Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavkov u Brna - kaple sv. Urbana

Kaple sv. Urbana nad městem Slavkov byla postavena v roce 1712 podle projektů Domenica Martinelliho a v roce 1784 byla za josefínských reforem uzavřena. Během napoleonských válek v průběhu bitvy u Slavkova francouzští vojáci kapli využili jako strážnici pro pozorování postupu spojenecké rusko-rakouské armády táhnoucí od Olomouce k Brnu. Odtud byla 28. 11. 1805 vypálena varovná dělová rána zvěstující slavkovské posádce nepřátelský postup k Brnu a na Bučovice. Za pobytu Francouzů byl objekt poškozen, možná protože objekt sloužil jako skladiště a stáje.

article preview

Slavkov u Brna byl cílem našich dvou výletů, které se odehrály několik let po sobě. Zatímco poprvé jsme si stihli prohlédnout pouze zámek, rozhlednu na golfovém hřišti a kostel Vzkříšení Páně, při druhé návštěvě jsme shlédli zbytek památek a zajímavostí. Nevynechali jsme ani židovský hřbitov za městem, u jehož brány jsme zaparkovali auto a když jsme si hřbitov prohlédli,  tak jsme zamířili za další památkou Slavkova.

Slavkov u Brna - židovský hřbitov - brána

Auto jsme nechali stát u hřbitovní brány a pěšky jsme se vydali do serpentin za kaplí sv. Urbana. Čekalo nás dlouhé a prudké stoupání do kopce, jehož svahy až do 80. let 19. století pokrývaly vinohrady. Nejprve jsme kráčeli po asfaltovém hadovi a pak jsme odbočili na polní cestu. Ta nás zavedla mezi zahrádky s malými domečky i bez, které zabraly místo na slunci vinné révě. Přišli jsme na místo, kde cesta vedla doleva nebo doprava, nikoli rovně, jak velela logika.

Slavkov u Brna - kaple sv. Urbana - výhled od kaple na město Slavkov

Rozdělili jsme se tedy a každý šel jinou cestou, abychom zjistili, která bude ta správná. Jak jsme později zjistili, obě trasy by nás dovedly na hlavní polní cestu, vedoucí nad zahrádkami ke křížové cestě. Jelikož jsme se zde spolu nesetkali, jeden z nás se vrátil dolů ke hřbitovu pro auto, kterým po oné polní cestě dojel ke křížové cestě a konečně zahlédl ostatní na cestě ke kapli.

Slavkov u Brna - kaple sv. Urbana a křížová cesta

Setkali jsme se spolu až nahoře u kaple sv. Urbana, kterou jsme si celou obešli dokola a prohlédli si ji. Před námi stála církevní stavba ve tvaru rovnoramenného kříže, jejíž střed byl zaklenut kopulí. Naši obhlídku jsme netradičně začali u zadní strany, na které jsme nenašli žádné okno. Nad kněžištěm jsme pak spatřili čtyřbokou věž s okny s horním obloukem, zakončenou dvojramenným křížem a pak jsme zamířili k boční straně kaple.

Slavkov u Brna - kaple sv. Urbana - zadní pohled

Na obou bočních stranách jsme našli dvě vysoká půlkruhová okna s horním obloukem, zakrytými mříží a pak jsme přišli k čelní straně kaple. Přes malá zamřížovaná okénka v hlavních dveřích jsme nahlédli do interiéru, kde jsme uviděli oltář s obrazem sv. Urbana, patrona vinařů, sadařů a zahradníků, ale jinak byl vnitřní prostor kaple celkem prázdný. 

Slavkov u Brna - kaple sv. Urbana - interiér - oltář s obrazem sv. Urbana

Nad vchodem jsme spatřili trojúhelníkový štít bez výzdoby a nad ním se nacházela socha svaté Anny, balancující na okraji střechy i s dítětem. Když jsme si kapli prohlédli, pokochali jsme se krásným výhledem na Slavkov a okolí, který jsme měli před sebou jako na dlani, i když ještě ráno pršelo. Potom jsme se seznámili s historií kaple, jenž byla postavena v roce 1712 podle projektů Domenica Martinelliho a v roce 1784 byla za josefínských reforem uzavřena.

Slavkov u Brna - kaple sv. Urbana - boční pohled

Když jsme si historii dočetli, ještě chvíli jsme se dívali na město a pak jsme se blátivou křížovou cestou vydali k autu. Když jsme k němu dorazili, očistili jsme nánosy bahna z obuvi a vzápětí jsme odjeli do nedalekého Rousínova na pozdní oběd, po němž jsme se vrátili domů do Olomouce.

Slavkov u Brna - kaple sv. Urbana - celkový pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Slavkov_u_Brna_-_kaple_sv._Urbana

Historie :

Kaple sv. Urbana nad městem Slavkov byla postavena v roce 1712 podle projektů Domenica Martinelliho a v roce 1784 byla za josefínských reforem uzavřena. Během napoleonských válek v průběhu bitvy u Slavkova francouzští vojáci kapli využili jako strážnici pro pozorování postupu spojenecké rusko-rakouské armády táhnoucí od Olomouce k Brnu. Odtud byla 28. 11. 1805 vypálena varovná dělová rána zvěstující slavkovské posádce nepřátelský postup k Brnu a na Bučovice. Za pobytu Francouzů byl objekt poškozen, možná protože objekt sloužil jako skladiště a stáje.

V roce 1816 byla kaple zbořena a nová byla na starých základech z dotací občanů postavena v letech 1858 až 1861. Tehdy se v interiéru nacházely dvě cínové konvičky na mešní víno s táckem, cínová nádobka na svěcenou vodu, před oltářem stála dřevěná pozlacená lampa, na oltáři bylo šest dřevěných pozlacených svícnů, stejný počet jich byl pak na zdi, nad oltářem byl zavěšen obraz sv. Urbana, na zdi visel obraz Ukřižovaného Krista a Blahoslavené Matky Boží a ve věži byl zavěšen zvon o váze sedmdesát liber.

Roku 1870 začalo plechovou střechou zatékat dovnitř, ale oprava se uskutečnila až o čtyřicet let později a o rok později byla kaple nově omítnuta. V roce 1935 nechal Okrašlovací spolek zahrádkářů a přátel přírody ve Slavkově osázet prostor kolem kaple břízami, lipami, borovicemi a třešněmi. Úžasný výhled od kaple byl i za 2. světové války, což zjistila německá armáda a zřídila zde svoji pozorovatelnu, takže ke konci války byla poničena dělostřeleckými granáty.

Na přelomu let 1954 a 1955 byla kaple zrekonstruována a znovu vysvěcena. V osmdesátých letech 20. století se na budově začaly objevovat trhliny, proto bylo v roce 1989 provedeno statické zajištění budovy podbetonováním a horizontálním ztužením. O dva roky později byly ze střechy sňaty sochy světců a uloženy dovnitř. Po roce 1992 byly vykáceny stromy v okolí kaple, tak jak tomu bylo kdysi.

Historie čerpána z těchto webových stránek

http://www.slavkov.cz/

http://www.farnostslavkov.cz/

Město Slavkov u Brna je držitelem turistické známky č.2094.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mesto-slavkov-u-brna-c2094

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 433397
Měsíc: 15484
Den: 633