Jdi na obsah Jdi na menu
 


Freudenstein - zřícenina hradu

Hrad Freudenstein býval z těch v okolí Vrbna pod Pradědem patrně nejstarší, jelikož existoval již ve 2. polovině 13. století. Na mapách z roku 1570 nesl tento hrad jméno Freudenstein, ale říkalo se mu také lidově Starý Fürstenwald, Pustý hrádek či Karlovický hrádek. Hrad vybudoval pravděpodobně kolem poloviny 13. století moravský markrabě a pozdější český král Přemysl Otakar II. kvůli ochraně cesty pod hradem. Měl oválný tvar a byl ze tří čtvrtin chráněn příkopem a mohutným valem až čtyři metry širokým. 

article preview

Zříceninu hradu Freudenstein nedaleko Karlovic u Vrbna pod Pradědem jsme si prohlédli v rámci jedné z mnoha dovolených v Jeseníkách. S jeho návštěvou nastaly ale komplikace už na začátku naší výpravy, protože když jsme přijeli na rozcestí pod hradem, začalo hustě pršet. Chvíli jsme přemýšleli jak nepříjemnou situaci vyřešit a po chvíli váhání jsme se rozhodli odjet do penzionu Schaumanův dvůr v Karlovicích, kde jsme si koupili turistickou známku.

Hrad Freudenstein u Karlovic - na sucho zděné objekty z 20. století

Pak jsme si zajeli na oběd do Vrbna pod Pradědem a po jídle jsme se vrátili zpět do Karlovic, abychom si prohlédli muzeum Kosárna. Když naše exkurze v muzeu skončila, konečně přestalo pršet a tak jsme se mohli vydat na Freudenstein. Auto jsme nechali na lesní cestě v jedné ze zatáček silnice Vrbno pod Pradědem – Andělská Hora a vydali se po žluté značce ke hradu. Kráčeli jsme podél Uhlířského potoka a po 200 metrech jsme přišli k rozcestníku, u něhož snad býval vstup na dřevěný most, jenž kdysi překlenoval příkop a který tvořil jediný přístup dovnitř hradu. 

Hrad Freudenstein u Karlovic - rozcestník pod hradem

Poté jsme vyšplhali přes hradní příkop na úzký konec skalnatého hřebene, na němž byl hrad v 2. polovině 13. století vystavěn. Do vlastního jádra hradu jsme vstoupili brankou na dvůr, kde ve středověku stál nevelký patrový palác. Nic z toho jsme zde však už nenašli, protože most, branku i palác už odvál čas do ztracena. 

Hrad Freudenstein u Karlovic - hradní příkop

Nicméně jsme přece jen narazili na několik zdí, které vypadaly jako zbytky hradu a tak nás docela překvapilo, když jsme se dozvěděli, že nemají s původní stavbou nic společného. Staré hradební zdi byly totiž nějakými nadšenci rozebrány a postaveny z nich zcela nové zídky, které však nerespektovaly původní dispozice hradu. Navíc nám vůbec nepřipomínaly starý palác, který měl zdi tlusté dva metry a velikost 15 × 12 metrů.

Hrad Freudenstein u Karlovic - na sucho zděné objekty z 20. století

Pomalu jsme se mezi zídkami procházeli a poté jsme zamířili na okraj hradního jádra, kde jsme našli původní krátké úseky kamenných hradeb. Na konci skalnatého hřebenu nás zaujaly dva obrovské kameny, pod nimiž někde dole protékal Uhlířský potok. Na hradě jsme celkem strávili pouhých patnáct minut  a když jsme si prolezli co se dalo, vydali jsme se dolů k rozcestníku.

Hrad Freudenstein u Karlovic - skály na hradě

V hradním příkopu jsme narazili na prohlubeň po cisterně či studni a na další novodobou zídku. Následně jsme sešli dolů k informační tabuli, seznámili se s historií šlechtického sídla a také si prohlédli nákres, jak hrad v dobách své slávy vypadal. Když jsme si vše přečetli a prohlédli, vrátili jsme se k autu a jeli do Vrbna pod Pradědem za památkami města. O nich však pojednávají jiné moje články, tak si je ve volném čase přečtěte.

Hrad Freudenstein u Karlovic - nákres hradu a jeho historie na tabuli

Kompletní fotogalerii najdete zde 

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Freudenstein_-_zricenina_hradu_u_Karlovic/

Historie :

Hrad Freudenstein býval z těch v okolí Vrbna pod Pradědem patrně nejstarší, jelikož existoval již ve 2. polovině 13. století. Na mapách z roku 1570 nesl tento hrad jméno Freudenstein, ale říkalo se mu také lidově Starý Fürstenwald, Pustý hrádek či Karlovický hrádek.

Hrad vybudoval pravděpodobně kolem poloviny 13. století moravský markrabě a pozdější český král Přemysl Otakar II. kvůli ochraně cesty pod hradem. Měl oválný tvar a byl ze tří čtvrtin chráněn příkopem a mohutným valem až čtyři metry širokým. Vlastní hrad obíhala mohutná obvodová hradba až 2,5 metru silná. Ve východní části hradu byl hradní příkop přerušen vystupující uměle upravenou plošinou. Až sem bylo patrně možno po širokém valu dojet s povozy a zajímavé také bylo, že zde byl dřevěný most, který tvořil jediný přístup dovnitř hradu. Hlavní stavbu hradu asi tvořila budova paláce na skalnaté plošině, která vyplňovala takřka celou plochu hradu.

Při archeologickém průzkumu byly na Freudenštejně nalezeny především střepy keramiky a několik kovových artefaktů. Nalezená keramika pocházela z konce 13. a z první poloviny 14. století. V listině o rozdělení opavského knížectví z roku 1377 není jméno hradu uvedeno, takže je pravděpodobné, že byl již tehdy pustý. Na mapě bruntálského panství z roku 1579 byl již pouhou zříceninou. Jeho existence postupně upadala v zapomnění a teprve v 19. století byl odkryt při výstavbě nové silnice z Andělské Hory do Vrbna, na niž bylo také použito kamene z hradní zříceniny.

Historie čerpána z webu

http://www.jeseniky.net/zricenina-hradu-freudenstejn

Hrad Freudenstein je držitelem turistické známky č.1752.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/zricenina-hradu-freudenstein-c1752

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 423109
Měsíc: 14316
Den: 563