Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaroměřice u Jevíčka - zámek

Na místě zámku v Jaroměřicích u Jevíčka stála původně malá tvrz, kterou pravděpodobně vystavěl na počátku 16. století tehdejší majitel Jaroměřic Petr Šebík z Kunčiny. Za Jana Blahoslava Bílského z Kaříšova byla pak roku 1592 tvrz přestavěna na renesanční zámek. Z této doby také pochází vstupní postál a velmi hodnotná sgrafitová výzdoba. Tuto stavbu Janu Blahoslavovi Bílskému umožnilo asi hlavně dědictví nedaleké vsi Opatovic po smrti jeho bratra Václava.

article preview

Jaroměřice u Jevíčka jsme navštívili cestou do Letovic, kde jsme strávili čtyři příjemné jarní dny v penzionu na okraji města. V Jaroměřicích jsme poznali několik historických památek a jednou z nich byl zámek, postavený roku 1592 na místě 100 let staré tvrze. Naše stříbrné francouzské auto jsme zaparkovali u brány do zámeckého areálu a po pěkné kostkové dlažbě jsme se vydali k bývalému šlechtickému sídlu, které si nechal vystavět Jan Blahoslav Bílský z Kaříšova. Už u brány nám padla do oka krásná a hodnotná sgrafitová výzdoba na fasádě, která se nám velmi líbila a brzy jsme přišli k hlavnímu vchodu do zámku, nicméně jsme se nijak nesnažili vstoupit dovnitř.

Jaroměřice u Jevíčka - zámek - vstupní brána Jaroměřice u Jevíčka - zámek - pohled od vstupní brány

Věděli jsme totiž, že budovu obsadili pracovníci obecního úřadu a učitelky mateřské školy, takže bychom toho z původního vnitřního vybavení stejně moc neviděli. Navíc jsme do Jaroměřic přijeli za denního světla, takže bychom uvnitř potkali maximálně nějakého úředníka či dítě předškolního věku, zato v noci hrozilo setkání s přízrakem bezhlavého rytíře Bešterence, který se na zámku a v jeho tajných chodbách po setmění údajně zjevoval. O takové zážitky jsme rozhodně zájem neměli a tak jsme si budovu prohlédli pouze zvenku. Dveře zdobil kamenný portál s erbem rodu Bílských z Kaříšova, kterým zámek patřil a vedle erbu jsme si přečetli český citát z Bible.

Jaroměřice u Jevíčka - zámek - pohled od vstupní brány Jaroměřice u Jevíčka - zámek - pohled na čelní stranu s sgrafiti

Nad portálem mezi okny prvního patra jsme spatřili obdélník hnědé barvy, který nahradil původní sluneční hodiny a vedle jsme viděli malé erby rodu Bílských z Kaříšova a rodu Lichnovských z Voštic. Mezi okny v prvním a druhém patře jsme našli několik kruhových podobizen s portréty majitelů panství. Byl zde vyobrazen Jan Blahoslav Bílský z Kaříšova, Janova manželka Kateřina Lichnovská z Voštic, znak rodu Bílských z Kaříšova s písmeny IBBK - Jan Blahoslav Bílský z Kaříšova, znak rodu Lichnovských z Voštic s písmeny KLZW - Kateřina Lichnovská z Voštic, dále pravděpodobně Petr Bílský z Kaříšova a jedna ze dvou manželek Petra Bílského z Kaříšova.

Jaroměřice u Jevíčka - zámek - vstup do zámku a erb rodu Bílských z Kaříšova Jaroměřice u Jevíčka - zámek - sgrafitová výzdoba na fasádě 

Na této straně zámku nás zaujalo, že okna nebyla stejně velká a dokonce nám připadlo, že nebyla ani v totožné výšce. Co jsme však již nemohli vidět byla zrušená dřevěná pavlač v prvním patře, na níž se vystupovalo dveřmi nad hlavním vchodem a které vedla kolem zámku. Přesunuli jsme se k boční straně zámku, kde se nacházela zasklená veranda, sloužící panstvu pro pěkný pohled do kraje. Nad ní jsme ve štítu budovy uviděli kromě dvou oken ještě nakreslené ciferníkové hodiny, ovšem bez ručiček. Na polovalbové střeše z 18. století jsme spatřili malou věžičku a pak jsme se šli podívat na druhou stranu zámku. Docela nás překvapilo, že na zadní části budovy žádné sgrafity nebyly, zůstaly pouze různě velká okna.

Jaroměřice u Jevíčka - zámek - celkový pohled Jaroměřice u Jevíčka - zámek - boční pohled

Přízemí zámku navíc hyzdil moderní obdélníkový přístavek, kam zaměstnanci chodili stejně jako král úplně sami. To bylo vše, co jsme mohli na zámku vidět a tak jsme se otočili a krátce se pokochali výhledem na obec pod námi. Pak jsme se již vrátili k autu, kterým jsme odjeli ke kostelu Všech svatých, o němž se dočtete v mém dalším příspěvku. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte cestopis Jak jsme navštívili Jaroměřice a nedaleké Jevíčko. A nezapomeňte prosím napsat pod příspěvky komentáře, pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o tomto místě. Děkujeme. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě Jevíčka a pěkného okolí.

Jaroměřice u Jevíčka - zámek - boční pohled Jaroměřice u Jevíčka - zámek - pohled z přilehlé zahrady

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Jaromerice_u_Jevicka_-_zamek/

Historie :

Na místě zámku v Jaroměřicích u Jevíčka stála původně malá tvrz, kterou pravděpodobně vystavěl na počátku 16. století tehdejší majitel Jaroměřic Petr Šebík z Kunčiny. Za Jana Blahoslava Bílského z Kaříšova byla pak roku 1592 tvrz přestavěna na renesanční zámek. Z této doby také pochází vstupní postál a velmi hodnotná sgrafitová výzdoba. Tuto stavbu Janu Blahoslavovi Bílskému umožnilo asi hlavně dědictví nedaleké vsi Opatovic po smrti jeho bratra Václava.

Téhož roku jako zámek byl také zbudován panský dvůr se sýpkou. Zámek sloužil jako panská rezidence až do roku 1735, kdy si noví majitelé zvolili za centrum panství Velké Opatovice a tamní zámek. Poté sloužila budova k hospodářským účelům a také byla pronajímána do soukromého vlastnictví. Po roce 1945 připadl zámek obci a slouží jako sídlo obecního úřadu a mateřské školy.

Historie čerpána z webu

http://www.jaromerice.cz/zamek-v-jaromericich.html

Jaroměřice u Jevíčka jsou držitelem turistické známky č.1270.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/jaromerice-u-jevicka-c1270

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 422619
Měsíc: 14130
Den: 539