Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kyjov - kaple sv. Ignáce v Nětčicích

Kaple sv. Ignáce v Kyjově byla postavena až v letech 1997 - 1998. Tehdy nahradila kapli sv. Cyrila a Metoděje, která byla dávno předtím zbourána při stavbě silnice v Nětčicích. Nový svatostánek pak byl zasvěcen sv. Ignáci, patrona jezuitů, vojáků, dětí a těhotných žen.

article preview

Město Kyjov bylo cílem několika našich výletů, jelikož nabízí tolik zajímavých cílů a památek, že jsme vše nestihli poznat za jedinou návštěvu. Když jsme do Kyjova zavítali potřetí, dá se říct, že jsme během této návštěvy spojili příjemné s užitečným. Měli jsme totiž zaplacený pobyt na dvě noci v hotelu Kyjovský pivovar a tak jsme mohli nejen ochutnat nové pivo, ale zároveň jsme měli dost času poznat zbývající památky města, které jsme neviděli během prvních dvou návštěv.

Kyjov - kaple sv. Ignáce v Nětčicích - celkový pohled

Jednou z těchto památek byla kaple sv. Ignáce v okrajové části Kyjova a bývalé samostatné obci Nětčice. Auto jsme zaparkovali v uličce nad kaplí u hostince U Jančů a přes vytrvalý drobný déšť jsme vyrazili na její obhlídku. Kráčeli jsme po chodníku kolem silnice a vzápětí jsme došli ke kapličce, na jejíž boční straně jsme uviděli poloobloukové okénko. Na střeše nás pak ohromil velký sanktusník, v němž byl zavěšen zvon ulitý roku 1592 olomouckým zvonařem Georgem Hechpergerem.

Kyjov - kaple sv. Ignáce v Nětčicích - celkový pohled

Následně jsme přistoupili ke dveřím, které byly tradičně zamčené, což nás ani nepřekvapilo. Nad vchodem jsme spatřili římsu, oddělující spodní část od trojúhelníkové štítu, na jehož obou stranách jsme uviděli dva dvojramenné kříže. I na druhé straně kaple jsme našli malé okénko a nakonec jsme si prohlédli polokruhový závěr svatostánku. Z historie jsme toho moc nezjistili, ale i to málo bylo docela zajímavé.

Kyjov - kaple sv. Ignáce v Nětčicích - čelní pohled

Hodně jsme byli totiž překvapení tím, když jsme se dozvěděli, že kaple byla postavena až v letech 1997 - 1998. Tehdy nahradila kapli sv. Cyrila a Metoděje, která byla dávno předtím zbourána při stavbě silnice v Nětčicích. Nový svatostánek pak byl zasvěcen sv. Ignáci, patrona jezuitů, vojáků, dětí a těhotných žen. Potom jsme se již vrátili k autu, kterým jsme odjeli k evangelické modlitebně na Nádražní ulici. O tomto kostelíku se dočtete v mém dalším článku.

Kyjov - kaple sv. Ignáce v Nětčicích - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Kyjov_-_kaple_sv._Ignace_v_Netcicich/

Historie :

Kaple sv. Ignáce v Kyjově byla postavena až v letech 1997 - 1998. Tehdy nahradila kapli sv. Cyrila a Metoděje, která byla dávno předtím zbourána při stavbě silnice v Nětčicích. Nový svatostánek pak byl zasvěcen sv. Ignáci, patrona jezuitů, vojáků, dětí a těhotných žen.

Historie čerpána z webu

https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bt%C4%8Dice_(Kyjov)

Město Kyjov je držitelem turistické známky č.781.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/kyjov-c781

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Radek Linner - Toto je kaple Nejsvětější Trojice

Tato kaple je replikou starší stavby, která musela ustoupit nové silnici. Stará kaple byla příliš blízko u krajnice a byla zbourána jen krátce před stavbou nové. V 90. letech jsem starou ještě fotografoval. Jinak pochybuji, že je kaple zasvěcena svatému Ignáci. Jezuiti s Kyjovem nemají nic společného. Podle bakalářské práce Terezy Maškové byla kaple postavena v roce 1820 a byla zasvěcena (a nová znovuvysvěcena) Nejsvětější Trojici. (https://is.muni.cz/th/u3grw/140419_bakalarka_1_.pdf) Odkud prosím máte název svatého Ignáce? Zajímalo by mě, kde se tato informace objevila. Já ji nenašel. S pozdravem Radek Linner

Autor příspěvku - Re: Toto je kaple Nejsvětější Trojice

Dobrý den, děkuji za přínosný komentář k tomuto příspěvku. Co se týče zasvěcení, přesně si nepamatuji už zdroj, snad jsem informaci čerpal z mapy.cz , kde je toto uvedeno. Nicméně ani zasvěcení Nejsvětější Trojici jsem nikde nenašel....

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 423130
Měsíc: 14321
Den: 546