Jdi na obsah Jdi na menu
 


Děhylov - kaple Navštívení Panny Marie

Kaple Navštívení Panny Marie v Děhylově byla postavena v roce 1726 uprostřed obce na zahradě zdejšího sedláka Mathiase Chyly z dobrého materiálu v podobě presbytáře kostela. Vysvěcena byla dne 9. září 1728 a téhož roku byl rovněž zavěšen a posvěcen zvon. V polovině 19. století byla kaple přestavěna do empírového slohu. V roce 1935 proběhly drobné opravy svatostánku. V kapli, která je zapsána v seznamu památek, se koná slavnostní mše v den Navštívení Panny Marie, tedy 2. července. Kaple je dnes součástí farnosti Ostrava-Plesná v rámci děkanátu Ostrava.

article preview

V rámci třídenní dovolené na Hlučínsku, během které jsme byli ubytováni v penzionu v Jilešovicích, jsme navštívili mnoho zajímavých míst a poznali velký počet památek. Během našeho putování jsme se zastavili také v obci Děhylov u Hlučína, kde jsme si prohlédli pěknou kapli Navštívení Panny Marie postavenou v roce 1726 uprostřed vesnice na zahradě zdejšího sedláka Mathiase Chyly.

Děhylov - Kaple Navštívení Panny Marie - čelní pohled

Naše stříbrné auto jsme zaparkovali přímo před kaplí a vzápětí jsme vyrazili na její obhlídku. Před námi se nacházela církevní stavba zapsaná do seznamu kulturních památek, která nám svým vzezřením připomínala presbytář, tedy závěr kostela. Před vchodem do kostela jsme narazili na mramorový kříž s Kristem a reliéfem Panny Marie, který připomínal svatou misii v roce 1875.

Děhylov - Kaple Navštívení Panny Marie - kříž s Kristem

Pak jsme již přišli ke vchodu s mříží, která však byla pevně zamčená a tak jsme se dovnitř nepodívali. Pokračovali jsme tedy v obhlídce průčelí kaple, které bylo členěno čtyřmi ozdobnými toskánskými pilastry, mezi nimiž byly uprostřed dveře a nad nimi půlkruhové okno. Nad korunní římsou se nacházel trojúhelníkový štít, v němž jsme si zkontrolovali přesný čas na ciferníkových hodinách, jenž byly umístěné do mělké niky.

Děhylov - Kaple Navštívení Panny Marie - hodiny a věžička

Na hřebenu střechy jsme spatřili sanktusník neboli věžičku se zavěšeným zvonem, jenž byl ozdoben reliéfem sv. Jiří, tradičně zabíjející draka. Na dolním okraji zvonu se nacházel latinský nápis s "PER LEOPOLD FRANC: STANKE OLOMVTII ANNO 1827" a reliéf ukazující ruky, tedy datum odlití zvonu v Olomouci 1827 tamním zvonařem Leopoldem Františkem Staňkem, který původně pocházel ze známé opavské rodiny. Po obhlídce průčelí svatostánku jsme se šli podívat na boční stranu, kde jsme našli dvě půlkruhová okna, oddělených ozdobnými lisénovými rámci a také obdélníkovou sakristii, prosvětlenou oknem stejného tvaru.

Děhylov - Kaple Navštívení Panny Marie - hodiny a věžička

Následně jsme zamířili k polygonálnímu presbytáři bez oken a vzápětí jsme přešli k druhé boční straně církevní stavby s trojicí půlkruhových oken a lisénovými rámci. Poté jsme opět stanuli před vchodem do kaple a jelikož tím naše prohlídka kaple v Děhylově skončila, s klidným srdcem jsme odlovili nedalekou kešku. Po úspěšném nálezu jsme zamířili k našemu autu, kterým jsme odjeli do nedalekých Jelišovic, kde jsme se ubytovali v penzionu Kamenec.

Děhylov - Kaple Navštívení Panny Marie - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Dehylov_-_kaple_Navstiveni_Panny_Marie/

Historie :

Kaple Navštívení Panny Marie v Děhylově byla postavena v roce 1726 uprostřed obce na zahradě zdejšího sedláka Mathiase Chyly z dobrého materiálu v podobě presbytáře kostela. Vysvěcena byla dne 9. září 1728 a téhož roku byl rovněž zavěšen a posvěcen zvon. V polovině 19. století byla kaple přestavěna do empírového slohu. V roce 1935 proběhly drobné opravy svatostánku.

Zakladatel kaple, místní sedlák a dlouholetý dědičný rychtář Matěj Chyla, byl pohřben dne 13. listopadu 1751 ve farním kostele sv. Jana Křtitele v Hlučíně, kam byli pohřbíváni zemřelí z Děhylova do roku 1787, kdy byl znovu vystavěn farní kostel v Plesné. Dne 30. prosince 1751 byla pohřbena taktéž v Hlučíně jeho manželka Barbara ve věku 70 let. Matěj Chyla měl cca 80 let a jejich manželství trvalo přes 50 let.

V kapli, která je zapsána v seznamu památek, se koná slavnostní mše v den Navštívení Panny Marie, tedy 2. července. Kaple je dnes součástí farnosti Ostrava-Plesná v rámci děkanátu Ostrava.

Interiér :

Vnitřní prostor má délku necelých 7 metrů a šířku 5,2 metru. Přední štít kaple proti východu ční nad střechu s nápisem "Mathiae Chila". Nad hlavními dveřmi je na stěně vyobrazení Navštívení Panny Marie. Za oltářem se nachází letopočet opravy kaple 1935. Vnitřek zaklenutý třemi pruskými klenbami na pasech, hudební kůr s plochým podhledem, sakristie klenuta jedním polem placky.

Historie čerpána z webu

http://www.farnost-plesna.cz/

Obec Děhylov nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 13
Celkem: 434320
Měsíc: 15512
Den: 794