Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jilešovice - kaple sv. Jana Nepomuckého

Kaple svatého Jana Nepomuckého v Jilešovicích byla na návsi postavena roku 1864. Prohlédli jsme si ji během třídenní dovolené na Hlučínsku. Autem jsme přijeli až ke kapli, zaparkovali na kraji silnice a šli si ji prohlédnout. Začali jsme na čelní straně kaple, kde se vypínala úzká bílá věž, zakončená jehlancovou střechou, jenž byla pokrytá měděným plechem a zakončená křížem. Ve zvonicovém patře jsme na každé straně našli jedno okno a nad vchodem jsme uviděli další, tentokrát menší kulaté okénko. Na každé straně lodi jsme spatřili dvojici půlkruhových oken, pouštějící světlo dovnitř svatostánku, jenž byl vzadu zakončen trojbokým presbytářem. 

article preview

Během třídenní dovolené, kterou jsme strávili na Hlučínsku, jsme byli ubytováni v obci Jilešovice. Azyl nám tehdy poskytl penzion Kamenec, kde jsme byli velice spokojeni jak s ubytováním, tak s jídlem a ochotným personálem. Samozřejmě jsme se věnovali také poznávání památek v okolí a nevynechali jsme ani kapli svatého Jana Nepomuckého, postavenou roku 1864 v Jilešovicích na návsi.

Jilešovice - kaple sv. Jana Nepomuckého - čelní pohled

Autem jsme přijeli až ke kapli, zaparkovali na kraji silnice a šli si ji prohlédnout. Začali jsme na čelní straně kaple, kde se vypínala úzká bílá věž, zakončená jehlancovou střechou, jenž byla pokrytá měděným plechem a zakončená křížem. Ve zvonicovém patře jsme na každé straně našli jedno okno a nad vchodem jsme uviděli další, tentokrát menší kulaté okénko. Na každé straně lodi jsme spatřili dvojici půlkruhových oken, pouštějící světlo dovnitř svatostánku, jenž byl vzadu zakončen trojbokým presbytářem. 

Jilešovice - kaple sv. Jana Nepomuckého - boční pohled

Vzápětí jsme zamířili ke dveřím do kaple, u kterých jsme si prohlédli mramorový kříž s Kristem z roku 1875 a protože vchod byl otevřený, neváhali jsme a vstoupili jsme dovnitř. Po stranách lodi jsme uviděli řadu lavic pro věřící a vepředu našim očím neunikla dřevěná kazatelna. Na místě hlavního oltáře jsme našli jednoduchou dřevěnou desku přibitou na stěnu, na které visel kříž s Kristem. Nad oltářem se nacházel svatý obraz, který obklopovalo dvanáct obrázků s motivem křížové cesty. Vlevo od oltáře jsme uviděli sochu Panny Marie a na druhé straně pak sochu sv. Jana Nepomuckého s děťátkem v ruce.

Jilešovice - kaple sv. Jana Nepomuckého - interiér

Když jsme si prohlédli interiér kaple, vyšli jsme ven a vrátili se k autu, kterým jsme odjeli za dalšími památkami. Naším následujícím cílem byl nedaleký Kolečkův mlýn u řeky Opavy. Více se o něm dozvíte v mém dalším článku.

Jilešovice - kaple sv. Jana Nepomuckého - celkový pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Jilesovice_-_kaple_sv._Jana_Nepomuckeho/

Historie :

Kaple svatého Jana Nepomuckého v Jilešovicích byla na návsi postavena roku 1864.

Historie čerpána z webu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jile%C5%A1ovice

Kaple sv. Jana Nepomuckého Jilešovice nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 11
Celkem: 434509
Měsíc: 15493
Den: 812