Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bílovice nad Svitavou - kaple sv. Jana Nepomuckého

Kaple sv. Jana Nepomuckého v Bílovicích nad Svitavou byla postavena na nábřeží řeky Svitavy na vyvýšené kamenné podezdívce, možná kvůli záplavám, ale přesné datum výstavby není známo. 

article preview

Bílovice nad Svitavou jsme navštívili již několikrát a během druhého výletu do této malebné obce jsme si prohlédli i malou kapličku sv. Jana Nepomuckého. Auto jsme zaparkovali u výletní restaurace Sokolovna, odkud jsme se vydali podél řeky po Fügnerově nábřeží až k nedaleké kapličce na nároží s Havlíčkovou ulicí.

Bílovice nad Svitavou - kaple sv. Jana Nepomuckého

Když jsme se k ní blížili, všimli jsme si, že byla postavena na vyvýšené kamenné podezdívce, možná kvůli záplavám. Na boční straně kaple jsme nenašli žádné okénko a když jsme přišli k jejímu průčelí, překvapivě jsme namísto dveří spatřili velké polokruhové okno. Nad ním byla malá římsa a na štítu jsme uviděli nápis Svatý Jene, oroduj za nás. Ještě výše v jakési střešní nástavbě pak ve výklenku stála soška Panny Marie.

Bílovice nad Svitavou - kaple sv. Jana Nepomuckého

Dveře jsme našli až na druhé boční straně, ke kterým vedlo osm schodů. Vnitřek svatostánku jsme neviděli, dveře byly totiž zavřené, ale ani nás to nijak po našich zkušenostech s jinými kapličkami nepřekvapilo. Vyrazili jsme tedy za další zajímavostí Bílovic, kterou byl Koudelkův mlýn, ale o něm se více dozvíte v mém dalším příspěvku.

Bílovice nad Svitavou - kaple sv. Jana Nepomuckého

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Bilovice_nad_Svitavou_-_kaple_sv._Jana_Nepomuckeho/

Historie :

Kaple sv. Jana Nepomuckého v Bílovicích nad Svitavou byla postavena na nábřeží řeky Svitavy, ale přesné datum výstavby není známo.

Historie čerpána z webu

http://www.bilovice-nad-svitavou.cz

Bílovice nad Svitavou jsou držitelem turistické známky č.1420.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/bilovice-nad-svitavou-c1420

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 422660
Měsíc: 14149
Den: 548