Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brandýs nad Orlicí - zřícenina hradu Brandýs

Hrad v Brandýse nad Orlicí založil Jindřich z Prostiboře okolo roku 1289. Pánům z Brandýsa, náležel hrad ještě v roce 1323, pak však o něm zprávy mizí. Další zmínka o hradu je z roku 1360, kdy patřil pánům z Boskovic. Ti vlastnili panství s hradem do husitských válek, ale v letech 1429 - 1431 se již jako jeho vlastník uvádí Smil Holický ze Šternberka. V polovině 15. století už hrad náležel Kostkům z Postupic, kteří vylepšili jeho opevnění, ale roku 1506 jej prodali i s panstvím Vilémovi z Pernštejna. Tento pán neměl o brandýský hrad zájem, možná jej dokonce nechal pobořit, takže když jej roku 1544 kupovali Kostkové zpět, byl označen jako pustý. 

article preview

Brandýs nad Orlicí jsme navštívili v rámci jednodenního zimního výletu, během kterého jsme poznali spoustu památek a zajímavostí v tomto malém městečku. Nejvíce jsme se ovšem těšili na zříceninu hradu nad městem s názvem Brandýs. Auto jsme zaparkovali na Komenského náměstí a vydali se úzkou stezkou mezi domy do prudkého kopce na půl kilometru vzdálený hrad.

Brandýs nad Orlicí - zřícenina hradu 02 - rozcestník

Ze začátku jsme kráčeli mezi zahradami a na některých plotech jsme spatřili tabulky, upozorňující na působení českých bratří v Brandýse. Když jsme minuli poslední domy a překonali nejprudší stoupání, ocitli jsme se těsně pod hradem. Díky odstranění náletových dřevin a tomu, že v zimě nebyl hrad zahalen listím stromů a keřů, jsme krásně viděli celou obvodovou zeď hradu.

Brandýs nad Orlicí - zřícenina hradu 01 - celkový pohled na zdi

Pokračovali jsme v chůzi do kopce a o několik metrů dál jsme odlovili první kešku. Po úspěšném nálezu jsme došli až do východní části hradního areálu, kde se nacházelo první předhradí s již nedochovanou obdélnou budovou o rozměrech 8x16 metrů s přistavěným přístřeškem. Předhradí chránil asi deset metrů široký příkop vytesaný ve skále, do něhož jsme záhy vstoupili.

Brandýs nad Orlicí - zřícenina hradu 04 - mostek přes hradní příkop

Prošli jsme pod dřevěnou lávkou, která tento příkop překlenovala a po níž jsme se později dostali do další části hradu. Nejdříve jsme ale zamířili pryč od středověkého sídla na vrchol kopce, kam jsme se vydali pro druhou kešku. Chvíli jsme ji hledali, ale nakonec ani tato ukrytá schránka neodolala a vydala nám svoje tajemství. Vzápětí jsme se vrátili do prvního předhradí a po již zmíněné lávce jsme přešli do toho druhého, kde bývala tři metry silná štítová zeď spolu s parkánovou zdí a také podobná budova jako v prvním předhradí.

Brandýs nad Orlicí - zřícenina hradu 05 - mostek přes hradní příkop

My jsme zde našli ale pouze zbytky po čtyř pilířích a tak jsme se zde déle nezdržovali a vkročili jsme na lávku přes další příkop. U vstupu do jádra jsme minuli suťový kužel, zřejmě pozůstatek válcové věže a za ním jsme vešli bývalou bránou do prostor vlastního hradu podkovovitého půdorysu, který chránila 2,5 metru silná obvodová zeď. U hradeb na jihu, západě a severu stávaly budovy, ze kterých jsme už bohužel mnoho neviděli.

Brandýs nad Orlicí - zřícenina hradu 07 - opravený pozůstatek zdi

Nicméně díky zachovaným okénkům v obvodové hradbě jsme zjistili, že některé z nich byly podsklepené a tak mohly sloužit jako zásobárny pro hradní paláce. Prošli jsme si celé jádro hradu, které obíhal parkán, na který bylo možné postavit prak či později děla. Z přední strany hradní zříceniny jsme se pokochali krásným výhledem na téměř celé město. Pod sebou jsme měli domy, kostel Nanebevstoupení Páně, kde jsme pár minut předtím byli nebo o kousek dál budovu rehabilitačního ústavu, na který jsme se byli také podívat.

Brandýs nad Orlicí - zřícenina hradu 13 - okraj hradu a pohled na město dole

Když jsme se pokochali výhledem, seznámili jsme se z historií hradu, který založil Jindřich z Prostiboře okolo roku 1289 a když jsme dočetli poslední řádky, přešli jsme obě lávky přes příkopy a kamzičí stezkou jsme sestoupili zpět dolů. Další naše kroky vedly k Novému zámku, o němž se více dozvíte v mém dalším článku.

Brandýs nad Orlicí - kostel Nanebevstoupení Páně 11 - pohled ze zříceniny hradu

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Brandys_nad_Orlici_-_zricenina_hradu_Brandys/

Historie :

Hrad v Brandýse nad Orlicí založil Jindřich z Prostiboře okolo roku 1289. Pánům z Brandýsa, náležel hrad ještě v roce 1323, pak však o něm zprávy mizí. Další zmínka o hradu je z roku 1360, kdy patřil pánům z Boskovic. Ti vlastnili panství s hradem do husitských válek, ale v letech 1429 - 1431 se již jako jeho vlastník uvádí Smil Holický ze Šternberka.

V polovině 15. století už hrad náležel Kostkům z Postupic, kteří vylepšili jeho opevnění, ale roku 1506 jej prodali i s panstvím Vilémovi z Pernštejna. Tento pán neměl o brandýský hrad zájem, možná jej dokonce nechal pobořit, takže když jej roku 1544 kupovali Kostkové zpět, byl označen jako pustý. Bohuš Kostka z Postupic se v letech 1546 - 1547 aktivně zúčastnil stavovského povstání proti králi Ferdinandovi I., takže byl po porážce vzpoury odsouzen ke konfiskaci majetku s výjimkou brandýského panství. Zároveň byl potrestán domácím vězením na hradě, který tak musel znovu opravit.

Středověký hrad však zřejmě Bohušovi neposkytoval dost pohodlí, takže si nechal dole v podhradí postavit zámek na dnešním náměstí, na kterému jsme se později také vydali. V letech 1559 - 1636 vlastnili panství s hradem Žerotínové, ale ti jej ponechali svému osudu, takže již 1632 se znovu uvádí jako pustý.

Historie čerpána z webu

http://www.castles.cz/hrad-brandys-nad-orlici/

Hrad Brandýs nad Orlicí je držitelem turistické známky č.1140.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/brandys-nad-orlici-c1140

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 423071
Měsíc: 14293
Den: 552