Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rokytnice v Orlických horách - kaple sv. Antonína Paduánského

Kaple sv. Antonína Paduánského pochází z první poloviny 19. století a vedle stojící lípa byla asi vysazena ve stejné době. U kaple se dále nachází socha sv. Antonína Paduánského z počátku 19. století, která byla původně umístěna u silnice z Nebeské Rybné do Říček, kde se v roce 1998 zřítila a rozbila. V letech 2001 - 2002 prošla generální rekonstrukcí a byla umístěna do Prostřední Rokytnice ke kapličce sv. Antonína, kde byla 12.6. 2002 slavnostně vysvěcena.

article preview

Do Rokytnice v Orlických horách jsme již podruhé zavítali během krásné letní dovolené, kdy jsme byli ubytováni přímo v městečku v krásném apartmánovém domě se zahradou. Velice se nám zde líbila kvalita a čistota domu, ochota paní majitelky, možnost opékání špekáčků na zahradě, domácí vejce a v neposlední řadě to, že jsme si sami ve sklípku čepovali trutnovské pivo Krakonoš a kofolu. Jeden ze dnů naší dovolené jsme věnovali prohlídce místních památek a během procházky městem jsme narazili také na pěknou kapličku sv. Antonína Paduánského.

Rokytnice v Orlických horách - kaple sv. Antonína Paduánského a socha sv. Antonína - celkový pohled

K sympatickému svatostánku jsme přijeli autem, které jsme zaparkovali v Severní ulici nedaleko kapličky a vzápětí jsme vyrazili na její obhlídku. Okamžitě jsme se stali objekty zvýšeného zájmu pracovníků technických služeb, kteří se zde zrovna jako na potvoru starali o údržbu okrasných záhonků a házeli na nás údivné pohledy V očích měli otázku, proč si proboha prohlížíme něco tak obyčejného, jako je kaplička u silnice, ale odpověď od nás nedostali. V těsné blízkosti malého svatostánku jsme narazili na sochu sv. Antonína Paduánského na pískovcovém podstavci a po jejím shlédnutí jsme se již věnovali samotné kapli.

Rokytnice v Orlických horách - kaple sv. Antonína Paduánského a pískovcová socha stejného světce

Před námi stála bílá stavba s oblou zadní částí a sedlovou střechou, jejíž okraje byly obity plechem. Pod jednoduchým štítem jsme našli dřevěné dveře s průhlednou horní polovinou, takže jsme mohli nahlédnout i dovnitř. Interiér kaple však zel prázdnotou jako měšec žebravého mnicha. Na dveřích jsme si všimli nápisu sv. Antonín a pak jsme se snažili dopátrat se alespoň několika informací o kapličce. Bohužel se nám nepodařilo o ní mnoho zjistit, ale napadla nás jedna věc. V těsné blízkosti kapličky totiž vyrostla mohutná lípa, jejíž stáří by se dalo odhadnout na 150 - 200 let.

Rokytnice v Orlických horách - kaple sv. Antonína Paduánského a kmen lípy

A jak známo, takové stromy se často vysazovaly zároveň s výstavbou nového svatostánku, takže tato kaplička mohla být stejně stará jako náš národní strom, což by znamenalo, že zde byla postavena na začátku 19. století. Kdo ví, každopádně lípa a kaple před námi stály vedle sebe jako nerozlučná dvojice a doufali jsme, že ještě dlouho stát budou. Nicméně jsme se alespoň něco dozvěděli o již zmíněné soše světce, pocházející z počátku 19. století, která původně stávala u silnice z Nebeské Rybné do Říček.

Rokytnice v Orlických horách - kaple sv. Antonína Paduánského - zadní pohled a socha

V roce 1998 se prý zřítila a následkem pádu rozbila. Naštěstí netrvalo dlouho a již o čtyři roky později byla dokončena její rekonstrukce, po které byla umístěna vedle kapličky sv. Antonína Paduánského a slavnostně vysvěcena. Více jsme se již nedočetli a tak jsme se vrátili k autu, kterým jsme odjeli ke kapli sv. Anny, o které se dočtete v dalším článku z Rokytnice v Orlických horách.

Rokytnice v Orlických horách - kaple sv. Antonína Paduánského a socha sv. Antonína Paduánského

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Rokytnice_v_Orlickych_horach_-_kaple_sv._Antonina_Paduanskeho/

Historie :

Kaple sv. Antonína Paduánského pochází z první poloviny 19. století a vedle stojící lípa byla asi vysazena ve stejné době. U kaple se dále nachází socha sv. Antonína Paduánského z počátku 19. století, která byla původně umístěna u silnice z Nebeské Rybné do Říček, kde se v roce 1998 zřítila a rozbila. V letech 2001 - 2002 prošla generální rekonstrukcí a byla umístěna do Prostřední Rokytnice ke kapličce sv. Antonína, kde byla 12.6. 2002 slavnostně vysvěcena.

Historie čerpána z webu

https://www.hkregion.cz/dr-cs/102495-kaple-sv-antonina.html

Rokytnice v Orlických horách je držitelem turistické známky č.25.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rokytnice-v-orlickych-horach-c25

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 422657
Měsíc: 14147
Den: 548