ceskoslovenske_husitske/

Historie :

Husův sbor, neboli kostel církve československé husitské na Seifertově náměstí v Kyjově byl postaven v roce 1928 dle autora projektu architekta Antonína Mendla.

Historie čerpána z webu

http://www.turistika.cz/mista/kyjov-kostel-husitskeho-sboru/

Město Kyjov je držitelem turistické známky č.781.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/kyjov-c781

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 422826
Měsíc: 14175
Den: 498